Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Så vill Michelsen förändra Bajen: ”Annars blir vi inte bättre än elva”

Jakob Michelsen vill bygga en vinnarkultur i Hammarby.
För det krävs förändringar:
- Gör vi inte det kommer vi inte bli bättre än elva, säger han i podcasten ”Lundh”.

Hammarby har inlett säsongen lovande. Segern mot Halmstad senast var den andra på tre matcher och just nu är Bajen i mitten av den allsvenska tabellen.

Hammarby har slutat en bra bit från toppen, på en elfte plats, under de två senaste säsongerna under Nanne Bergstrands ledning. Den nytillträdde tränaren, dansken Jakob Michelsen, vill försöka skapa en vinnarkultur i klubben och få ut mer av den potential som finns.

- Du gör det inte över en natt. Det måste ske i långsamma, stadiga steg. Rom byggdes inte på en dag. Det handlar om att bygga en vinnarkultur. För att göra det måste du vinna ibland. Vi vill också bygga en proffsigare kultur, då vi måste träna mer, vilket vi redan gör. Vi måste också ha en proffsigare miljö. Det är också därför klubben har investerat i ett nytt klubbhus så att vi kan få bättre träningsfaciliteter. Det gör att vi kan träna bättre, men också återhämta oss bättre. Så det är många små saker som förhoppningsvis kommer göra stor skillnad, säger han till podcasten Lundh.

Hammarby har en kultur och ett arv som de är väldigt stolta över, exempelvis gällande sättet de spelar fotboll på, att det ska vara bra spel snarare än att jaga resultat. Är det något du vill behålla från den gamla kulturen eller vill du förändra allt?
- Nej, nej, vi behöver definitivt behålla den gamla kulturen. Kultur är verkligen det som fotboll handlar om. Det finns en anledning till att vi har de bästa supportrarna i Skandinavien, det är för att vi har ett speciellt arv och en kultur. Men vi kan bygga en proffsigare klubb utan att ändra det arvet. Vi kan göra det ännu mer professionellt. För fortsätter vi bara att göra samma sak som vi alltid har gjort, då kommer vi få samma resultat som vi alltid har fått. Så vi måste ändra något utan att kasta iväg historien.

Precis som med många andra tränare vill du kanske inte klaga på vad tränare innan dig gjorde, men när du säger att du vill ändra något är det ändå lite kritik av det som har varit.
- Ja, det kan du säga. Eller så kan du säga att tiderna förändras. Om vi gör samma saker som vi har gjort under de senaste 30 åren så kommer vi inte få bättre resultat. Vi har inte varit bättre än elva de senaste åtta åren. Vi vill vara bättre än så under de tre år som jag kommer vara här. Då måste vi också göra saker och ting annorlunda. Gör vi inte det kommer vi inte bli bättre än elva.

Hur tas det emot i klubben?
- Det var därför jag valde det här jobbet. Jag vill inte låta arrogant, men jag hade ett antal andra jobberbjudanden efter vår succé med Sönderjyske i fjol där vi vann en silvermedalj och gjorde det bra i Europa.

- Jag gillar utmaningen i Hammarby. En av anledningarna till att jag anställdes var för att ändra kulturen i Hammarby, tillsammans med sportchef Jesper Jansson. Jag är väldigt nöjd med det, och det är också det som klubben vill.

150 - Jakob Michelsen

Avsnitt 150 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Jakob Michelsen. Hammarbys danske tränare berättar hur han vill ändra kulturen i klubben, att det dröjer ett par transferfönster innan Bajen kan konkurrera i toppen, att han aldrig hade sett floppvärvningen Gershon Koffie, att han tror på Jesper Jansson som sportchef, att han inte räknar med några större värvningar redan i sommar, att utmaningen i Hammarby gjorde valet lätt när han hade mycket att välja på och att det aldrig går att se något negativt med att ha många och passionerade fans. Michelsen talar även om chocken över att kollegan Allan Kuhn fick sparken trots SM-guld, om kulturskillnaderna på danska och svenska tränare, om de utskällningar han gett Bajen-truppen, om det svåra i att ge spelare besked att de inte är önskvärda och om det känsliga i att nyförvärvet Mads Fenger har samma agent som han själv. Danske Michelsen går även in på hur han som 14-åring insåg att han ville bli tränare, om vad det betyder att han inte har någon spelarkarriär, om vad han lärt sig på att träna pojkar, flickor och kvinnor, om vad åren som tränare i Tanzania gav honom, om det blir Hammarby-spelare från just Tanzania, om vad som går först av resultat och spel och varför han kallas ”Mini-Mourinho”.

Publicerad 2017-05-16 kl 06:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons