Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Samuelsson försvarar KFF:s riskkapitalaffärer: ”Synd att man tagit bort det”

För två år sedan förbjöds tredjepartsägande av spelare.
Ett felbeslut, menar KFF:s tidigare klubbchef Svante Samuelsson.
- Jag kan tycka att det är lite synd, säger han i podcasten Lundh.

När Kalmar FF värvade brassen Ari gjorde man det genom att ta hjälp av ett externt bolag som ägde en del i spelaren. Bolaget, OML, hade då rätt av 50 procent av pengarna vid en eventuell vidareförsäljning.

Fotbollskanalen kunde vid tillfället avslöja att agenten Oliver Cabrera, som representerade Ari, satt på dubbla stolar och även var involverad i OML då Ari såldes till holländska AZ.

Sedan 2015 är tredjepartsägande av spelare förbjudet och att finansiera en spelare med ett riskkapitalbolag är inte tillåtet.

Svante Samuelsson, Kalmar FF:s tidigare klubbchef, tycker att Fifas beslut var felaktikgt.

I dag är ju inte det ens tillåtet, det var det då. Hur ser du på en sådan affär att man skickar iväg ett gäng miljoner till något bolag i Panama eller vad det var?
- Ja, du har jagat mig på den där. Men det bolaget som vi gjorde affären med (försäljningen av Ari till AZ Alkmaar) och redovisade till skatteverket var OML i England. Sedan kan man diskutera ägarstrukturen där, vilken plikt vi har att ta reda på alla detaljer där vilket ni gjorde senare. Men vi har alltid känt att det viktigaste är att vi gör en affär som är korrekt skattemässigt i Sverige och att vi inte har något att dölja i den. Sedan hur de konstruktionerna såg ut, det tog inte vi reda på. Jag kan tycka att det är lite synd nu för tiden faktiskt, att de här möjligheterna att ha en extern finansiering har tagits bort. Det bygger väl på att Uefa och Fifa har gjort för mycket felaktiga affärer, men trots allt är det så att många klubbar inte har, man hittar en spelare som intressant ut och man känner sig övertygad, och så har man inte kapitalet, säger han i podcasten Lundh.

Men är inte risken att man hamnar i knät på någon som äger en spelare?
- Det beror på hur man skriver det i avtalet och vilken relation man har med dem. I den affären med Ari, där hade vi ju full beslutanderätt och det hade varit värre om någon annan kunde säga till en att "nu ska ni sälja den där spelaren". Så var det absolut inte i det här fallet. Det är klart att de tog en risk på 1,6 miljoner. Det var inte säkert att vi skulle sälja honom eller han kan ju bli skadad eller han hade kunnat spela ut kontraktet. Så det finns ju inga garantier och det är ett risktagande när man gör det också. Men det är ju jätteviktigt att klubben har beslutanderätten. Så måste det alltid vara. Men nu är de möjligheterna i princip borta med det nya regelverket.

FAKTA

148 - Svante Samuelsson

Avsnitt 148 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Svante Samuelsson. Kalmars förre klubbchef ger sin syn på klubbens sportsliga kris, om risken med att bygga och äga arenan, om konkurshotet vid en degradering, om hoppet att kommunen och banken ska hjälpa Kalmar FF med Guldfågeln Arena och varför man var tvungen att ersätta Fredriksskans. Dessutom berättar Samuelsson om oron inför varje allsvensk säsong, om hur man byggde guldlaget 2008, om topplaceringarna som gett skeva förväntningar och förhoppningar på klubben, om alla  gånger han fick rädda Henrik Rydström undan arga sponsorer och styrelseledamöter, om försäljningarna av spelare och att man inte kan bry sig om var resten av pengarna vid transfers tar vägen. Svante Samuelsson som varit involverad i svensk klubbfotboll i 25 år ger sin bild av hur allsvenskan står sig, hur man ska lösa problemen, att man bör kunna professionalisera verksamheten än mer, om hoppet i kampen mellan stora och små klubbar och varför man hellre säljer utomlands än till Malmö FF och andra storklubbar.

Publicerad 2017-05-06 kl 06:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons