POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Sana bjöds på lunch och en ursäkt efter storsponsorns kritik: "Sa grejer i stridens hetta"

Sommaren 2012 lämnade Tobias Sana IFK Göteborg för Ajax. Blåvitts storsponsor Prioritet Finans vd var mycket kritisk mot både klubben och yttern.
- När jag väl kom hem igen begärde han mig ner till hans kontor och förklarade att det inte var så han menade, säger Sana i podcasten Lundh.

IFK Göteborgs storsponsor Prioritet Finans vd Nils Wiberg tycker ofta till om klubben. Sommaren 2012 var Wiberg rasande när Tobias Sana såldes till Ajax. Bland annat sa han att "nu hamnar han i Ajax, i B-laget och sedan skickar de honom till Sibirien, och sedan har han fått sina jävla miljoner. Han kan lika gärna bli astronaut eller börsmäklare."

Senare bad han om ursäkt till Sana och förklarade sig.

- När jag väl kom hem igen begärde han mig ner till hans kontor och förklarade att det inte var så han menade. Han ville mig bara väl, och jag köpte det. Det är inget ont med att säga det. Men jag hade sex månader kvar på kontraktet. Det finns folk som säger att jag gick som bosman, men det gjorde jag inte. Om man ser till att jag hade sex månader kvar så tycker jag att de fick bra betalt, säger Sana i podcasten Lundh.

Vad fick de?
- Jag vet inte exakta summan…

Fyra-fem miljoner?
- Mer än så, tror jag. Med klausuler också. Så det är inte dåligt betalt. Jag tror att de fick mer än det du sa. Jag vet inte riktigt om man ska säga att det är dåligt. Ska jag vara ärlig hade jag valet att gå under vintern, de sa att de kunde vänta till vintern. Men när jag skulle bli utlandsproffs kände jag att jag ville vara med på en försäsong direkt, även om jag hade kunnat tjäna mer på att komma under vintern som bosman och få de pengarna i fickan. Men jag kände att jag valde fotbollen före ekonomin där.

Men Nils Wiberg bjöd dig till sitt kontor på en lunch för att be om ursäkt, helt enkelt?
- Lite så. Han sa lite grejer i stridens hetta, men som han förklarade sig tyckte han att det var tråkigt att jag lämnade, för det var länge sedan Blåvitt hade en så underhållande spelare som gjorde så mycket för laget. Det var det som gjorde att han brann till och tyckte att agenterna stressade och så. Men jag förklarade min sits, får man en chans att gå till Ajax så tycker jag att man ska ta den alla dagar i veckan. Alla ungdomar som får chansen att gå dit, de är bäst i världen på att skola spelare. De är otroligt bra på talangutveckling. Min idol Patrick Kluivert, som jag har sett upp till sedan jag var liten, representerade det. Så det var ganska givet för mig, att skulle jag få chansen så skulle jag gå dit.

Köpte Prioritet-Nisse det?
- Han fattar ju. Men han älskar ju Blåvitt och brinner för dem. Men han fattade också. Han sa också ”du vet hur tidningar är, de kan förstora upp saker”.

Skönt att han skyller på oss i media!
- (Skratt) Lite så. Men han är en skön kille. Jag vet att han säger vad han tycker. Så det är inga konstigheter med det.

FAKTA

143 - Tobias Sana

Avsnitt 143 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Tobias Sana. Ett år efter knallskottet mot honom så väntar allsvensk premiär i Göteborg och Sana talar om känslorna inför att återvända dit för match, om rättegången i vintras, om straffet mot den som kastade, om sin reaktion och om MFF-fansens sång om att han kastar spjut. Dessutom om åren i MFF, om tränarskiftena, om när Allan Kuhn inte ens lät honom träna med A-laget, om varför han stannat i klubben och vad Magnus Pehrsson betytt. Tobias Sana berättar även om känslorna för Blåvitt som klubb, varför det inte blev en återkomst när han lämnade Ajax, om turbulensen när han flyttade och att kontroversielle sponsorn Nils Wiberg bad om ursäkt för sina utspel. Sana ger sin syn på vad som gick snett i Ajax, om vad han lärde sig, om känslan att komma med i A-landslaget, om det missade skottet i Berlin och den magiska hösten 2012. 

Publicerad 2017-03-29 kl 06:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå