POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Sef-basen: Sverige begär nytt transferfönster

Det svenska transferfönstret är inte synkroniserat med övriga Europas, något som kritiseras så gott som varje sommar. Men nu blir det ändring.
- Vi kommer tillsammans med de nordiska förbunden skriva en skrivelse till Fifa och be att få flytta fönstret, säger Sefs ordförande Lars-Christer Olsson i podcasten Lundh.

Sverige har i dag ett långt transferfönster på vintern och ett kort på sommaren. 
Det korta fönstret på sommaren har flyttats flera gånger. När det legat tidigt har effekten blivit att svenska klubbar kunde tappa spelare som såldes efter att det svenska fönstret stängt så att de inte kunde ersättas. 
När fönstret senarelagts har det inneburit att spelare kan säljas direkt den första juli och inte kunde ersättas förrän fönstret öppnade i Sverige.
Just nu ligger fönstret i mitten av det internationella, med start den 15 juli. Alla lösningar har dock mött kritik och ska det bli ändring.

I podcasten Lundh berättar Sefs ordförande (Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen för klubbarna i superettan och allsvenskan) Lars-Christer Olsson att en förändring är på gång.

- Vi har redan tagit initiativ för detta. Tillsammans med Norge har vi föreslagit för de nordiska förbunden att vi ska anpassa hela Norden efter det intrenationella transferfönstret. Vi kommer tillsammans med de nordiska förbunden skriva en skrivelse till Fifa och be att få flytta fönstret. 

Vad innebär det i praktiken?
- Förslaget är egentligen att vi ska ändra längden på fönstrena också så att vi kan ha lika långa fönster på sommaren som på vintern. Personligen är jag väl tveksam till om Fifa vill ha olika system. Men det innebär annars i praktiken att vi kör det internationella systemet. Långt på sommaren och kort på vintern.

- Dessutom görs de flesta övergångarna de sista två dagarna så det spelar inte så stor roll hur långt det är. 

Tror du att förslaget går igenom?
- Jag har stora förhoppningar på att det här ska gå igenom. Nu svarar ju inte Fifa på så många skrivelser, de har ju en del annat för sig, men jag har stora förhoppningar.

FAKTA

Avsnitt 73 - Lars-Christer Olsson

Avsnitt 73 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Lars-Christer Olsson. I dag är han ordförande i Svensk Elitfotboll (Sef) men har ett långt ledarförflutet i fotbollens tjänst, bland annat som generalsekreterare i SvFF och vd för Uefa. Lars-Christer Olsson tackar i podden amerikanska myndigheter för att man gått efter mutkulturen i den internationella fotbollen och Olsson berättar att under tiden vid Uefa såg man till att schweiziska myndigheter fick avslöjande material om olika personer utan att något hände och Olsson avslöjar hur Uefa-basen Michel Platini och Bayern München-höjdaren Karl-Heinz Rummenigge gemensamt agerar för att stärka stora klubbars makt. Dessutom är Lars-Christer Olsson öppen om kuppförsöket mot Lars-Åke Lagrell, svensk fotbolls usla demokratiprocess och vad som blivit bättre som gjort att Olsson satt sig i SvFF-styrelsen. Naturligtvis talar Sef-basen även om Allsvenskans publiksuccé 2015, Malmös framfart i Europa och bengaler, krympta klackar och supporterdialog.

Publicerad 2015-10-22 kl 07:50
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto