Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Segui kritisk till Isak-försäljning: "En ansenlig summa av pengarna försvann"

Allsvenskan

Förre AIK-basen Johan Segui agerade för att klubben skulle förlänga kontraktet med Alexander Isak.
I sin nya bok är Segui kritisk till försäljningen.
- En ansenlig summa av pengarna som försvann på vägen, säger Johan Segui i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Under torsdagen kommer boken Segui ut där den tidigare AIK-basen Johan Segui skildrat sitt liv, och bland annat sina många år som styrelseledamot och ordförande i AIK. Bland annat är Johan Segui kritisk till att AIK gav 25 miljoner kronor till agenter och medhjälpare utav 105 miljoner som man fick för att sälja Alexander Isak.

I en färsk podcastintervju med Olof Lundh talar Johan Segui om innehållet i boken och då bland annat om Isak-affären:

- Jag slutade i styrelsen i slutet av december 2016, och där tog min officiella information slut, som sig bör. Sedan har jag fått en del spillinformation efteråt, kanske inte som sig bör, men så funkar det när du har suttit i en styrelse. Folk kommer och frågar, det vet alla som har suttit i en styrelse länge. Om inte jag har alla papper på bordet kan inte jag göra en bedömning av det här, men så här i efterhand kan jag ifrågasätta, och jag vet att du också har undrat lite över det. I dagarna dök det upp vissa saker som är lite konstiga i andra sammanhang, säger Johan Segui.

ANNONS

Det är det här med den förre AIK-spelaren som misstänks för matchfixning, det visar sig att han dessutom har fått betalt med en miljon kronor, och det har varit känt att han hjälpte till…
- Ja, och förstå mig rätt, för det är uppenbarligen många som har hjälpt till i den här affären, och jag vet om att det var bud från andra där det inte var så många som behövde hjälpa till. Samtidigt är det de som antog budet som får redogöra varför man gjorde så. Det här är problemet, för då satt det en relativt ny styrelse. De har ingen aning om hur affären kom till, hur det ens var möjligt att vi hade spelaren. Det tycker jag är en viktig poäng i det hela, att man ska hedra de två sportcheferna som gör sitt jobb och har ögat för det här…

Leif Karlsson och Björn Wesström?
- Ja. Det är superviktigt. Men samtidigt måste vi lära oss av det här, när det är en så ansenlig summa av pengarna som försvinner på vägen… det kanske är nödvändigt, det kanske är så den moderna fotbollen fungerar…

ANNONS

Så sade Björn Wesström när jag intervjuade honom i podden, att det blir så när man kommer upp i de pengarna.
- Så kanske det funkar. Men då kan jag vända på steken och säga att det kanske är de som har erfarenhet av det här som ska handha sådana här affärer, vi kanske inte ska stoppa in andra tjänstemän som inte har en susning om det här bara för att de har en titel. Nu är jag extremt trygg med Jens T Andersson som är ny, han har ju varit sportchef och har jobbat med det här, då kan han bidra.

Det är som att du insinuerar att de här pengarna har försvunnit…
- De har försvunnit från AIK, definitivt.

Vem har fått dem?
- Det vet inte jag. Det är ingen insinuation över huvud taget…

Varför öppnar man inte ännu mer? Svensk klubbfotboll är så otroligt stängd. Vad är det för farligt med att stå på ett årsmöte och säga att Vlado Lemic fick exempelvis tolv miljoner?

ANNONS
- Jag tycker inte det. Men det där måste komma från förbundet och Sef, att man bestämmer vad som gäller.

Varför kan inte AIK gå i bräschen?
- Vi gör ju det, för vi är egentligen de enda som har offentlig bokföring.

Nja, halvoffentlig, det är ändå svårt att få insikt.
- Det är inga andra som har kvartalsrapporter, men det har vi.

Jo, men det är ändå väldigt svårt att få insikt. Apropå Alexander Isak och att det försvinner pengar: hur mycket skit har du sett av den typen? Hur många har kommit till dig och velat göra affärer?
- Det är extremt vanligt när det gäller spelarförsäljningar över huvud taget, att det kommer fyra-fem olika agenter som sedan visar sig inte vara agenter. Här har jag en stor respekt och beundran för de sportchefer…

Men har du själv blivit erbjuden pengar för att göra något?
- Nej, men det är ofta de kommer för att man är ordförande, för det är så det funkar i utlandet i vissa klubbar, att det är ordföranden som bestämmer och att det är honom som du betalar för att han ska skicka det vidare. Det är klart att det har kommit sådana förslag, men man har bara skrattat åt dem och sagt att de ska prata med sportchefen direkt. Han presenterar det sedan för styrelsen och sedan tar vi beslutet.

ANNONS

202 - Johan Segui

Avsnitt 202 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Johan Segui. Den tidigare AIK-basen berättar om varför han släpper sina memoarer, om varför han berättar om en del som tidigare tystats ner inom klubben, om att allt blev fel när Andreas Alm fick sparken, om hur Leif Karlsson och Björn Wesström fick Segui att jobba för att säkra nytt kontrakt med Alexander Isak och om sin kritik mot Alexander Isak-affären. Dessutom talar Segui om uppväxten och när han slogs för AIK, om att vara ordförande i Black Army, om den omskrivna tiden i Hells Angels, varför han blir arg över att polisen använder en bild på honom när man informerar om kriminalitet inom fotbollen och att det vore ett av de största misslyckandena om AIK inte vinner SM-guld 2018.

Publicerad 2018-09-27 kl 08:00

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto