Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SFSU-basen om uppmärksammade Blåvitt-banderollerna mot AFC: ”Den var låg”

Allsvenskan

IFK Göteborg protesterade tydligt mot AFC Eskilstuna.
SFSU-ordföranden och Blåvitt-supportern Sofia Bohlin tycker att det landade fel.
- Det hade kunnat göras otroligt mycket bättre, säger hon i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

AFC fick utstå både hat och hot från motståndarsupportrar under debutsäsongen i allsvenskan efter att ha flyttat verksamheten från Solna till Eskilstuna.

Bland annat när laget var nere i Göteborg för att möta Blåvitt. Hemmasupportrarna riktade banderoller med kritiska budskap mot AFC och efter matchen attackerades gästande supportrar.

- Det jag kan säga nu om den incidenten är att det är otroligt beklagligt. Det ska inte ske, man ska inte känna sig hotad och man ska inte bli attackerad på det sättet som de blev i Göteborg, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin, som är Blåvitt-supporter, i podcasten Lundh.

Annons

I AFC:s hemmamöte med IFK Göteborg fortsatte protesterna. Blåvitt-fansen hade bojkottat mötet men ett fåtal supportrar satte ändå upp banderoller där man riktade kritik som gick ut på att AFC rundade 51-procentregeln.

- Den var låg. Där tycker jag att man hade kunnat göra något mycket starkare och som hade haft tydligare förankring i 51-procentsregeln och varför man bojkottade. I den kritiken står jag helt fast vid att det hade kunnat göras otroligt mycket bättre, säger Sofia Bohlin.

Just den här graderingen av supportrar i supporterkretsar, att man ser på ”plastfans” och ”plastklubbar”, att man graderar supportrar och säger att de inte är äkta för att de håller på ett lag som har flyttat runt lite. Hur ser du på den graderingen?
- Jag är inte för en gradering. Att börja diskussioner om vem som är supporter och vem som är äkta och inte, det är du själv som definierar det. Definierar du dig som supporter så är du supporter. När det gäller AFC som exempel så supportar de AFC. Det är inte heller säkert att alla de gillar den föreningsform som Ryssholm har tagit fram. De kanske arbetar för att hantera det på ett sätt och kunna förändra det. Då måste man låta dem få fritt rum att agera, för de är supportrar. Det blir inget produktivt av att andra ska gå och trycka ner dem och kalla dem för ”icke-supportrar”.

Annons

Men det här är en väldigt vanlig retorik i supporterkretsar.
- Absolut.

Går den att ändra och är det ens värt att lägga kraft på det?
- Jag tror att det går att ändra. Jag ser det inte som omöjligt heller. Det handlar om respekt mellan varandra, att vi respekterar och ser att vi har olika funktioner och olika roller och finns på olika delar av läktaren. Det är inte bara klacken, det är familjeläktaren, barnläktaren, aktiv sittplats och de som vill sitta på mer vadderade kuddar. Alla vi är supportrar. Jag tycker att vi tillsammans skapar en dynamisk läktare som stöttar upp varandra. Där ser jag att de mer aktiva supportrarna kan bli bättre på att se vikten av de andra också. Det blir lätt fokus på klacken, för det är de som kanske lägger mest tid, åtminstone när det gäller tid att resa runt och alltid vara där. Men jag tror att vi behöver bli bättre på att se styrkan tillsammans med dem, men också att vi kan få hjälp av varandra på olika sätt. Jag tror att det nog inte hade blivit en bra utveckling för svensk fotboll heller om det bara fanns en sorts supportrar. Vi behöver varandra, och med olikheter blir det en styrka.

Annons

Det finns en del supportrar som har nära till våld med firmakulturen som man brukar prata om som inte ingår i SFSU. Hur ser du att man ska hantera det från fotbollens sida?
- Det är klubbarna som tillsammans med SLO:er som får arbeta med dialog och tydlighet. Vad vill man bidra med? Och det handlar det också mycket om individnivå, att lyfta fram vad man kan bidra med för positivt till klubben och läktarmiljön och att inte ta med destruktiva handlingar kring fotbollen.

184 - Sofia Bohlin

Avsnitt 184 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Sofia Bohlin, som är ordföranden för SFSU, som är supportrarnas organisation. Bohlin talar om den goda känslan inför allsvenska premiären, om hur man utvecklat samarbetet med klubbarna, om införandet av SLO:er som varit avgörande, om att det fortfarande finns brister i hur polisen agerar, om att enda gången hon varit rädd på fotboll har hängt ihop med polisen och att en nollvision för händelser inte är realistisk. Dessutom talar Bohlin om hatretoriken på läktarna, om graderande av supportrar, om att föreningsdemokrati kräver engagemang, om sexismen inom fotbollen, om hur hon blivit mottagen som kvinna, om den klubbordförande som tyckte hon borde hålla på med cheerleading istället för SFSU och om hur SFSU gjort mottagandet av bortafans till en viktig fråga 2018. Som Blåvitt-supporter ger hon sin syn på Sören Rieks-flytten, hur han bör bli mottagen, om hur hon ser på att AFC-fans blev attackerade i Göteborg och sedan blev hånade i Eskilstuna.

Publicerad 2018-03-10 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto