Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
42:00

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se podden med Sjöstrand i spelaren.

Sjöstrand om #Metoo: ”Alla människor är lika mycket värda, men alla värderingar är inte lika mycket värda”

Även SvFF fanns med i den #Metoo-revolution i höstas, då bland annat en anställd berättade att hon drabbats.
Förbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, tycker de gjort ett bra jobb med att gå till botten med händelserna.
- Jag tycker vi hanterat det på ett väldigt korrekt sätt, där vi absolut inte lägger på något lock, utan lyfter på locket, säger Sjöstrand i podcasten Lundh.

Under hösten var det nog ingen som missade #Metoo-revolutionen, där kvinnor världen över berättade om hur de utsatts. Under den perioden framkom även information om händelser inom förbundet. Bland annat var det den tidigare SvFF-anställda, Gunilla Axén, som berättade om oönskade bilder hon fått ta emot av gamla landslagsspelare. Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand känner att SvFF tog skötte situationen och tog tag i den på ett bra sätt.

- Det finns ett stort värde i det hela som har skett här under förra hösten med tanke på att saker och ting kom upp på ytan som på något sätt borde ha kommit upp tidigare. Vi fick ju vår beskärda del som så många andra branscher fick i sammanhanget. Totalt kan jag ju säga givet på det som vi har hanterat, så tycker jag att vi har hanterat det på ett väldigt korrekt och bra sätt. Där vi absolut inte lägger på något lock, utan lyfter på locket. Det är samtidigt komplexa och omfattande utredningar, för att mycket har skett långt tillbaka i tiden och vad är egentligen sagt i det hela. Så totalt sett tycker jag att vi har hanterat det bra. Det viktiga sedan är att vi har miljöer där om dessa saker uppstår att man då vågar lyfta upp det och att det finns rutiner som fångar upp det här. Där gick ju Gunilla ut och sa också att Svenska fotbollförbundet har hanterat det här på ett väldigt bra sätt och att hon är nöjd med hanteringen.

ANNONS

Många kvinnliga spelare vittnar om vad de får utstå. Hur kan man jobba på det från er sida? Det är ju inte ert ansvar på det sättet, men ni har en roll i det hela.
- Jag har funderat på det här. Jag har döttrar själv som spelar fotboll också. Hur ser det ut där ute? Att jobba med våra värderingar på ett bättre och mer strukturerat sätt är något helt avgörande. Det handlar om vår framtid. Kan vi inte leva efter våra värderingar så är det inte bra. Jag brukar säga att alla människor är lika mycket värda, men alla värderingar är inte lika mycket värda. Här gör vi ett omfattande arbete ur flera aspekter. Bland annat har vi sett över hur vi får in fler tjejer, för där har vi också ett område, om vi kopplar till mångfalden, som vi inte har lyckats attrahera. Då finns det kulturella och religiösa hinder i det och det går inte att bortse i från det. Vi har nu anställt en tjej som heter Sevana som är vår integrationssamordnare och nu kommer vi anställa ytterligare fem stycken personer som hon tar hand om, tack vore supporten av Arvsfonden, som kommer jobba med ”vardagsheder”. För det här är svåra och komplexa områden som vi framförallt måste utbilda oss inom och lära oss mer om. Vi har några situationer som vi har hanterat också, där det finns kulturella och religiösa aspekter där man inte har skakat hand. Det har varit domare och det har varit spelare som har valt att inte skaka hand med flickor. Det här har vi sagt att inom fotbollen så gör vi ingen skillnad på kön, det är inte enligt de värderingar vi lever. Om ni ändrar er uppfattning och väljer att skaka hand då får ni vara med inom fotbollen, men gör ni inte det får ni tänka igenom och tänka om.

ANNONS

Är det så viktigt att skaka hand?
- Det handlar om värderingen bakom. Vi gör ingen skillnad på kön. Det är värderingarna jag pratar om som finns bakom och därför är det otroligt viktigt hur vi hanterar dessa situationer, så att vi kan gå till botten. Jag lär mig själv väldigt mycket i det här, för att det är svårt och komplext. Sevana har en bakgrund där hon har levt i denna verksamhet, så det känns väldigt bra.

Här hittar du podden med Håkan Sjöstrand

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssnar här via Acast.

Tv-podden med Sjöstrand kan ses i Sportkanalen måndag 21.15.

190 - Håkan Sjöstrand

Avsnitt 190 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Håkan Sjöstrand. Fotbollsförbundets generalsekreterare talar om vad de sportsliga framgångarna betyder, hans delaktighet i dem när han nu bytt ut tre förbundskaptener under sina år, om det ekonomiska trycket på förbundet, om besparingarna man tvingats till, sponsorjakten och hur man tog sig an publikkrisen.

Dessutom ger han sin syn på att åklagaren ännu inte väckt åtal kring mutförsöket mot Kenny Stamatopoulos, att de misstänkta fortsatt spela fotboll, att det kommit nya misstankarna kring juniorspelare i Syrianska, om den nya lagen och varför Svenska Spel är den enda tänkbara spelpartnern.

Sjöstrand svarar även på kritiken mot förbundets mörkande av siffror, om bristen på mångfald inom förbundet och fotbollsrörelsen, om sin relation med Zlatan, om möjligheterna att Zlatan spelar VM och hur man kunde tappa Saman Ghoddos till Iran.

Publicerad 2018-04-22 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto