Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Söderberg om Superswedes-eran: "Visst har det varit en del incidenter"

Tre av våra bästa spelare någonsin – i samma landslag.
Tommy Söderberg fick äran, och utmaningen, om att ha hand om alla tre.
- Visst har det varit en del incidenter, säger Söderberg i podden Lundh.

Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic och Fredrik Ljungberg spelade alla i landslaget under samma period. Ansvarig för att få trion att fungera tillsammans var Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck. I podcasten Lundh förklarar den förre förbundskaptenen att man tidigt förstod att de tre hade något speciellt.

- Det var ju kanonspelare. Jag kommer exempelvis aldrig glömma när jag såg Zlatan första gången, han var yttermittfältare mot AIK. Vilken spelare alltså. Fredrik Ljungberg var ju en spelare som både jag och Lasse följt i ungdomslandslag och U21. Han har alltid varit den här underbara fotbollsspelaren. Henke, med hans sätt att förbereda sig inför matcher, man älskar ju det. Han ville koppla av, gå ner i varv och ladda batterierna. Han vet verkligen vad återhämtning är, säger Söderberg.

- Vi kände att vi hade ett gäng där. Just med forwards; det var en period där man diskuterat kring att vi inte hade några forwards i landslaget, men här hade vi ett par riktigt starka killar.

Det är dock ingen hemlighet att alla inte alla gånger drog jämnt och Zlatan Ibrahimovic och Fredrik Ljungbergs relation var många gånger spänd.

Incidenten inför VM 2002, där Ljungberg och Mellberg hamnade i luven på varandra, var ett exempel på hur det fanns starka åsikter inom olika grupperingar i landslaget.

- Visst har det varit en del incidenter, vi hade ju den redan i Japan mellan Fredrik och Olof. Alltid när jag varit klubbtränare har det varit någon såndär incident att det blir närkontakt och man börjar ta i varandra och börja rycka. Det här är alltså sista matchen inför Englandsmatchen och vi spelar ett tempospel fem mot fem med målvakter. Man går och väntar på att få komma igång, men att leva så här, och det tror jag folk förstår, vilken kraft som växer fram. Det tror jag var en förklaring till varför de kurrade litegrann.

Lyssna på hela intervjun med Tommy Söderberg i spelaren ovan.

123 - TOMMY SÖDERBERG

123 - Tommy Söderberg

Avsnitt 123 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Tommy Söderberg. Den förre förbundskaptenen ger sin syn på Zlatans framfart, vad det betyder att han slutat i landslaget, varför han har mer att ge i klubblaget, varför en del ansåg att anfallaren såg slö ut i landslaget och att han aldrig förstod diskussionen om att Sverige var bättre utan Zlatan. Dessutom talar Söderberg om glädjen över U21-landslagets framfart, om varför han vill att unga talanger som Alexander Isak ska stanna längre i Sverige, om att han vill att förbundet ska anlita gamla storspelare för att ge talanger råd. Den tidigare förbundskaptenen vill att man ska se fotbollen som mer än elitprojekt, att det finns andra värden i sporten och att föräldrar som jagar på sina barn bara speglar dagens samhälle. Söderberg berättar även att han inte orkade fortsätta som förbundskapten efter EM 2004, att SvFF och Lars Lagerbäck försökte övertala honom, att förlusten i EM 2004 svider än och en del av medias kritik gjorde ont. Tommy Söderberg är även öppen med glädjen över Lagerbäcks framgångar både som tränare och tv-expert, att hans flytt från Djurgården till AIK inte varit möjlig i dag och att han aldrig velat träna en storklubb i dag.

Publicerad 2016-11-11 kl 06:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER