Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Söderberg vill se naturgräs: "Det måste man våga säga"

Mer än hälften av de allsvenska matcherna spelas på konstgräs.
Tommy Söderberg menar att det är fel väg att gå.
- Det är ju skillnad och det tror jag att man ska våga säga, säger den förre förbundskaptenen i podcasten Lundh.

Konstgräset har blivit ett alternativ som många elitklubbar i Sverige valt att anamma under det senaste decenniet. I dag är det fler klubbar i den högsta serien som använder sig av det artificiella alternativet i stället för den naturliga varianten, vilket skapat en debatt inom svensk fotboll. Oavsett var man står har konstgräsets intåg varit en vattendelare, och även den tidigare förbundskaptenen Tommy Söderberg är kluven kring frågan, men primärt vill han se fotboll i den högsta serien på naturgräs.

- Jag tillhör nog de som tycker det. Det var väl David Elm som sa att vi borde ha en serie för konstgräs och en för naturgräs och sedan ha ett slutspel. Det är ju skillnad, det tror jag att man ska våga säga också, säger han i podcasten Lundh.

- När man började med den här debatten trodde kommunen att man skulle tjäna massa pengar, men det är underhållskostnader även på konstgräsplaner. Men kan man åka till mars så kan man kanske få ett konstgräs som är väldigt likt naturgräs.

Söderberg menar att det blir konkreta skillnader i spelet på de båda underlagen.

- Jag kan känna att jag saknar konfrontationsfotbollen när det kommer till konstgräset. Vi har märkt det, när jag jobbade med Jörgen (Lennartsson) och Håkan (Ericson), att man aldrig riktigt går fram och pressar bollhållaren. När man kommer snabbt in som man vill göra och verkligen få press, då bara vinklar de bort bollen eller gör någon fint. Det blir inte den eftergiften som på ett naturgräs. Jag har ingen chans att komma åt bollen eller bollhållaren, förklarar Söderberg.

Hur nära följer du allsvenskan?
- Jag tittar, men det kan finnas andra saker som styr tillvaron. Det är inte match varje vecka och vi har bra tv-kanaler också så då kan jag sitta hemma också, men jag älskar egentligen att vara på plats.

123 - TOMMY SÖDERBERG

123 - Tommy Söderberg

Avsnitt 123 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Tommy Söderberg. Den förre förbundskaptenen ger sin syn på Zlatans framfart, vad det betyder att han slutat i landslaget, varför han har mer att ge i klubblaget, varför en del ansåg att anfallaren såg slö ut i landslaget och att han aldrig förstod diskussionen om att Sverige var bättre utan Zlatan. Dessutom talar Söderberg om glädjen över U21-landslagets framfart, om varför han vill att unga talanger som Alexander Isak ska stanna längre i Sverige, om att han vill att förbundet ska anlita gamla storspelare för att ge talanger råd. Den tidigare förbundskaptenen vill att man ska se fotbollen som mer än elitprojekt, att det finns andra värden i sporten och att föräldrar som jagar på sina barn bara speglar dagens samhälle. Söderberg berättar även att han inte orkade fortsätta som förbundskapten efter EM 2004, att SvFF och Lars Lagerbäck försökte övertala honom, att förlusten i EM 2004 svider än och en del av medias kritik gjorde ont. Tommy Söderberg är även öppen med glädjen över Lagerbäcks framgångar både som tränare och tv-expert, att hans flytt från Djurgården till AIK inte varit möjlig i dag och att han aldrig velat träna en storklubb i dag.

Publicerad 2016-11-09 kl 06:10