Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Söderbergs råd till Isak: "Ha inte så bråttom"

Tommy Söderberg gläds åt svenska talanger som Alexander Isak, men vill se att de stannar längre i svensk fotboll.
- Vi har en väldigt bra fotbollsverksamhet när det gäller ungdomar, säger den förre förbundskaptenen i podcasten Lundh.

Det är fyra år sedan Tommy Söderberg slutade arbeta som tränare, då lämnade han jobbet som assisterande till Håkan Ericson i U21-landslaget som han jobbat med efter han klev av A-landslaget.

Söderberg har fortfarande koll på U21-gänget och var nöjd när den påföljande kullen tog EM-guld 2015 berättar han i en lång intervju i podcasten Lundh:

- Jag var överlycklig. Det är ju det som är belöningen, när man ser att man har en idé. Håkan (Ericson) och Andreas (Pettersson) är ju otroligt duktiga ledare. Håkan berömmer ju ofta teamet runt laget också, hela gänget. Vi kände ju att det var något på gång och det kände Jörgen (Lennartson) och jag innan. Men just den glädjen, säger Tommy Söderberg i podcasten Lundh.

- Jag tycker att Håkan är en jättebra pedagog; duktig ute på plan och en väldigt god analytiker. Han kan verkligen förmedla det på ett bra sätt, så jag har ju känt att det varit något på gång. Jag har ju haft kontakt när de varit iväg på kvalmatcher och slutspel, jag ringer alltid Hempa (Lars-Erik Hemgren, sekreterare U21-landslaget) och kollar läget och så får man en direktrapport.

U21-landslaget är klart för ännu ett EM-slutspel i Polen till sommaren och det väller fram talanger som Alexander Isak, Mattias Svanberg och Jesper Karlsson, men vill se dem stanna i svensk fotboll ännu längre.

- För mig är det en otrolig prestation att nå ett EM. Vi ser ju hur svårt det har varit tidigare, men jag tror också det är kopplat till att vi har en väldigt bra - det har ju Håkan uttryckt också - verksamhet ute i våra klubbar, säger Söderberg.

- Sen är väl det enda man kan oroa sig för ibland - hur bråttom ska vi ha iväg från våra svenska klubbar? Vi har en väldigt bra fotbollsverksamhet när det gäller våra ungdomar. Jag kanske också skulle bli triggad om jag var en duktig fotbollsspelare, att söka mig ut i Europa då om jag fick erbjudande. Men ta Fredrik Ljungberg som var i Halmstad och Arsenal. Han ville klara av gymnasiet och känna att han blev en etablerad spelare i Allsvenskan, sen hamnade han i Arsenal. Ha inte så bråttom, det är vad jag känner.

Tror du inte att det är svårt om man är Alexander Isak till exempel?
- Jag tror det är svårt. Jag skulle nog också kanske nappa på det. Men jag tycker att vi har en så bra verksamhet här i Sverige. Vi har ju en del som har lyckats tidigt. Pär Zetterberg var ju en av de första, bröderna Farnerud exempelvis, Sebastian Larsson. Men det är ju många som har återvänt hem också. Jag tror det handlar otroligt mycket om att känna att jag är en viktig del av det här laget och föreningen, att jag inte blir den här bänknötaren som hamnar utanför. Att få kontinuitet och träning och matcher.

- Att ha en mentor, några av våra tidigare landslagsspelare som skulle kunna berätta varför jag har lyckats. "Nu har jag träffat Kennet Andersson och Anders Limpar, vilka fina förebilder!"

Skulle förbundet kunna utnyttja det mer?
- Det tycker jag. Det är väl en dröm. Vi har pratat väldigt mycket om det, vi hade ju Stefan Schwarz med i U21-landslaget ett år och jag tror att spelarna kände att det var skönt att få sitta och prata med Stefan. Få goda råd. Han klarade först resan till Tyskland, återvände till Malmö och så vidare. Och här tror jag att fotbollsförbundet skulle satsa på att fånga upp de här killarna och tjejerna till våra pojk- och flicklandslag.

123 - TOMMY SÖDERBERG

123 - Tommy Söderberg

Avsnitt 123 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Tommy Söderberg. Den förre förbundskaptenen ger sin syn på Zlatans framfart, vad det betyder att han slutat i landslaget, varför han har mer att ge i klubblaget, varför en del ansåg att anfallaren såg slö ut i landslaget och att han aldrig förstod diskussionen om att Sverige var bättre utan Zlatan. Dessutom talar Söderberg om glädjen över U21-landslagets framfart, om varför han vill att unga talanger som Alexander Isak ska stanna längre i Sverige, om att han vill att förbundet ska anlita gamla storspelare för att ge talanger råd. Den tidigare förbundskaptenen vill att man ska se fotbollen som mer än elitprojekt, att det finns andra värden i sporten och att föräldrar som jagar på sina barn bara speglar dagens samhälle. Söderberg berättar även att han inte orkade fortsätta som förbundskapten efter EM 2004, att SvFF och Lars Lagerbäck försökte övertala honom, att förlusten i EM 2004 svider än och en del av medias kritik gjorde ont. Tommy Söderberg är även öppen med glädjen över Lagerbäcks framgångar både som tränare och tv-expert, att hans flytt från Djurgården till AIK inte varit möjlig i dag och att han aldrig velat träna en storklubb i dag.

Publicerad 2016-11-07 kl 22:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER