Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Solskjaer om Sir Alex hårtork: ”Den var alltid genomtänkt”

Sir Alex Fergusons utskällningar är ökända. Nu berättar Ole Gunnar Solskjaer om managerlegendarens hårtorkar.

- Jag ville aldrig ha en sådan igen, säger norrmannen.

Sir Alex Ferguson är den mest framgångsrike managern i engelsk fotbollshistoria. Från 1986 till pensionen 2013 ledde han Manchester United till 37 titlar. Norrmannen Ole Gunnar Solskjaer, i klubben som spelare mellan 1996 och 2007, hyser en enorm respekt för Ferguson, och tror sig veta varför skotten fick sådan framgång i United.

- En fantastisk personlighet och en otrolig talang för att få fram det mesta ur varje spelare. Han lärde känna varje spelare, hur ska jag få det bästa ur honom. Så var han otrolig på man management, säger Solskjaer i podcasten Lundh.

Sir Alex temperament var ökänt inom den engelska fotbollen. Managerns hårtorkar är något som många tidigare spelare berättat skräckhistorier om. Och även Ole Gunnar Solskjaer fick uppleva Fergusons vredesutbrott.

- Två gånger, säger norrmannen.

Varför?
- En gång för en väldigt dålig prestation mot Sheffield Wednesday borta, och när jag fick rött kort mot Newcastle.

Fungerar hårtorken?
- Ja. Helt klart. Och den var aldrig missplacerad och den var alltid genomtänkt. Så det var inte i affekt utan det var för effekt.

Hur reagerade man som spelare? 
- Jag ville aldrig ha en sådan igen. Jag ville se till att alltid göra mitt bästa och jag ville göra mitt bästa för honom, säger Solskjaer och berättar att han själv delar ut hårtorkar emellanåt.

Ole Gunnar Solskjaer, som nu tränar Molde i norska ligan, menar att Sir Alex har betytt oerhört mycket för norrmannens tränargärning.

- Jag hade en manager som var unik, han var inte bakom någon. Den bästa i världen i man management. När jag blev 28-29 började notera och lära av Alex Ferguson och tänkte att det här är en fantastisk utbildning. Inga andra får en sådan utbildning och får uppleva en så skicklig fotbollstränare på nära håll, säger Solskjaer.

Norrmannen började sin tränarkarriär i Manchester United. Dels som reservlagstränare, men först som ansvarig för A-lagets anfallare.

- Då hade jag Wayne Rooney, Carlos Tevez, Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs med flera.

Det måste ha varit lite nervöst eller?
- Nej, inte nervöst. Den personligheten har jag, jag är väldigt trygg på att det jag säger är riktigt. Men du måste vara bra förberedd. För det minsta dåliga träningstillfället så vill du höra det. Så du måste vara stark mentalt och bra förberedd för att träna Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney. Så att du vet att det du säger är riktigt, för gör du inte det så blir du snabbt påkommen, säger Solskjaer i podcasten Lundh.

FAKTA

91 - Ole Gunnar Solskjaer

Avsnitt 91 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Ole Gunnar Solskjaer. En av Norges största spelare genom tiderna som vunnit sex ligatitlar för Manchester United, lyft FA-cupen två gånger och även bärgat Champions League samt spelat både VM och EM för Norge. I dag är Solskjaer återigen tränare för Molde som han tog till tre titlar under sina första tre säsonger innan Cardiff lockade honom till Premier League, men där tog framgångarna slut och han fick sparken efter mindre än nio månader. I podden berättar Solskjaer om varför norsk landslagsfotboll halkat efter svensk, varför han nobbar förfrågningarna om att bli förbundskapten, den svenske spelare han lärt sig mest av, vad han drömmer om som tränare och vad han lärt av Sir Alex Ferguson. Dessutom om Manchester Uniteds pågående kris, förståelsen för ilskan från hans gamla spelarkollegor, smärtan i att hans favorittränare Pep Guardiola ska ta över rivalen City och om van Gaal borde få sparken. Givetvis talar Solskjaer även om sin tid som spelare i United; om triumferna och hårtorkarna han fått, om stämpeln som ”super-sub” och om den där Champions League-finalen som gjorde honom till ett namn världen över.

Publicerad 2016-02-24 kl 15:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons