Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Staffan Tapper: "Jag blev känd som straffmissaren"

Staffan Tapper är bland de flesta ihågkommen för den ödesdigra straffmissen mot Polen i VM 1974. Själv försöker han se positivt på händelsen.

- Jag brukar säga att det är fantastiskt att bli ihågkommen för något, säger Tapper i podden "Lundh".

Staffan Tapper har en fin meritlista med fyra SM-guld med Malmö FF, fyra cupguld, en Europacup-final och 36 A-landskamper. Men för de allra flesta så är det ett negativt minne som förknippas med mittfältaren. Sverige mötte Polen i det andra gruppspelet i VM 1974. Trots ett stort spelövertag blev det en svensk förlust med 1-0. Staffan Tapper hade chansen att utjämna från straffpunkten i den andra halvleken men Jan Tomaszewski gick åt rätt håll och räddade.

- Jag har ju blivit känd mycket för den matchen. Jag har tittat på den själv också. Det är som fotboll kan vara, man dominerar och tycker att man har både målchanser och allting och ändå förlorar man med 1-0. Bland annat för att jag missar straffen där. Men det är en bra landskamp. Och viss ironi är det väl att det är kanske den bästa landskampen jag gör, men ändå är med och missar straff, säger Tapper i podcasten "Lundh"

Straffmissen har följt med Staffan Tapper, som av DN fick öknamnet "Tappan Straffer". Själv försöker 67-åringen se positivit på bommen.

- Jag blev ju känd och är känd som straffmissaren. Men jag brukar säga att det är fantastiskt att bli ihågkommen för något. Och då blir ju straffmissen något positivt.

Vilken koll hade du på Tomaszewski?
- Om man ska vara lite efterklok, hade vi haft bättre koll på motståndarlagen så hade vi kunnat ge mig informationen om att han alltid chansade i den hörnan. Polen tog sig vidare (till VM) på Englands bekostnad, och de spelade 0-0 på Wembley och då tog han en straff just i den hörnan. Han tog även en straff från Hoeness (Uli, Västtyskland) i den hörnan. Och det är faktiskt så att jag har träffat Tomaszewski tjugo år senare och slagit om den här straffen i ett jippo som Expressen hade, berättar Tapper

- Jag trodde inte det var sant först men jag åkte ner till Stuttgart och slog om straffen. Och då var jag helt på det klara att jag skulle slå den i andra hörnan. Och det gjorde jag också, och han kastade sig fortfarande i den hörnan som han alltid chansade i. Så den informationen hade han man haft i dag. Den hade vi inte då.


 

iTunes användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssnar du i Android, då hittar du den här.

Eller lyssna HÄR på fotbollskanalen.se.

Publicerad 2015-08-02 kl 23:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons