Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Stahre om att ta över IFK Göteborg: "Tänkte: Nej, det går inte"

Mikael Stahre tvekade till en början att ta över IFK Göteborg, med tanke på sin AIK-koppling.
- Jag kände: "Nej, det går inte", berättar Stahre i Fotbollskanalens podcast "Lundh". 

Inför säsongen 2012 valde IFK Göteborg att satsa på Mikael Stahre som tränare, efter hans succé i AIK och sedan misslyckade sejour i Grekland.

Laget döptes snabbt till "Real Göteborg" efter stora värvningar som Nordin Gerzic, Pontus Farnerud, Kjetil Waehler och Daniel Sobralense.

Men Blåvitt floppade rejält. I Fotbollskanalens podcast "Lundh" berättar Mikael Stahre om satsningen som inte blev vad man tänkt sig.

- Vi hade ett tufft första år där det var extremt mycket press, och det har också gjort mig bättre. Ledarskap handlar extremt mycket om erfarenhet. Man kan se tillbaka och justera till nästa gång, säger Stahre.

Tränaren ångrar framför allt en sak från den säsongen.

- Det är en sak som jag tänkt ganska mycket på och jag tror väl att jag hade en för stor övertro på spelarnas kreativitet. Jag kom in som ny tränare och det var underförstått att jag skulle komma in med något nytt och ny energi, nytt ledarskap. Jag borde ha grundat bättre defensivt. Jag borde ha satt en större defemsiv grund, mer struktur än vad vi kanske gjorde.

- Det var ju inte så att vi gick ut och lallade men jag borde ha strukturerat upp det på ett bättre sätt och satt defensiven och strukturen mer i centrum. Samtidigt hade vi en grymt bra försäsong där vi sprudlade, men hade en olycklig start uppe mot Syrianska i Södertälje. För mig är det en mardrömsmatch att få en öppningsmatch mot Syrianska som då var lite av ett poplag, fanastiska fans, konstgräs. Vi var "Real Göteborg", det var lite grann läge för att åka på en propp där.

I podcasten berättar också Stahre om att han blev förvånad när IFK Göteborg hörde av sig och ville ha honom som tränare, med tanke på hans AIK-bakgrund.

- Ja det måste jag säga. Till en början var min spontana känsla; nej, det går inte. Det var så pass nära också, bara något år senare. Jag förstår reaktionerna från båda håll. Den respekten måste man ha mot både IFK Göteborg och AIK som jag vann SM-guld med och där jag haft min fotbollsmässiga uppväxt, säger Stahre.

- Känslomässigt var första reaktionen, nej det går inte. Men sen måste man ju också tänka, vad är det jag håller på med. Jag är fotbollstränare, det här är mitt arbete, jag är förhoppningsvis bara i begynnelsen av min karriär. Det är så jäkla många duktiga fotbollstränare och spelare som inte får möjligheten att vara på den högsta nivån ens i Sverige. Då gäller det att utnyttja det läget, vilket låter cyniskt.

Efter säsongen 2014 fick Stahre sparken av IFK Göteborg, efter att nye sportchefen Mats Gren ville satsa på ett annat sätt.

- Man vill alltid bestämma sitt egna öde. Man går in i ett avtal med en part, i det här fallet IFK Göteborg. De meddelar mig att de inte vill ha mig kvar, man blir ledsen, man blir lite bestört. Sen får man hantera det och så får man gå vidare och jobba någon annanstans, säger Stahre i dag om beskedet från Blåvitt.

FAKTA

84 - Mikael Stahre

Avsnitt 84 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Mikael Stahre.

Nyligen skrev han på för ett nytt år som tränare för Dalian i Kina och berättar om kulturkrockarna, de jobbiga resorna, vikten av en vass tolk samt fotbollens kvalitet och hur både svenska spelare och tränare hör av sig för att de är sugna på att komma dit och tjäna pengar. Dessutom berättar Stahre om att han inte trodde på Håkan Mild när han frågade honom om att ta över Blåvitt, om den första känslan ²att det går inte² att ta över, att det första svaga året hängde ihop med hans övertro på spelarnas kreativitet och baksidorna med flytten. I podden berättar även Stahre om att han egentligen inte var redo att ta över AIK 2009, att han och Rikard Norling aldrig varit socialt tajta och inte hade kontakt på något drygt år efter att Stahre fick Norlings jobb och att han drömmer om att komma tillbaka till klubben igen även om han förstår om många fans inte vill se honom i klubben igen.

Publicerad 2016-01-05 kl 23:15

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER