POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Storsponsorn Nils Wiberg nobbar Blåvitts årsmöten: ”Det är ingen demokrati där”

Nils Wibergs Prioritet Finans är Blåvitts huvudsponsor, men han är kritisk till bristen på demokrati i klubben.
- Därför går jag inte på årsmötena som en protest, säger han i podcasten Lundh.

Nils Wiberg har via sitt företag Prioritet Finans sponsrat IFK Göteborg i flera år, även om det var ett avbrott under 2015. Nu sitter företaget på ett utgående avtal med klubben.

Prioritet Finans-ägaren Nils Wiberg säger att han kan tänka sig fortsätta men att det ligger längre fram under 2018, men han är inte nöjd med demokratin i klubben.

- Jag har bara varit på ett årsmöte. Det var då jag fick frågan om att vara med i styrelsen och jag var oförberedd och tackade nej.

Varför är du inte aktiv? Du hyllar 51-procentsregeln och är inte en aktiv medlem?
- Jag tycker att årsmötena rent generellt är dåliga. Jag tycker inte att det är någon demokrati på årsmötena. Jag tycker att styrelsen och valberedningen bestämmer allt. Det är förutbestämt vad som ska hända. Jag saknar demokratin. Därför går jag inte på årsmötena som en protest.

Har du framfört det?
- Nej. Det gör jag nu.

Då måste du ha gillat det som hänt de senaste veckorna i Landskrona Bois där det lanserades ett alternativt styrelseförslag som vann i kamp med en storsponsor och i AIK där det har varit ett oerhört engagemang med 924 röstande på årsmötet och ett medlemsinitiativ som lanserade en ny styrelse som tog över? Det är väl det man vill ha, alternativ att rösta på?
- Ja. Alternativa styrelser och alternativa valberedningar. Men samtidigt tycker jag att när man lägger fram olika förslag så måste man göra en prövning om vad det är för människor. Lite koll ska vi ha på vilka som kommer in i styrelsen. Där gör valberedningen ett fint jobb där de kollar upp dem som de föreslår till styrelsen, men de alternativa… jag är dåligt uppdaterad de senaste månaderna och vet inte hur det gått till, men det ska ju komma in bra folk.

Samtidigt är det så att 51-procentsregeln och demokratin inte kan funka om man inte går dit och röstar och är aktiv? Egentligen borde du gå till årsmötet och hålla ett brandtal om att demokratin inte funkar?
- Du har så rätt. Jag borde givetvis säga det på ett årsmöte. Jag kan inte säga emot dig. Det är helt rätt. Det skulle snackas och diskuteras mer då. Det skulle vara med folk på årsmötena med mer kompetens. Många av de här styrelserna är väldigt duktiga och vana vid att debattera och svara på frågor. Det är inte lätt att ställa sig upp där helt ensam och argumentera. Det är inte lätt. Men du har rätt. Några starka människor borde nog dra igång det.

FAKTA

186 - Nils Wiberg

Avsnitt 186 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Nils Wiberg. Ägaren till Prioritet Finans som sponsrar IFK Göteborg och Djurgården talar om varför Dif går bättre än Blåvitt, om vilket lag han håller på när de möts, om varför det är givet för honom att sponsra svenska idrottsklubbar, om varför han gillar den svenska 51-procentsregeln och varför han aldrig hade satsat pengar i ett riskkapitalbolag som han anser är förkastligt.

Wiberg är dessutom öppen om sin besvikelse över bristen på demokrati i Blåvitt, om att han nobbar årsmöten som en protest mot det, att styrelsen och valberedningen i klubben brustit snarare än spelarna på planen, att han själv aldrig fått frågan om en styrelseplats och han ställer sig frågande till ambitionerna när klubben nu talar om att bli sexa i allsvenskan.

Finansmannen talar om hur han blev lurad att satsa pengar i Tyresö FF, om miljonerna som försvann i konkursboet och om granskningen av SVT:s Uppdrag Granskning.

Publicerad 2018-03-19 kl 06:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto