POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Storsponsorn om försäljningen av Kamratgården: ”Fruktansvärt - trodde inte det var sant"

I december 2015 berättade IFK Göteborg att man sålt träningsanläggningen Kamratgården.
Storsponsorn Nils Wiberg reagerade med bestörtning.
- Jag trodde inte att det var sant. Jag trodde inte att man kunde göra så, säger Wiberg i podcasten Lundh.

Beskedet slog ner som en bomb i december 2015: utan att berätta för sina medlemmar hade IFK Göteborg beslutat sig för att sälja träningsanläggningen Kamratgården - en institution inom klubben. Reaktionerna var starka.

Storsponsorn Nils Wiberg, ägare till Prioritet Finans, var rasande över beslutet.

- Fruktansvärt. Jag trodde inte att det var sant. Jag trodde inte att man kunde göra så. Varför fick jag ingen fråga?, säger han nu i podcasten Lundh.

Om sin sponsring av IFK Göteborg säger Wiberg:

- Jag sponsrar klubben av olika anledningar. Jag vill inte säga vilken som betyder mest, men en är att det är ett sätt att marknadsföra företagsnamnet. Sedan är jag väldigt mycket för det här med integration och uppfostran av ungdomar. När jag var barn hade man kärnfamiljerna, man gick till skolan och fick lära sig saker, man kanske gick i söndagsskolan och var inne i det militära. I dag är allt detta borta, mycket av det i alla fall. Där kan idrotten fylla en viktig plats som uppfostrande av ungdomar, och att man lär ungdomarna att tycka om varandra i stället för att vara ute och slåss. Det är en väldigt stor grej till varför vi är med i idrotten. Vi vill vara med och bidra. Se vad Djurgården gör i Stockholm, vad Blåvitt gör här och vår arena. Nummer tre är givetvis hjärtat. Det är de tre grejerna.

Då köper du att de inte berättar…?
- Jag kommer till det. Ser jag det som en ren investering så vill jag givetvis ha insyn. Ser jag det med integrationen, ja, då skulle jag gärna vilja veta vad som händer med pengarna. Om man ser till hjärtat så behöver jag inte ha någon insyn.

Du litar på dem?
- Då blir det så. Det är ett tudelat svar, men det beror på hur jag ser på det. Jag hörde vad Andersson (Rune, storsponsor till Trelleborg) sade, och han pratade bara om hjärtat och att det var ideellt, och det finns kanske ingen framtid för sponsringen, jag vet inte men han sade någonting sådant.

- Han var bara ideell hela tiden, men jag tror inte att det är rätt att bara vara det. Är man offensiv inom idrotten och inom integration så marknadsför man sitt varumärke, det ska man inte skämmas för. Jag vill inte sitta här och säga att jag bara är ideell, för det är jag inte. Då är jag orättvis mot alla som sponsrar. Jag ser ett pengavärde i det. Men hjärtat spelar givetvis in, det får man aldrig glömma.

FAKTA

186 - Nils Wiberg

Avsnitt 186 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Nils Wiberg. Ägaren till Prioritet Finans som sponsrar IFK Göteborg och Djurgården talar om varför Dif går bättre än Blåvitt, om vilket lag han håller på när de möts, om varför det är givet för honom att sponsra svenska idrottsklubbar, om varför han gillar den svenska 51-procentsregeln och varför han aldrig hade satsat pengar i ett riskkapitalbolag som han anser är förkastligt.

Wiberg är dessutom öppen om sin besvikelse över bristen på demokrati i Blåvitt, om att han nobbar årsmöten som en protest mot det, att styrelsen och valberedningen i klubben brustit snarare än spelarna på planen, att han själv aldrig fått frågan om en styrelseplats och han ställer sig frågande till ambitionerna när klubben nu talar om att bli sexa i allsvenskan.

Finansmannen talar om hur han blev lurad att satsa pengar i Tyresö FF, om miljonerna som försvann i konkursboet och om granskningen av SVT:s Uppdrag Granskning.

Publicerad 2018-03-25 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto