Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Strandhäll positiv kring digital omröstning på årsmöten: ”Finns ett utrymme för nytänk”

Lundhs Podcast

Digital omröstning på årsmöten är något som varit uppe för diskussion i svensk fotboll de senaste åren.
Socialminister Annika Strandhäll berättar i podcasten Lundh att hon är öppen för att implementera en sådan lösning.
- Det skulle man absolut kunna tänka, säger Strandhäll.

Foto: Scanpix

Se intervjun med Strandhäll i spelaren.

Socialministern Annika Strandhäll gästar veckans avsnitt av podcasten Lundh. Där diskuteras bland annat föreningsdemokratin inom fotbollen och synen på 51-procentsregeln.

- Om vi går tillbaka till det som är positivt så är det någonstans en del av den grundläggande svenska folkrörelsetanken med idrottsrörelsen, som bygger på demokrati, delaktighet, inflytande och att det ska finnas en sådan möjlighet, säger Stranhäll i podden, och fortsätter:

- Om vi sedan väldigt snabbt knyter tillbaka till vinsterna med det. Ta kopplingen till integrationsfrågan där du kanske inte kommer in och spelar fotboll utan att det är en inkörsport till ett demokratitänk, till ett föreningsliv och en folkrörelse. Det här är de delarna av den svenska idrottsrörelsen som vi med all makt och medel ska värna.

Annons

Tror du att man hade kunnat utveckla det än mer med någon slags digital demokrati? Vissa är ju stenhårda fundamentalister med att man måste gå på årsmötet för att rösta, medan andra tänker att man kan rösta digitalt.
- Det skulle man absolut kunna tänka. Jag har själv en bakgrund i fackföreningsrörelsen i ett förbund som tappade medlemmar i 30 år, där alla som gick på ett årsmöte skulle tvingas ta på sig ett uppdrag eller sitta som kassör i den lokala styrelsen, vilket gjorde att folk slutade att gå på årsmötet. Det tycker jag ändå att jag möter när jag pratar med företrädare för den svenska idrottsrörelsen på väldigt många håll, att det finns en insikt i att man måste modernisera föreningsarbetet och att det finns en enorm potential i att göra det, att utnyttja den nya tekniken och öppna upp för ett engagemang som kanske inte behöver vara det traditionella. Där tror jag att det finns ett utrymme för ett nytänk. Jag måste säga att de företrädare som jag träffar för den svenska idrottsrörelsen också är inne väldigt mycket på den linjen. Sedan är det med den svenska idrottsrörelsen som den svenska fackföreningsrörelsen, att det är mycket traditioner som sitter väggarna.

Annons

- Men en viktig fråga är att man inte kan bygga verksamheten på gamla eldsjälar, för när de dör ifrån så tippar verksamheten. Då måste du hitta nya metoder för att skapa ett engagemang, helt enkelt, avslutar Strandhäll.

Se intervjun med Strandhäll i spelaren ovan, eller lyssna i poddformat nedan.

Fakta

192 - Annika Strandhäll

Avsnitt 192 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Annika Strandhäll. Socialministern har ansvaret för idrott i regeringen och talar om hur mycket idrotten får ta av hennes tid, om varför idrott har svårt att bli en riktig valfråga, om att anslagen till idrotten inte höjts förrän det senaste året, om synen på att ordna stora mästerskap i Sverige och om skälet till att man tvekar på att åka till VM i Ryssland och om.

Dessutom ger Strandhäll sin syn på fotbollens problem med jämställdhet och mångfald, om varför det är okej för statliga Svenska Spel att sponsra herrar och damer med olika mycket. om vems ansvar det är att bekämpa stök kring fotbollen, om att man hoppas på att omregleringen av spelmarknaden ska ge mindre problem och om besvikelsen över att förebilden Zlatan satsat på ägande i ett spelbolag.

Publicerad 2018-05-04 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto