POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST

Supporterbasen inför säsongen: ”Känns som ett år där det kommer ske mycket”

Sofia Bohlin är inne på sitt tredje år som ordförande för SFSU.
2018 blir ett bra år för supporterrörelsen, tror hon.
- Jag tror att det är första gången på flera år som jag känner ett större lugn, säger Bohlin i podcasten Lundh.

Sofia Bohlin valdes i slutet av 2015 som SFSU:s nya ordförande och hon efterträdde då Tony Ernst. Nu är supporterbasen inne på sin tredje säsong i rollen.

- Jag tror att det är första gången på flera år som jag känner ett större lugn. Tidigare har jag haft en oro, som jag inte vet vad den har varit grundad i. Men nu känner jag ett stort lugn och en stor glädje. Jag tror att det här kommer att vara ett bra år. Det finns så mycket utveckling som sker i supporterrörelsen, hos klubbar, hos ligan. Det känns som ett år där det kommer ske mycket, säger Bohlin.

Om du har känt dig nervös innan, kan du peka på vad det är konkret som gör att du känner dig lugnare?
- Jag tror att det finns en harmoni. Det kanske är för att jag känner att det börjar gå mot att bli harmoni i min egen klubb, men jag känner att det finns en större harmoni över svensk fotboll. Man börjar falla på plats mer och få mer kraft och styrka.

Du leder SFSU, som är närmare 50 olika supportergrupperingar där det ibland är flera grupper från samma klubb som är med. Det måste vara oerhört svårt att leda en organisation där förutsättningarna för de olika grupperna är så skilda?
- Det är en jätteskillnad med att företräda människor som är spridda över hela läktaren i olika samhällsklasser och åldrar. Det är också olika förutsättningar beroende på vilket lag man håller på. En del är från de största lagen i Sverige, och sedan har vi lag från division 1 som bara har några 100 i snitt på matcherna. Då är det olika frågor som är av intresse men också olika förutsättningar för hur aktiv man kan vara i SFSU.

Vad är svårast?
- Det är nog ibland att kunna få en helhetskänsla över hur vi ska driva frågor. Självklart har vi årsmötet som stor vägvisare och backning för vilken riktning vi ska gå, men ibland är det svårt just för att man inte kan säga att vi företräder en sorts supportrar. Med den bredden bland medlemmarna företräder vi alla, och då är det svårt.

Alla supportergrupperingar är dock inte med i SFSU, om det säger Bohlin:

- En del har nog kanske inte kunskapen. Jag tror inte vi har nått ut till dem. En del är nog osäkra på vad de ska få ut av SFSU. En del känner nog att de inte har tid eller möjlighet att engagera sig, att de har så mycket på hemmaplan. Och sedan finns de som bara inte tycker att det är rätt att engagera sig nationellt. Men överlag har jag upplevelsen att det är bra att organisera sig nationellt.

På ett sätt är supporterrörelsen delvis en subkultur, att man vill vara något annat på läktaren och sköta sig själva. Då måste det på något sätt vara en motsats att organisera sig på det sättet med årsmöten och struktur och så. Hur får ni ihop det?
- Jag tror att supporterrörelsen till stor del är en subkultur för många. Inte för alla, men för en del. Det går emot lite med organiseringen där, men det finns alltid minst en i varje medlemsgrupp som ser ett intresse. Det är dem som man skickar och som företräder. Jag har full förståelse för om man inte vill umgås med supportrar från andra lag, att man tycker det är jobbigt och att man inte har det intresset. Men då åker man inte på SFSU-möten. Då skickar man någon som är intresserad. Jag ser att intresset ökar. Allt fler ser nyttan och tycker att det är kul. Man har väldigt mycket gemensamt som man kanske inte trodde att man hade. Vi lever ofta samma liv när det gäller fotboll. Så det går.

Ett annat motsatsförhållande är att man är rivaler på läktaren, och inte sällan är det hårda ramsor, det finns en hatkultur och en retorik. Att man då ska jobba ihop blir det ett motsatsförhållande. Hur hanterar man det från er sida?
- Vi försöker uppmuntra att det just är personer med intresse som åker och engagerar sig. Där får man ha en inställning att man får lägga det lite åt sidan. Man kan inte sitta och diskutera för ingående om olika händelser, antingen kring planen eller läktaren eller vem som har snott vems tifoinspiration, på den nivån. Det får man lägga undan. Det handlar om att sätta något annat före sig själv och sin klubb just då. Men det kan vara svårt, det är inget man kommer in i lätt. Det kan ta tid. Det tog tid för mig i början att verkligen förstå hur man för fram vissa saker och lyfter vissa frågor men också har förståelse för medlemmarna och de som engagerar sig att vi inte kan göra allt snabbt. Det får ta tid och kan vara lite stelt första timmarna, det är okej. Det får man ha med sig.

Vad är viktiga frågor för SFSU i år?
- I år är det fortsatt arbete med bortasektioner och bortasupportrar. Att fortsätta bygga vidare tillsammans med Sef och öka intresset för att åka på bortamatcher. Vi arbetar mycket med föreningsdemokrati. Inte att kampanja som vi har gjort tidigare för 51-procentsregeln, men att sprida kunskap. Vad innebär föreningsdemokrati och hur implementeras den i vardagen i klubbarna och i våra supporterföreningar? Och sedan att bredda medias och klubbarnas bild av supportern, för den kan bli ganska snäv ibland.

184 - Sofia Bohlin

Avsnitt 184 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Sofia Bohlin, som är ordföranden för SFSU, som är supportrarnas organisation. Bohlin talar om den goda känslan inför allsvenska premiären, om hur man utvecklat samarbetet med klubbarna, om införandet av SLO:er som varit avgörande, om att det fortfarande finns brister i hur polisen agerar, om att enda gången hon varit rädd på fotboll har hängt ihop med polisen och att en nollvision för händelser inte är realistisk. Dessutom talar Bohlin om hatretoriken på läktarna, om graderande av supportrar, om att föreningsdemokrati kräver engagemang, om sexismen inom fotbollen, om hur hon blivit mottagen som kvinna, om den klubbordförande som tyckte hon borde hålla på med cheerleading istället för SFSU och om hur SFSU gjort mottagandet av bortafans till en viktig fråga 2018. Som Blåvitt-supporter ger hon sin syn på Sören Rieks-flytten, hur han bör bli mottagen, om hur hon ser på att AFC-fans blev attackerade i Göteborg och sedan blev hånade i Eskilstuna.

Publicerad 2018-03-08 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto