POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST

Supporterbasen vill se större supporterengagemang: "Är inte bara en rättighet"

Klubbmedlemmar måste höja sina röster och engagera sig mer i sin förening.
Det menar SFSU:s ordförande Sofia Bohlin.
- Det är inte bara en rättighet som man ofta vill få det till, säger hon i podcasten Lundh.

Ett stort antal människor är engagerade på ett eller annat sätt kring sitt respektive favoritlag. Åsikterna är många och starka, men samtidigt utnyttjas inte möjligheterna som den svenska föreningsdemokratin ger utrymme för, det menar SFSU:s ordförande Sofia Bohlin som den här veckan gästar podden Lundh.

I podden berör man bland 51-procentsregelns vara eller icke vara och där har medlemmarna den största möjligheten och skyldigheten, menar Bohlin.

- 51-procentsregeln kringgås ibland. Beslut tas som kanske inte borde ha tagits. Där tror jag att vi måste arbeta mer för att utbilda, öka kunskapen och engagemanget kring föreningsdemokrati för att engagera föreningar och styrelser. Vad innebär föreningsdemokrati egentligen? Vad innebär transparens, att medlemmarna måste vara med aktiva? säger Bohlin.

Ja, varför är de inte det?
- Jag tror att folk inte alltid förstår.

Men de engagerar sig jättemycket kring 51-procentsregeln eller i IFK Göteborg när det var lite mer än 600 personer efter att Kamratgården hade sålts. Sedan går det ner för att det inte är någon som ställer några frågor på årsmötet efter om agentarvoden på 13 miljoner. Det blir inte det engagemang som det borde bli, kan jag tycka, om man nu slåss för 51-procentsregeln.
- Jag tror att det ligger lite okunskap i det.

Men man kan inte skylla allt på det.
- Men jag tror det. I det här är vi inte tillräckligt engagerade med att trycka på 51-procentsregeln och föreningsdemokratin bortom årsmötet. Där tror jag att vi som SFSU men även klubbarna behöver bli bättre på att engagera och skapa möjlighet för medlemmarna. I dag tar vi inte vara på den kraft som medlemmarna är. Sedan tror jag att det handlar lite om en inställning till medlemskap som vi supportrar måste vara lite självrannsakande kring. Det är inte bara en rättighet som man ofta vill få det till, att alla kan vara medlemmar, det är också en skyldighet, tycker jag. Det är en skyldighet att faktiskt engagera sig och ta ansvar. Antingen hjälpa klubben med verktyg och medel att vara mer transparenta för sina medlemmar eller att faktiskt ställa krav.

184 - SOFIA BOHLIN

184 - Sofia Bohlin

Avsnitt 184 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Sofia Bohlin, som är ordföranden för SFSU, som är supportrarnas organisation. Bohlin talar om den goda känslan inför allsvenska premiären, om hur man utvecklat samarbetet med klubbarna, om införandet av SLO:er som varit avgörande, om att det fortfarande finns brister i hur polisen agerar, om att enda gången hon varit rädd på fotboll har hängt ihop med polisen och att en nollvision för händelser inte är realistisk. Dessutom talar Bohlin om hatretoriken på läktarna, om graderande av supportrar, om att föreningsdemokrati kräver engagemang, om sexismen inom fotbollen, om hur hon blivit mottagen som kvinna, om den klubbordförande som tyckte hon borde hålla på med cheerleading istället för SFSU och om hur SFSU gjort mottagandet av bortafans till en viktig fråga 2018. Som Blåvitt-supporter ger hon sin syn på Sören Rieks-flytten, hur han bör bli mottagen, om hur hon ser på att AFC-fans blev attackerade i Göteborg och sedan blev hånade i Eskilstuna.

Publicerad 2018-03-06 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto