POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Svårt för Svensson att kritisera Zlatan: ”Tråkigt, för jag vill ju kunna ge honom kritik"

Anders Svensson gillar expertjobbet i tv – och har egentligen bara ett problem.
Att kritik mot Zlatan snabbt blir en skapad konflikt.
- Det är tråkigt, för jag vill ju kunna ge honom kritik precis som jag ger de andra kritik, säger han i podcasten Lundh.

I avsnitt nummer 100 av podcasten Lundh är Anders Svensson återigen gäst. Skälet är att avsnittet med honom från i maj 2014 är det överlägset mest lyssnade hittills. Den dåvarande Elfsborgs-stjärnan var då bland annat öppen om hur han upplevt tiden under Erik Hamrén i landslaget.
Något som gav rejäla rubriker. 

Efter att ha slutat spela fotboll helt förra hösten har Anders Svensson lagt sin tid på familjen och på att hålla föredrag, hjälpa Elfsborg på marknadssidan samt fortsatt med jobbet som expertkommentator för Discovery som har Kanal 5 och Kanal 9.

Han uppskattar jobbet som tv-expert och tror att han ska kunna utvecklas ytterligare när han får mer kontinuitet när han slutat spela fotboll.

-  Att jag kan fotboll är jag inte orolig för, men kan jag förmedla det på ett bra sätt utan att störa sändningen och timingen, säger Anders Svensson i podcasten Lundh och berättar han gillar Glenn Strömberg, Jens Fjellström och Anders Andersson bland de andra experterna.

- Sen är det ju intressant att se den sidan av det, vilken enorm apparat det är; hur mycket folk som är inblandade och vilket arbete de lägger ned. Det har varit lärorikt och roligt. Jag har ju redan fått göra fler matcher tätare än vad jag kunnat göra tidigare och hoppas få fortsätta med det.

Vad är svårast för dig?
-  Det är väl uttal av en del spelare (skratt). Man vet ju inte om folk irriterar sig på det. Sen är det tajmingen, man vill inte förstöra upplevelsen och att folk ska störa sig på ens röst. Jag vet att jag kan mycket fotboll. Min fotbollshjärna har varit var en av mina styrker. Jag ser saker och lösningar tidigare än andra kanske gjort, vilket gjorde att jag kunde hålla på länge. Sen om jag kan förklara det på ett sätt för de som kanske inte kan fotboll lika bra, det är det svåra. Man vill ju inte bli för långrandig och prata för mycket heller. Som expert ska man inte prata för mycket tycker jag. Det är naturligtvis inte helt enkelt och jag hoppas bli bättre och bättre, men jag tycker det är roligt.   

Under sin tid på Kanal 5 har han framför allt följt Sveriges EM-kvalmatcher och säger att det fungerat bra trots att det är en del gamla kompisar som ska granskas.

- Jag har väl inga problem med att kritisera någon så länge det är konstruktivt, men att säga att någon är skitdålig ger mig ingenting. Man får försöka vara lite konstruktiv, samtidigt så vet man ju att… för egentligen allihopa… förutom en person som är omöjligt liksom, och det är ju på grund av media.

Hur menar du då?
- Om jag till exempel kritiserar Erik Johansson som är mittback för något ingripande, så rör det ingen. Men om jag skulle kritisera Zlatan för att han inte tar jobbet till exempel i en situation, då kommer ju oftast någon av kvällstidningarna stå direkt i mixed zone och säga att ”Anders Svensson sågade dig under matchen”, vilket egentligen inte är helt sant. Jag kan ha gett honom kritik, men då kommer det någon reaktion från honom – som det brukar bli - och så blir det en konflikt. Och så har tidningarna lyckats. Det har man ju med sig i bakhuvudet lite grand tyvärr. Det är tråkigt, för jag vill ju kunna ge honom kritik precis som jag ger de andra kritik. Men om jag ger andra kritik så kommer det inte att nämnas, men gör jag det om honom så kommer ju journalisterna att stå och säga exakt så för att få en reaktion från honom. Och så blåser man upp en stor konflikt -”forna lagkompisarna sågar varandra”.

Men vet inte både du och han exakt hur det funkar?
- Ja men alltså, det är inga problem. Jag nämnde någonting i en intervju för att försvara de andra spelarna. Att ”landslaget kan vi lägga ner när han slutar” var det ju många krönikörer som skrev. Det tyckte jag var lite dåligt och sa något i stil med att ”det kan ju bli mer framgångsrikt och bättre när han slutar”, även om de kanske ville vända det till att jag ville att han inte skulle spela nu, vilket var helt fel. Då blev det ju en sån fråga och han svarade någonting konflikt-aktigt tillbaka. 

- Men vi har ju träffats ett par gånger efteråt och det har aldrig varit några problem, han vet ju hur det fungerar också. Men det är ändå tråkigt. Jag har kritiserat andra som jag känner och det har inte varit några problem, jag kanske har sagt att ”han hade det tufft och kanske inte sin bästa match, eller vad tänkte du där”. Och det är inga problem. Men där är det känsligt.

Så att kring Zlatan så är du inte riktigt rak?
- Jo, jag försöker vara det. Jag har varit det ändå. Sen blir det att man liksom tänker ett extra steg innan man kritiserar honom. Tyvärr. Det är nästan så att de (medierna) sitter och lyssnar och väntar på man ska säga något så att de ska få göra den där konflikt-grejen. 

100 - Anders Svensson

Avsnitt 100 av Sveriges nyfiknaste podd gästas av Anders Svensson. Skälet är att Svenssons förra gästspel, i avsnitt 8 i maj 2014, är det överlägset mest lyssnade och det är dags att höra med mittfältaren igen. I podden berättar Anders Svensson om hur lätt det var att sluta spela fotboll, att han drömmer om att få hjälpa Elfsborg på planen, hur jobbig han var att träna, att Borås-klubben måste ge de unga spelarna chansen och hur mycket han uppskattar Jörgen Lennartsson. Dessutom talar han om uppståndelsen från förra podcasten, att Erik Hamrén inte förlåtit honom än för vad han sa, att han och gamle kompisen Marcus Allbäck knappt har någon kontakt efter rubrikerna då och vad frispråkigheten kostat honom. Givetvis talar han om Sveriges EM-chanser, vikten att få till rätt gruppdynamik, att Oscar Hiljemark är hans man för EM och vad som är viktigt för svensk fotboll att utveckla. Anders Svensson berättar även att han förlängt kontraktet som tv-expert, att han tror att han kan utvecklas när han får fler matcher, vilka experter som imponerar på honom och varför han har svårt att kritisera Zlatan Ibrahimovic.

Publicerad 2016-04-25 kl 18:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå