Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Svenska spel skyller riggade matcher på utländska spelbolag: ”Okunnigt”

Svenska Spels vd Lennart Käll pekar på de utländska spelbolagens utbud som förklaring till riggade matcher.
Något som får mothugg:
- Rent okunnigt att säga det, säger Anders Ström, Unibets grundare, i podcasten Lundh.

Svensk fotboll har på senare år drabbats av flera exempel på riggade matcher. I samband med politikerveckan i Almedalen var Lennart Käll, vd vid Svenska Spel, tydlig när det statliga spelbolaget hade ett seminarium om riggade matcher. Käll pekade på de utländska spelbolagen som har ett spelutbud som är mycket större än Svenska Spel och där man bland annat kan spela på första varning, hörna och andra saker som ger en grogrund till att påverka matcher.

- Det där är ren gallimatias (struntprat på latin). Det finns inga stora limits där man kan spela på nästa varning, nästa inkast eller något sådant. Det finns inget som kan driva en matchfixning. Det är ett typexempel på rent okunnigt att säga, säger Anders Ström, grundare av Unibet, i podcasten Lundh.

- Det är en ren klyscha eller skröna att säga så.

Att utländska spelbolag ger odds på matcher långt ner i det svenska seriesystemet är en sådan faktor som sägs locka till att göra upp matcher, men enligt Anders Ström är det inget problem eftersom spelbolagen inte tillåter stora satsningar.

- Ju längre ner man kommer i seriesystemet så kan man satsa väldigt lite. Där jobbar man att se till att gränserna är anpassade till platserna i seriesystemet. Det handlar om vad kunde vill ha. Jag vill spela på det här laget eller att det blir två mål i andra halvlek. 

Flera av de utländska spelbolagen vill gärna bidra med sin information för att försöka hjälpa myndigheterna och förbunden i jakt på riggade matcher:

- Tidigare har man inte varit mottaglig och jag har också hört retorik från opinionsbildare där man uttryckt sig ganska okunnigt i den här frågan. Det har blivit bättre och man ser en stigande kurva i förståelse och det är ingen av oss som är i den branschen som tjänar på det här. Det är ju bra att det är ett digitalt styrt fenomen för då vet man vad det handlar om. När man spelade i spelbutiker och tobaksbutiker för cash så vet man inte vilka pengar det är och vad de satsas på och av vem. Digitaliseringen gör att den här frågan kommer närmare en bra lösning.

Är fotbollen mer eller mindre drabbad av det här?
- Av alla matcher som spelas är det en försvinnande liten del som har det här problemet. Chansen är att det kommer att minska på grund av digitaliserat spel men andra sporter där det förekommit som i cricket är det mycket kontantspel.

Varför är det svårt att stoppa?
- Det finns många spelbolag i världen och många är inte så synliga som exempelvis Unibet. Hos oss är det inte värt att komma in och spela på en fixad match eftersom vi har koll och har limits men det finns spelbolag på andra platser i världen och där det kan uppstå. 

Låter som en utopi att stoppa det i en värld som är så öppen som vår och med ny teknik och så vidare, eller?
- Det finns nästan inga svåra problem i samhället som det finns en hundraprocentig lösning på. Då får man inrikta sig på att komma så nära hundra procent som möjligt. Det är som i trafiken, där det är svårt att komma till hundra procents säkerhet men man får försöka komma så nära som möjligt.

Vilket ansvar har ni?
- Att vi är med på att dela vår informationen med andra spelbolag och med sportförbunden är det första och viktigaste steget i den här frågan. Där agerar vi på ett bra sätt.

- Förbunden är välkomna till oss för att lära sig mer om det här.

112 - ANDERS STRÖM

112 - Anders Ström

Avsnitt 112 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Anders Ström, grundare av spelbolaget Unibet, och samtalet är inspelat under politikerveckan i Almedalen. Anders Ström som startade spelbolaget 1997 och i dag är styrelseordförande ger sin syn på problemen med riggade matcher, hur man bäst kan försöka få kontroll på problemen, hur man samarbetar med myndigheter och svarar på Svenska Spels anklagelser om att det är utländska spelbolags utbud som ger en marknad för att rigga matcher. Anders Ström ger sin syn på den pågående spelutredningen, vad han tror hade varit rätt väg för den svenska spelmarknaden samt hur man ska hantera de som inte klarar av att hantera sitt spelande. Ström berättar även om hur han fick idén att starta ett spelbolag i utlandet, om sitt matematiska intresse, om sitt eget spelande där han kallar sig spelberoende men inte spelmissbrukare och varför han tror det är för sent att investera i fotbollsklubbar i England.

Publicerad 2016-07-18 kl 13:10
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER