Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Sverige vill arrangera VM 2027 med nordiska grannarna - Nilsson pekar ut nyckeln inför ansökan: "Enda chansen"

5v

SvFF vill arrangera VM 2027 på damsidan.
Men då gäller det att få övriga nordiska länder med sig.
- Det gäller för oss att etablera begreppet Norden, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i podcasten "Lundh". 

Svenska Fotbollförbundet är intresserat av att arrangera VM 2027 ihop med grannländerna Danmark, Finland och Norge. SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson hoppas att samverkan mellan grannländerna ska leda till att man får arrangera mästerskapet. 

- Det är klart att det var bra för oss att det blev två länder nu: Australien och Nya Zeeland. Då har Fifa i alla fall öppnat upp den möjligheten på ett seniormästerskap på damsidan. Det är kanske så att vi inte kan spela matcher på Färöarna på och Island, vem vet, men att spela matcher bara i Skandinavien - Norge, Sverige, Danmark och Finland - är en stor utmaning. Det gäller för oss att etablera begreppet Norden, att det är Norden som söker och att det på det sättet är en väg in, säger Nilsson i podcasten "Lundh".

Han fortsätter:

- Det får inte vara sex regelverk och sex olika myndigheter när det gäller skatter, säkerhet och allt. Vi har naturligtvis en stor utmaning där i att få politiken med oss, men vi presenterade det här för det Nordiska rådet i höstas, och det är första gången Nordiska rådet har samlat sitt intresse runt ett idrottsevenemang.

- Är politiken med och det finns ett genuint intresse av att göra något kanske det skulle kunna vara ett nordiskt koncept där det är en väg in till Norden. Det tror jag är den enda chansen att lyckas. Vi har utmaningar i att klara arenakrav och damernas världsmästerskap växer ju så att det knakar, det var fantastiskt i Frankrike och kommer bli ännu mer fantastiskt i Australien och Nya Zeeland. Det är en utmaning, det är verkligen inte givet.

Vilken hjälp har ansökan av att du sitter näst högst i Uefa:s exekutivkommitté? Jag vet att det inte är en del av Fifa, men du är ju där och rör dig?
- Det är klart att vara med i miljöer där man kan tala för varan och beskriva hur vi har tänkt, det som finns mellan raderna, det är klart att det är värdefullt. Både Fifa och Uefa har i dag mycket mindre politisk inblandning och mycket mer teknisk utvärdering. Det är egentligen bra. Hade det varit mer teknisk utvärdering när man bestämde sig för EM 2020 hade Solna säkert varit där.

Vilken politik avgjorde det?
- Jag vet inte…

Jag vet ju. Jag gissar att Danmark fick det för att de hela tiden stöttat Platini och Blatter, vad säger du om det?
- Det är en spekulation bland väldigt många andra spekulationer. Tittar vi på en del arenor och jämför med Friends tycker vi att vi skulle haft en god chans att vara med och konkurrera. Vi var otroligt besvikna. Men jag tror att vi hade varit med om det var ett val i dag.

Lyssna på hela avsnittet med Karl-Erik Nilsson i spelaren ovan.

Fakta

280 - Karl-Erik Nilsson

Avsnitt 280 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Karl-Erik Nilsson. Svenska fotbollsförbundets ordförande och Uefa:s vicepresident talar om ett tufft halvår för fotbollen efter coronautbrottet, om det ekonomiska hotet mot förbundet och klubbarna, om frustrationen kring publikfrågan i Sverige, om varför det kärvade mellan RF och SvFF, om att pengarna var viktiga när Nations League fick plats i spelschemat, om att EM 2020 blir av men frågan är om det blir med åskådare på läktarna.

Dessutom ger Nilsson sin syn på DO:s kritik av SvFF:s skilda ersättningar till herrar och damer, på ryktena om att Champions League ska bli en stängd liga, på Zlatans kritik av Janne Andersson, på bristen på mångfald i styrelser och landslagsstaber, på brottsmisstankarna mot Fifa-basen Gianni Infantino, på att han bara kan bli omvald en gång till och på vad som avgör om Sverige och övriga nordiska länder får arrangera VM 2027.

Publicerad 2020-09-22 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto