Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SvFF-basen om Platinis avskedstal: "Det tycker jag var fel"

Lundhs Podcast

SvFF stöttade länge Michel Platini efter avstängningen från Fifa.
Ordföranden Karl-Erik Nilsson tyckte dock att det var konstigt att fransmannen fick hålla ett avskedstal inför Uefa.
- Det tycker jag var fel, säger Nilsson i podcasten Lundh.

Foto: SCANPIX

I slutet på 2015 stängde Fifas etiska kommitté av Sepp Blatter och Michel Platini i 90 dagar, en avstängning som senare slogs fast och straffet blev efter överklagan sex respektive fyra år. Platini stängdes av efter en utbetalning på 17 miljoner kronor från Blatter 2011, inget skriftligt avtal fanns för det arbete som utbetalningen enligt de båda gällde.

Platini var vid tillfället SvFF:s kandidat till att ta över som Fifa-president. Det svenska förbundet stöttade länge fransmannen och ordföranden Karl-Erik Nilsson sa efter den första avstängningen att han hoppades att Platini skulle bli frikänd.

ANNONS

Nilsson står i dag fast vid att det var rätt att inte döma ut Uefa-ordföranden för tidigt.

- Alla hoppas väl på att anklagelser mot ledare inte är korrekta. Men när de visade sig att de var det så var de nordiska länderna otroligt tydliga med att direkt ta avstånd. Men vi tyckte heller inte att någon ska dömas ohörd. Och enligt Platini så upplever han att han har gjort korrekt, han har gjort en överenskommelse, han har fått pengar, han har skattat för dem, han har gjort allt 'by the book'. Vad fotbollen och fotbollens ledare tyckte, att det var ju ett omöjligt stort belopp. En orimlig ersättning, och det var det han föll på, säger Nilsson i podcasten Lundh.

Om du tittar tillbaka i dag, kan du känna något där du borde varit tydligare eller klivit fram tidigare?
- Jag tycker inte att det är väsentligt att kliva fram tidigare. Jag tycker att man ska kliva fram när man har fakta. Där har vi olika roller, media kan ju spekulera och vara väldigt mycket svart eller vitt. Vi behöver med våra kompisar faktiskt veta att det är korrekt innan vi kapar benen på någon. Och det var det här vi ville göra.

ANNONS

När Platinis efterträdare, Aleksander Ceferin, valdes till ny Uefa-ordförande fick fransmannen hålla ett avskedstal i samband med valet där han sa att hans samvete var rent och att han var säker på att han inte gjort något fel.

- Det tycker jag var fel, säger Karl-Erik Nilsson.

Varför blev det så?
- Det vet inte jag.

SvFF-ordföranden gjorde dock inte sin åsikt känd vid det tillfället.

- Nä. Med respekt för den setup som var; han kom in, höll ett kort anförande och gick ut, så accepterade vi det.

Men om man ska förändra något måste man väl protestera?
- Ja, men då får man protestera med rätt saker. Här handlar det om 30 sekunders tack för lång och trogen tjänst och sedan gick han ut genom dörren.

- Att han får säga hej då till sina kamrater tyckte vi var rimligt när det blev den setup det blev.

157 - Karl-Erik Nilsson

Avsnitt 157 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Karl-Erik Nilsson. Svenska Fotbollförbundets ordförande blev i april 2017 invald i Uefa:s exekutivkommitté och blev samtidigt förste vice president och i podden ger han sin bild av hur Uefa ska ändras, om hur det kommer att ta tid för Fifa att reformeras, att maktkamperna inom Fifa inte är bra, om synen på VM i Ryssland och Qatar samt varför det är bra att VM utökas till 48 länder. Karl-Erik Nilsson ger sin syn på anklagelserna om att hans Uefa-position hängde på kohandel med nya Uefa-basen Alexander Ceferin, om chanserna för en nordisk EM-ansökan 2028, om hur lyxlivet för ledarna inom Uefa skurits ner, om Ceferins utspel om ett lönetak i Europa och besvikelsen över att Michel Platini fick hålla ett avskedstal. Dessutom talar Nilsson om sina fem år som SvFF-bas, om att Uefa-uppdraget kommer att ge honom så mycket pengar att han halverar sitt arvode från förbundet, om vad Europa League-finalen på Friends Arena kostade, om varför man hemlighåller vissa bonusavtal och att han inte är det minsta orolig över förbundets ekonomi.

Publicerad 2017-07-05 kl 06:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto