Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TFF-miljardären vill inte ta bort 51-procentsregeln: ”Litar du inte på en styrelse – varför ska du då sponsra?”

Mellby Gård sponsrar TFF med åtskilliga miljoner.
Men man vill inte se en förändring av 51-årocentsregeln och bli majoritetsägare.
- Vi har inte kompetensen för det, säger Rune Andersson i podcasten Lundh.

Trelleborgs viktigaste sponsor, Mellby Gård, med ordföranden Rune Andersson och vd:n Johan Andersson, har hjälpt TFF med ett stort antal miljoner under många års tid. När klubben nu tagit sig upp till allsvenskan igen har Andersson pratat om att dubbla sponsringen.

Någon vilja av att förändra 51-procentgsregeln och bli majoritetsägare i klubben har man dock inte.

I podcasten Lundh pratar Rune Andersson om sitt ägande i klubben och engagemanget man har kring nykomlingen.

Du sade att du 2012 ville skrämma klubben lite med att säga att du inte fortsätter. Hur många gånger under de här drygt 30 åren har du tänkt att: ”Nu är det slut”?

ANNONS
- Hade inte Johan kommit in i bilden… Han har varit vd i fyra år nu och jobbade med andra företag i utlandet ett tag. Då vet jag inte om jag hade hållit på i den omfattningen. Det är inte alls säkert. Men nu är ju han den drivande kraften som gammal spelare. Så länge han är igång tror jag inte att vi avbryter.

Det finns ingen risk i att när du trappar ner så försvinner det från Mellby Gård?
- Snarare tvärtom. Jag tror att Johan är mer engagerad än jag just nu.

Du satt i styrelsen, som inte Johan gör. Var det ett sätt att runda 51-procentsregeln, som det ju lätt kan ses i dagens kontext?

- Nej, det tror jag inte alls hade med det att göra. Som jag sade innan, som ägare har man också ett ansvar. Jag är mycket mer förtjust i den här modellen som vi har nu där Johan några gånger om året träffar klubben och dess styrelse och förhandlar om olika bidra och så. Jag tycker bättre om det än om man själv skulle suttit där. Det är inte bara det att det lätt kan hända något fel i bokföringen eller deklarationen som man får ta ansvar för, utan man får även ta ansvaret om det går dåligt. Även om det hade funnits tillstånd så hade vi inte utnyttjat det. Vi vill inte vara majoritetsägare i en fotbollsklubb – vi har inte kompetensen för det.

ANNONS

Det har stormat mycket i svensk fotboll med Alex Ryssholm, som flyttade en fotbollsklubb och är vald på tio år som ordförande. Daniel Kindberg, Östersunds ordförande, har även varit delägare och din gamle vän Bosse Lundqvist körde samma upplägg. Det lite så att man rundar 51-procentsregeln. Hur ska man hantera den regeln?
- Jag tror att det är upp till fotbollen själv. Det är egentligen ingenting som vi utanför fotbollen ska ha så mycket åsikter om, för jag håller med om att det inte är någon konst att runda den om du vill. Du kan skriva avtal om beslutsgångar och annat om du skulle önska. Men å andra sidan blir det lite konstigt, för litar du inte på en styrelse – varför ska du då sponsra dem? Det är lite självreglerande. Jag gjorde någon intervju med en journalist för några år sedan om man borde ta bort den regeln, men jag har kommit till slutsatsen att den kanske inte är något jätteproblem om man har någorlunda kloka människor. Jag skulle aldrig acceptera att vi sponsrade en förening om vi inte litade på styrelsen och ordföranden. Så måste det rimligen vara överallt annars. Men det andra är att jag helt har kommit till slutsatsen att det inte finns något affärsmässigt att tjäna på det. Så det kan inte vara det heller. Men vill fotbollen i storstadsklubbar ta bort den så gärna för mig. Det är ingen big issue om man har en liten klubb som vi jobbar med. I en del klubbar sitter man på flera olika stolar, att man både kan vara sponsor och investerare och säger att man har reglerat det och kliver undan när man ska ta beslut.

ANNONS

181 - Rune Andersson

Avsnitt 181 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Rune Andersson. Miljardären har genom åren pumpat in över 100 miljoner kronor i Trelleborgs FF och berättar om hur överraskad han var när TFF nådde allsvenskan igen, att hans företag är berett att dubbla fjolårets sponsring på fem miljoner, att han hoppas på fyra lag bakom TFF, att man inte behöver flytta då kommunen lovat att ordna till Vångavallen och att snacket om att byta namn på laget var ett skämt. Andersson talar om att hotet att sluta sponsra laget fick föreningen att vakna, om varför han inte vill ta bort 51-procentsregeln, varför han inte tror att det går att tjäna pengar på svensk fotboll som investerare, varför han är nöjd med att sonen Johan inte sitter i TFF:s styrelse och varför affärsmän tappar huvudet bara för att de sitter i en fotbollsklubbs ledning. Dessutom om triumferna i Europa 1994, om storsatsningen på ex-jugoslaviska spelare, om Tom Prahls storhet och varför folk i Trelleborg inte går på matcherna.

Publicerad 2018-02-14 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto