Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TFF:s storsponsor: ”Man kan inte tjäna pengar på svensk fotboll - är en för liten marknad”

Rune Andersson har pumpat in runt 100 miljoner kronor i Trelleborgs FF.
Förväntningen har aldrig varit att göra någon vinst.
- Det kommer aldrig gå att göra någon affärsmässig avkastning, säger Andersson i podcasten Lundh.

Affärsmannen Rune Andersson har varit ett stort stöd för Trelleborgs FF genom åren. Miljardären har genom åren gått in med runt 100 miljoner kronor i klubben.

Andersson har inte trott på att investeringarna ska ge honom själv någon vinst, och menar att det är i princip omöjligt inom svensk fotboll, det berättar han i podcasten Lundh.

I perioder har det varit populärt med riskkapital i svensk idrott, inte minst fotbollen. Fanns det någon dröm om att få tillbaka några pengar eller några avtal?
- Inte i det sammanhanget. Men för ganska länge sedan bildade vi ett bolag där vi skulle köpa spelare. Djurgården hade gjort något liknande, min kompis Bosse Lundqvist berättade hur det funkade och de hade turen att hitta några bra spelare. Vi gjorde samma sak, men jag tror att det bolaget är avvecklat nu. Jag har kommit till slutsatsen att det nästan är omöjligt att tjäna några pengar på fotbollen. Man kan inte se det som en affärsverksamhet. Det kommer inte funka. Kanske en gång var 20:e år eller något.

ANNONS

Men ändå är fotbollen en industri som växer, framför allt internationellt men även allsvenskan har gått från några 100 miljoner i omsättning på 90-talet till två miljarder nästan nu. Men du tror ändå inte att det går att satsa pengar för att tjäna pengar?
- Nej. Jag har kommit till den slutsatsen.

Varför?
- Det är en för liten marknad. Om du ser till England eller de andra stora länderna så har de jättelika tv-intäkter, säkert mer, per Premier League-klubb.

- Vad har vi i Sverige? Trelleborg får ett lyft nu och kommer kanske upp i tvåsiffrigt antal miljoner nu. Nu ska det bli ett nytt tv-avtal som träder i kraft om ett par år. Det är helt enkelt en för liten publik. Det påverkar inte bara publikintäkter, det påverkar också tv-intäkter med hur många som tittar på det. Jag har kommit till slutsatsen att om man inte ser det ideellt så ska man inte hålla på. Det kommer aldrig gå att göra någon affärsmässig avkastning.

ANNONS

Så de som har gått in med riskkapital – det är egentligen bortkastade pengar?
- De kanske har gjort det av samma skäl som jag. Jag har valt att donera. Är man AIK:are, djurgårdare eller göteborgare så håller man kanske på sitt lag. Jag tror inte att det är svårare än så egentligen.

181 - Rune Andersson

Avsnitt 181 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Rune Andersson. Miljardären har genom åren pumpat in över 100 miljoner kronor i Trelleborgs FF och berättar om hur överraskad han var när TFF nådde allsvenskan igen, att hans företag är berett att dubbla fjolårets sponsring på fem miljoner, att han hoppas på fyra lag bakom TFF, att man inte behöver flytta då kommunen lovat att ordna till Vångavallen och att snacket om att byta namn på laget var ett skämt. Andersson talar om att hotet att sluta sponsra laget fick föreningen att vakna, om varför han inte vill ta bort 51-procentsregeln, varför han inte tror att det går att tjäna pengar på svensk fotboll som investerare, varför han är nöjd med att sonen Johan inte sitter i TFF:s styrelse och varför affärsmän tappar huvudet bara för att de sitter i en fotbollsklubbs ledning. Dessutom om triumferna i Europa 1994, om storsatsningen på ex-jugoslaviska spelare, om Tom Prahls storhet och varför folk i Trelleborg inte går på matcherna.

Publicerad 2018-02-17 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto