POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3d

Thern om Wettergrens utspel: "Landslaget kan absolut spela som Spanien"

Simon Thern kan vara kritisk mot landslagets lite defensiva fotboll.
Mittfältaren menar att Sverige ska kunna spela som Spanien.
- Det finns inget som motsäger det, säger han i podcasten Lundh.

Simon Thern kan vara lite kritisk mot Janne Andersson och landslagets lite defensiva fotboll. IFK Norrköpings mittfältare är en av de som menar att Sverige ska kunna spela som Spanien – och att det inte finns något som motsäger det.

- Att det skulle vara för kallt här uppe eller att det inte går att träna… Ser man individuellt på många av de spelare vi har nu har många av dem som sina främsta egenskaper vad de gör med bollen. Det tycker jag även nu att man märker mer och mer, att vi går åt det hållet. Om man sedan inte vill ha en filosofi som Spanien är det varje ledares sak, men jag tror att vi hade kunnat spela som Spanien. Kortsiktigt hade det kanske inte gett samma resultat, men kanske långsiktigt, säger han i podcasten Lundh.

Samtidigt ska man göra resultat som förbundskapten, en VM-kvartsfinal och ett EM-avancemang…
- Jag är inte kritisk mot det. Men jag kan vara kritisk mot att säga att det inte går, för det går. Absolut. Det finns jäkligt många spelare i landet, och vill man ha en mer spanskinriktad fotboll hade man mer kunnat bygga en trupp kring det. Det som jag ser som den främsta utvecklingen i Sverige är allsvenskan med hur lagen spelar. Falkenberg försöker spela fotboll. Det är inte kvar det här gamla brötiga med 4-4-2 och långa bollar. Det är förbi, folk har begripit att det inte är det som gör att man hänger kvar.

Apropå allsvenskan, vad tycker du om konstgräs?
- Jag är för gräs, som jag tror att majoriteten av alla fotbollsspelare är. Sedan får man ibland se till en större bild. För IFK Norrköping var det kanske det som räddade deras ekonomi en gång i tiden. Jag har en förståelse för att det läggs en hel verksamhet där. Dock så tycker jag att man då bör byta konstgräset väldigt ofta om man har hård belastning på det. Nu är inte planen särskilt bra i mina ögon. Den är hård och gräset står inte upp längre, då måste man börja kika på att så snabbt som möjligt få in så att det åtminstone är ett bra konstgräs som ligger. De skiljer sig ganska mycket nu från vilken plan du är på.

En annan sak som alla fotbollsintresserade pratar och har en åsikt om är VAR. Vill du ha det i allsvenskan?
- Har du en repris där du känner att det inte är offside, och har du VAR ska det vara exakt, är det offside så är det offside, men jag tycker att man på något sätt borde kunna… Det blir jäkligt svårt med den mänskliga faktorn. Domarna får ta besluten, och är det ett grovt fel, om det är en halv meter, då kan man gå in och ändra det. För nu vinkar inte linjemännen längre. Ser man att någon är två meter offside, vinka då. Håll inte nere flaggan och vänta på VAR-rummet. Låt de tre på planen ta alla offside, och ändra inte om det är en lång sekvens där det till slut leder till mål. Det kan vara situationen som gör att han kommer fram till chansen, men det är situationen efter som målet kommer i.

Vill man inte ha det rätt?
- Jag tycker att den mänskliga faktorn är tillräcklig. Sedan att det blir fel, det får man leva med. Mållinjeteknologin tycker jag ska finnas. VAR ska vara en del men inte så påtagligt stor och stark som den är nu. Det ska vara justeringar som görs som är så pass tydliga. Jag såg något med Pukki, då var han med kroppen en halv meter på rätt sidan men de lyckades dra en linje på axelkanten där han var en millimeter offside, och det blev offside. Det blir för mycket pet, tycker jag. Det tar lite på sporten om det blir för petigt. Det blir för mycket, känner jag. Det ska finnas, men man måste göra det på ett bättre sätt.

FAKTA

254 - Simon Thern

Avsnitt 254 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Simon Thern. IFK Norrköpings mittfältare berättar om den tunga tiden i höstas när han blev sjukskriven, om övertygelsen att han skulle dö, om vad som utlöste ångesten, om att inte ens klara av att gå ut, om stödet från klubben och lagkamraterna och om det viktiga att prata om psykisk ohälsa.

Thern talar även om hur han ser på framtiden som spelare, om den uteblivna Rysslands-flytten, om synen på landslaget, om att ha ett år kvar på kontraktet med IFK Norrköping, om vad klubben behöver inför 2020, om vägen fram för talanger, om varför Sverige visst kan spela som Spanien och om att våga vara ärlig och frispråkig.

Publicerad 2020-02-15 kl 07:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå