Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Thern vill se normalisering att tala om psykisk ohälsa: "Pratat med flera som varit igenom liknande grejer"

Allsvenskan

I höstas blev Simon Thern sjukskriven för panikångest.
Nu vill 27-åringen se en normalisering, när det kommer till att tala om psykisk ohälsa.
- Jag har pratat med flera som varit igenom liknande grejer, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA IMORGON
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

Simon Thern blev i höstas sjukskriven och missade flera matcher med IFK Norrköping. I början av oktober berättade 27-åringen för Norrköpings Tidningar att han hade ångest och mådde psykiskt dåligt och att det var skälet till sjukskrivningen.

Även om han gjorde comeback senare under hösten så har det varit en tung tid och är periodvis så fortfarande. I podcasten Lundh berättar nu Thern om hur det varit och hur det är för honom, för att lyfta frågan om psykisk ohälsa.

Bland annat berättar mittfältaren att Peking har varit väldigt stöttande under hela perioden.

- Det var alltid att jag skulle ta den tid jag behövde och känna att det gick åt rätt håll. Det var inget snack om att de ville att jag skulle vara tillbaka till ett visst datum eller så. Det var jag som styrde det. Det engagemanget som både Dale och Peter och Bengt lade ner på mig för att få mig att må så bra som möjligt… det var fint, säger han i podcasten.

Annons

Du talade ut i Norrköpings Tidningar i början av oktober. Vad fick du för reaktioner efter det?
- Enbart positiva. Jag tror att det är väldigt många som inte mår så bra. Jag kan förstå hur fotbollen är, och tror att vilken idrott eller vilket jobb du än håller på med så är man rädd för att man ska bli placerad i ett fack eller att man ska bli dömd, att det är något fel på en, att man inte kan ha spelare som en själv för att man mår lite dåligt ibland.

 - Utan att veta är min känsla att många mår dåligt men är rädda för sådana här grejer, att man blir lite rökt i fotbollsvärlden, där det sitter människor och tänker att man inte ska ta sådana spelare för att de har problem. Jag tror att det är så himla vanligt, men det är för få som vågar prata om det.

Det tog ett tag innan det blev offentligt, men hur togs det emot i omklädningsrummet? Fotbollen är ändå en machovärld.

Annons
- De började förstå, framför allt de man hade lite kontakt med. De berättade inte allt för killarna. Jag har fått jättemycket stöd. Man bryter lite den normen.

Richard Magyar i Hammarby, Ivo Pekalski, Johan Wiland och Martin Bengtsson – det finns de som har pratat om det. Internationellt har vi Robert Enke och Gary Speed som tog livet av sig, efter det har det lyfts. Hur mycket tror du att man måste prata om det för att det ska bli accepterat, för jag delar din bild att många kan se det som en svaghet?
- Jag kan inte alla de här historierna, men min känsla är att många pratar om det efter att man har gått igenom det. Det är en lång process. Jag kände att det var viktigt för mig att när jag var mitt i skiten att säga hur det låg till.

Finns det inte en fara i att prata mitt i skiten, för man vet inte var man hamnar?

Annons
- Det är klart att det är en process att bli frisk eller bättre i det här, den processen är jäkligt lång och kommer kanske pågå i flera år för mig. Jag känner mig stabil i dag, men det kan också komma när jag känner vissa dagar på dygnet när jag är på väg att få tillbaka… Jag har lätt att få huvudvärk, jag hade det ganska mycket, senast i går, men nu sorterar jag den på ett sätt jag inte har gjort tidigare. Jag har fått lite problem med mina ögon, bland annat, som har kommit under tiden jag mådde dåligt. I början tyckte jag att det var extremt jobbigt.

Hur var det när du kom tillbaka och började spela matcher igen, vad var reaktionerna från de andra i allsvenskan?
- Jag har haft jättemånga som har hört av sig. Jag kan inte säga hur många, men det var extremt många. Både inom fotbollen men andra sporter också. Jag har en utåtriktad social aura i sig och har kommit i kontakt med många genom åren. Det man känner då är att människan i grunden är en fin varelse.

Annons

Är det så att de också berättar hur de mår eller frågar och undrar?
- Ja, jag har pratat med spelare, flera stycken faktiskt, som går igenom lite. Det behöver inte vara exakt, men något liknande grejer som jag själv. Jag tror att det är en jäkligt viktig del, att man vågar öppna upp sig. Framför allt är det skönt att prata med människor som man vet har varit igenom det. Det behöver inte vara så att man känner varandra, det kan vara att man pratar och känner igen sig. När man mår som sämst tror man att man är ensam i hela världen och att det bara är en själv som mår så jävla dåligt. Det är en jobbig känsla att ha.

Det hör inte till vanligheterna att folk kontaktar mig och vill vara med och berätta, men du kände att detta var viktigt. Vad är det du känner är viktigt med det?
- Nu gjorde jag en grej med NT där det blev några rader text där jag berättade. Nu blir det på ett annat sätt mer naket. Jag pratar om saker som jag själv tycker är jäkligt jobbiga, som jag har varit igenom och som jag fortfarande processernar. Min förhoppning är att det kan hjälpa människor, både fotbollsspelare men också vanliga människor, det kan vara kvinnor som män, att man vågar sträcka ut handen och säga att man behöver hjälp. Att man inte går och bär det inom sig under en längre period. Då tar det ännu längre tid att ta sig tillbaka. Känner man sig lite som jag gjorde, men det kan ju yttra sig på många olika sätt, ska man inte vara rädd för att ta hjälp och prata med dina nära och kära.

Annons

Fakta

254 - Simon Thern

Avsnitt 254 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Simon Thern. IFK Norrköpings mittfältare berättar om den tunga tiden i höstas när han blev sjukskriven, om övertygelsen att han skulle dö, om vad som utlöste ångesten, om att inte ens klara av att gå ut, om stödet från klubben och lagkamraterna och om det viktiga att prata om psykisk ohälsa.

Thern talar även om hur han ser på framtiden som spelare, om den uteblivna Rysslands-flytten, om synen på landslaget, om att ha ett år kvar på kontraktet med IFK Norrköping, om vad klubben behöver inför 2020, om vägen fram för talanger, om varför Sverige visst kan spela som Spanien och om att våga vara ärlig och frispråkig.

Publicerad 2020-02-11 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto