Den förre Malmö FF-spelaren Anton Tinnerholm har precis gått på semester efter ett år i MLS där backen blev nominerad till årets försvarare i ligan efter en stark första säsong i New York FC. Men han har fortsatt koll på svensk fotboll och var först och såg Malmö FF-Genk innan han besökte sin gamla klubb Åtvidabergs FF som han även ska träna med.
I samband med ledigheten i Linköping så gjorde han en poddintervju och varnade då för spelberoendet som är en fara som spridit sig in i svenska omklädningsrum.
- Det är en komplex situation, för jag älskar att vara i ett omklädningsrum och ha lite skitsnack. Men just det här är en helt annan sak. Det kan vara mycket med betting och sådant i omklädningsrum, som är ett stort problem nu. Det pratas väldigt mycket betting, och jag tror att det är ett stort problem där ute, det finns nog många som har drabbats av det. Jag har många i min närhet som har drabbats av det. Jag försöker prata bort de situationerna, säger Anton Tinnerholm till podcasten Lundh.
- Det är många yngre, framför allt, att man kommer upp och kan betta… Jag vet att det är många som lider av det. Just omklädningsrumstugget kan bli lite försvårande för vissa, för det är väldigt ytligt snack där det kan vara snack om tjejer och pengar och sådant… Det blir lite fel nu, för jag har också sagt att jag älskar det. Men någonstans finns det en gräns. Med bettingen är det många yngre som kommer upp och bettar summor som är absurda i den åldern. Även med tjejer tycker jag inte att det är något särskilt…
- Det blir att man lätt pratar om ytliga saker i ett omklädningsrum. Det är inte så ofta man går in på djupet med spelare i ett omklädningsrum. Sedan hade vi en psykolog i Malmö som jag personligen inte använde, men jag vet många spelare som pratade med honom. Jag tror att det gäller för fotbollslag att hitta andra vägar att gå, för det kanske blir en stolthet som fotbollsspelare, för du är ganska högt rangordnad socialt som fotbollsspelare som har en stolthet som gör att det är svårt att säga att det är lite jobbigt. Då är psykolog en jättebra grej för att prata ut. Det finns många problem, med bettingen tror jag att det finns ett mörkertal som är otroligt stort.
Jag skrev en bok där jag träffade Babis Stefanidis, som berättade att när han spelade i Malmö FF fick han kronofogderäkningar till klubben för att han spelade bort mycket pengar. Bland elitspelare sade han att detta är vanligt, du upplever också det.
- Det är inte bara för elitspelare, det är på alla nivåer. När man är med grabbarna är det mycket sådant här. Gränsen mellan att spela lite för att det är skoj till att man går hem själv och sätter sig är hårfin, speciellt när du är yngre, mellan 18 och 25. Då är det väldigt svårt att sätta ner foten. Jag vet själv, jag spelade också mycket när jag var yngre. Jag vet att spelbolagen inte är världens bästa företag, de utnyttjar de som spelar mycket.
Var du beroende själv?
- Nej, jag spelade mycket men hade någonstans ett sätt att få mig att sätta stopp. Men jag spelade på gränsen till för mycket. Jag hade ändå någon form av… huvud att jag inte spelade mer. Jag har aldrig tagit några lån, men jag har många nära som är spelberoende eller var det. Det är ett stort problem. Jag tror att spelbolag också är stora bovar i det här. De tjänar pengar på de som spelar mycket. Då ger man olika bonusar till dem och får dem att spela ännu mer. Det blir en ond cirkel av de, för de som spelar en gång i månaden tjänar inte de några pengar på, det är storspelarna som blir beroende som de tjänar pengar på.
Får ni tillräckligt med information om riskerna kring det här när man tillhör Malmö FF?
- Nej. Det är om matchfixning, men just om spel är det ingenting. Det är något jag tycker att man borde ta upp, för det är oftast de yngre spelarna som kommer upp som man ser har de här problemen. Det blir någon sorts form av att man skäms över det och inte vill prata om det heller.
Om man ser till matchfixning menar många att det här kan vara en väg in, att man sätter sig i skuld. Har du upplevt det någon gång?
- Jag har aldrig upplevt matchfixning själv eller i lag. Men det är klart att man läst mycket om det, särskilt nu med IFK Göteborg-AIK förra året. Men jag har aldrig varit i någon sådan situation själv.