Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Totalsågade Wendts insats - "Erik Hamrén tyckte att det var helt oacceptabelt"

Erik Niva dömde ut Oscar Wendt totalt efter misstagen i Ungern hösten 2011. Krönikören klassade det som den sämsta landslagsinsatsen på 2000-talet, och fick starka reaktioner.
- Jag håller fast vid den recensionen, säger Niva i podden Lundh.

Det var i början på september 2011 som Sverige föll tungt i mot Ungern i EM-kvalmötet i Budapest. Efter 1-2 var krtiken hård, och hundhuvudet fick Oscar Wendt bära. Vänsterbacken missade vid båda målen, och orsakade dessutom en straff.

I en krönika i Sportbladet klassade Erik Niva Wendts insats som den sämsta landslagsinsatsen på 2000-talet. I podcasten Lundh berättar Niva om att reaktionerna var starka efter sågningen och att många inte höll med.

- Men motfrågan har alltid varit: ”okej, vilken var det då?” Och då har jag aldrig fått ett hållbart motargument, säger Niva.

- Sen finns ju den andra tesen, att man inte kan skriva så om en enskild spelare, att hänga ut en spelare på det sättet. Det har jag mycket svårare att fundera kring och att förhålla mig till. Jag har brottats med det där fram och tillbaka och diskuterat det med alla från Erik Hamrén till Lasse Lagerbäck, som har olika hållningar i den frågan.

Har de olika hållningar?
- Erik Hamrén tyckte att det var helt oacceptabelt, medan Lasse Lagerbäck tycker att så måste man kunna skriva, för det är ett omdöme om en landslagsspelares prestation och har ingenting med hans person eller något i den stilen att göra.  Jag såg tillbaka på den där krönikan och tycker att man måste kunna recensera en spelare på det sättet, och jag håller fast vid den recensionen. Det är ingen som har kunnat peka på en insats som jag ser som sämre. Gary Sundgren på Ullevi? Nej, jag ser inte den som sämre. Så jag ångrar ingenting.

Efter mötet med Ungern fick syndabocksstämplade Oscar Wendt sitta på läktaren i matchen efter. Relationen mellan vänsterbacken, ordinarie i Bundesliga-topplaget Borussia Mönchengladbach, och Erik Hamrén har sedan dess varit omdebatterad. Senast vid trupputtagningen till EM fick förbundskaptenen svara på varför han petat Wendt - ännu en gång.

- Jag tar ut de spelare jag tycker är bäst, blev svaret.

FAKTA

103 - Erik Niva

Avsnitt 103 av Sveriges nyfiknaste podd gästas av Erik Niva. Aftonbladets reporter och krönikör och Viasats expert är Sveriges mest prisade och populäraste sportjournalist och Niva förklarar varför han fastnade för internationell fotboll, hur han försökte lära sig att hålla på Hammarby och Sundsvall, vilken syn han har på allsvenskan, fansens kraft och bengaler på läktarna. I podden berättar han även om relationen till Tottenham, hatkärleken till den allt rikare Premier League, ambivalensen inför Champions League och att Leicesters ligatriumf ger hopp för fotbollen. Dessutom om kärleken till det svenska U21-landslaget, om A-landslaget efter Zlatan Ibrahimovic och hur Erik Hamrén och Lars Lagerbäck såg på Nivas sågning av Oscar Wendt. Naturligtvis även en del om Nivas karriärväg, om att skriva krönikör på slutsignal och den nya boken.

Publicerad 2016-05-19 kl 14:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons