Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Tror Moneyball-strategin kommer växa: "Ser det från många klubbar"

Moneyball-strategin växer sig starkare inom fotbollen. Bland annat använder sig Championship-klubbarna Brighton och Brentford av ett liknande system.
- Jag blir inte överraskad om båda de klubbarna om några år är i Premier League, säger Unibet-grundaren Anders Ström i podden Lundh.

Begreppet "Moneyball" fick stor spridning 2011 när filmen med just det namnet släpptes med Brad Pitt i huvudrollen. Redan 2003 utkom boken Moneyball av Michael Lewis. Historien handlar om Oakland Athletics general manager Billy Beane som i början av 2000-talet förändrade amerikansk baseball i grunden genom detaljerad och statistisk spelaranalys. Idén är att hitta spelare som är undervärderade på marknaden där statistiken är i fokus.

I veckans avsnitt av podcasten Lundh gästar Unibets grundare Anders Ström, och han pratar bland mycket annat om Moneyball-strategin. Ström tror att strategin är på väg att växa inom fotbollen nämner Championship-klubbarna Brighton och Brentford som exempel på klubbar som använder det framgångsrikt.

- De klubbarna sköts väldigt professionellt och bra. Och de använder sig av de här metoderna för att hitta spelare som är lite undervärderade och som de kan köpa för en billigare peng och sedan utveckla inom ramen för sin verksamhet, säger han.

- Och jag blir inte överraskad om båda de klubbarna om några år är i Premier League faktiskt.

Inom fotbollsvärlden har Moneyball-strategin inte riktigt fått fäste. Viss kritik har handlat om att fotbollen ska vara mer slumpmässig och inte kunna analyseras av statistik på samma sätt som baseball.

- Man kan göra det på massor av olika sätt. Och alla är inte framgångsrika. Men jag tror att det vi ser inom fotbollen i dag är en mycket mer vetenskaplig approach från många klubbar. Och det intressanta om man tänker Premier League, det är ju att från att det varit egentligen tre-fyra klubbar som kunde slåss om ligatiteln så har gapet ner till de här mellanklubbarna minskat. Och det tror jag beror på att även de har fått resurser att satsa på bättre vetenskaplig approach kring hur man behandlar skador, hur spelarna tränar, hur de sköter sin återhämtning och annat. Men också det här med transfermetodiken, säger Anders Ström.

112 - ANDERS STRÖM

112 - Anders Ström

Avsnitt 112 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Anders Ström, grundare av spelbolaget Unibet, och samtalet är inspelat under politikerveckan i Almedalen. Anders Ström som startade spelbolaget 1997 och i dag är styrelseordförande ger sin syn på problemen med riggade matcher, hur man bäst kan försöka få kontroll på problemen, hur man samarbetar med myndigheter och svarar på Svenska Spels anklagelser om att det är utländska spelbolags utbud som ger en marknad för att rigga matcher. Anders Ström ger sin syn på den pågående spelutredningen, vad han tror hade varit rätt väg för den svenska spelmarknaden samt hur man ska hantera de som inte klarar av att hantera sitt spelande. Ström berättar även om hur han fick idén att starta ett spelbolag i utlandet, om sitt matematiska intresse, om sitt eget spelande där han kallar sig spelberoende men inte spelmissbrukare och varför han tror det är för sent att investera i fotbollsklubbar i England.

Publicerad 2016-07-20 kl 12:30
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER