Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
2v

Turbulent tid för Andreas Johansson i Tyskland: "Det var väldigt rörigt"

Andreas Johansson lämnade Halmstad 2009 för spel i tyska Bochum.
Men där hade han det tufft.
- När jag kom dit det året blev det väldigt turbulent, säger han i Lundhs podcast.

Andreas Johansson slog igenom i Halmstad under mitten av 2000-talet. Efter att ha tillhört klubbens a-lag mellan 2002 och 2009 lämnade han för spel i tyska Bochum.  

Men anbudet var inte det första anbud som Johansson fick. Innan han skrev på för Bochum fanns andra anbud.

- Ja, ett par. Någon gång var den grekisk klubb och lite så där. Men när man kom upp i den åldern där man kände att man skulle i väg så var det som att det var nu eller aldrig. När det kommer ett lag från Tyskland som spelar i högstaligan så är det klart att det är jättelockande.  Det var häftigt och en härlig erfarenhet, säger han i det senaste avsnittet av Lundhs podcast.

I podcasten berättar Johansson att tillvaron i den tyska klubben var långt ifrån fläckfri.

- Det hände allt möjligt. Mattias Concha var där tidigare och jag fick förklarat för mig innan jag gick dit att det var en familjär klubb. Men när jag kom dit det året blev det väldigt turbulent, jag hoppas inte det var på grund av mig. Jag tror vi hade fyra tränare första året. Vi kickade en och sedan tog andretränaren över och sedan fick han sparken med två omgångar kvar. Sportchefen avgick och hit och dit. Det var väldigt rörigt. Den delen var väldigt tuff, men man trodde nästan att det skulle vara så för man hade hört att det skulle vara så utomlands. Men jag lärde mig mycket som spelare och inte minst om mig själv av att flytta utomlands. Det var en bra erfarenhet.

I efterhand - hade du gjort det bättre som mittback i Bundesliga?
- Det tror jag nog. Men i Bundesliga är det klassanfallare, fast i andraligan hade jag gjort det bra - det är jag övertygad om. Men i högstaligan är det klass rakt igenom. Jag tycker såklart det är en toppliga och den är väldigt jämn. Tar du bort Premier League så tycker jag att Bundesliga är den bästa ligan, enligt mitt sett att se det. Det finns vissa topplag i Spanien och Italien. Ser du till den nedre delen av Bundesliga så är den klart bättre än den nedre delen i de andra ligorna, bortsett från Premier League. Det är en bra liga, mycket folk och en härlig stämning.

Vad var största omställningen från att gå från familjära Halmstads BK till Bundesliga där det är premier när man startar?
- Det var det som var den största omställningen. Det är klart att det är positivt när du startar, spelar och det går bra, men det var ju ett problem egentligen. Det blir ju så att den du konkurrerar med blir du mer eller mindre ovän med, tyvärr. Man kunde vara vänner vid sidan av, men på planen handlar det om ditt eget. I Tyskland är det otroligt höga segerpremier och det blir lite för mycket av den varan, kan jag tycka.

FAKTA

207 - Andreas Johansson

Avsnitt 207 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Andreas Johansson. IFK Norrköpings lagkapten talar om klubbens resa från bottenstrid till SM-guld och topplag, om varför klubben är så skicklig på att utveckla spelare, om alla försäljningar kostat fler medaljer, om hur han ser på det svala mediala intresset för Peking och vad han tror om klubbens framtid utan honom och Daniel Sjölund.

Sedan berättar Johansson om positionsskiftet som gav honom priset som allsvenskans MVP, om han ångrar att han inte gjorde skiftet tidigare, om filmningen som gav eko världen över, om varför han lämnar IFK för Halmstads BK, om hur han upplevde att övergången läckte ut innan han informerat alla och att han siktar på att spela två år till och sedan vill stanna inom fotbollen och HBK.

Andreas Johansson ger sin syn på Janne Anderssons framgångar, om besvikelsen att han aldrig fått chansen i Blågult under Andersson, om att han förstår den defensiva fotbollen, om sina landskamper under Lars Lagerbäck och när han var nära att nå OS med Sverige och U21-landslaget.

Publicerad 2018-11-03 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons