Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

TV: Banusic om lyftet i Linköping: ”Innan skulle jag vara någon jag inte alls är”

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden med Marija Banusic i spelaren ovan och lyssna på den nedan.

Marija Banusic vann SM-guld med Linköping – och gör sin bästa säsong.
För hon får vara sig själv för tränaren Kim Björkegren:
- Han har gett mig ett förtroende som jag inte har känt från någon annan tränare, säger hon i podcasten Lundh.

I kväll 21:15 i Sportkanalen ser ni Linköpings Marija Banusic som gäst i Lundh. I podcasten berättar hon om känslan efter att ha valt Linköping för tränaren Martin Sjögrens skull, men han försvann nästan omedelbart till Norge.

- Självklart kändes det lite konstigt eftersom det var han som värvade mig. Men jag förstår samtidigt beslutet, det är ett landslagsjobb. Det är väldigt stort för honom, kan jag tänka mig. Det gick över ganska snabbt. Sedan fick vi in Kim (Björkegren), som jag trivs väldigt bra med, säger Banusic i podcasten Lundh.

- Det är det bästa valet som jag har gjort.

Vad har Kim Björkegren betytt för dig?
- Väldigt mycket. Han har gett mig ett förtroende som jag inte har känt från någon annan tränare och ett utrymme att kunna vara mig själv på planen och utanför, vilket jag har känt mig lite hämmad av innan.

Du har tidigare sagt att du ”för första gången i karriären har en tränare som tror på mig. Kim vill få ut det andra inte såg eller inte ville se, kanske för att jag inte ansetts som tillräckligt svensk. Här får jag tillåtas vara mig själv”. Har du inte fått det innan, alltså?
- Till en viss del. Men nu är det verkligen fritt inom ramarna. Jag kände mig hämmad på planen innan, att jag skulle vara någon som jag inte alls är, och det fungerar inte.

Kan du konkretisera? Var det att du skulle jobba mer hemåt eller göra andra uppgifter som du inte är lika bra på?
- Självklart vill jag bli bättre, och då ska jag göra saker som jag inte är bra på. Det handlar inte om sådant konkret. Det var mer att jag inte fick utrymmet att vara mig själv. Jag kunde inte slappna av. När jag kom till Linköping var det något helt annat. Då var det fritt fram för mig. Jag trivs väldigt bra i gruppen, och Kim har ett förtroende för mig på planen som jag inte har känt av innan. Självklart har andra tränare trott på mig, men han har gjort det på ett annat sätt. Jag har fått lite mer frihet i vem jag är på planen.

Hur yttrar det sig, vad säger han till dig?
- Jag har inget konkret, det är mer att jag ska vara mig själv. Det är inte svårare än så.

Det är uppenbarligen svårt eftersom du inte kan konkretisera?
- Jag har inget bra svar på det. Men när man är sig själv så är man avslappnad och kan göra stora grejer.

Hur bra kan du bli?
- Bäst.

I världen?
- Mm.

Är det målet, att stå på en Fifa-gala?
- Målet är att vinna något guld med landslaget.

Hur ser du på att vinna något individuellt pris som tecken på att vara bäst, som Messi eller Ronaldo brukar tävla om?
- Jag menade att jag kan bli den bästa av mig själv. Jag har en del kvar att jobba på och jag är inte där jag vill vara ännu. Det är väldigt motiverande att veta att man har en bit kvar. Det är bara att njuta nu, och jag gör det i Linköping och med landslaget.

Du har ett år kvar på kontraktet med Linköping. Vad betyder det trygghetsmässigt?
- Det känns bra att jag kan fortsätta min resa i Linköping, så klart.

Du slog igenom i Uppsala och spelade ett år i Sirius där du gjorde väldigt mycket mål. Sedan var det Kristianstad, Chelsea och Eskilstuna och nu Linköping. Vad är det som har drivit dig till att hela tiden flytta?
- Nya utmaningar, tror jag. Jag har behövt utvecklats och alltid känt att jag behövt göra något bättre och lära mig mer och ha attityden att kunna göra det. I Linköping har jag hittat rätt.

169 - Marija Banusic

Avsnitt 169 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Marija Banusic. Talangen berättar om överraskningen när Martin Sjögren som värvat henne till Linköping lämnade klubben, om vad som ligger bakom hennes bästa säsong i allsvenskan, om vad tränaren Kim Björkegren betytt, om varför hon känt sig hämmad i tidigare klubbar och om hur hon ser på framtiden i klubben.

Dessutom talar Banusic om samtalet med nya förbundskaptenen Peter Gerhardsson, om hur landslaget tar kliv i rätt riktning men att det kommer att ta tid, om sin nya och tydliga roll i landslaget, om hur väl veteranerna tar hand om de nya spelarna, om drömmen att vinna något stort och om att hon gärna möter Danmark i det där VM-kvalet som blev uppskjutet. Banusic ger sin syn på hoten mot allsvenskan, om bristen på jämställdhet, om uppväxten utan kvinnliga förebilder på fotbollsplanen, om kärleken till fotbollen som Ronaldinho och Barcelona står för och att hon tror att hon kan bli bäst.

Publicerad 2017-10-30 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons