POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
18v

TV: Johannessons svar på Hamads kritik: "Jag blir ledsen - tappar respekten av sådant"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden med Stefan Johannesson i spelaren ovan.

Jiloan Hamad riktade skarp kritik mot Stefan Johannesson efter att Hammarby förlorade derbyt mot AIK på Friends Arena. 
Nu ger åter Johannesson svar på kritiken. 
- Jag blir faktiskt ledsen av det, säger han i podcasten "Lundh". 

Domarbasen Stefan Johannesson dömde i slutet av september derbymötet mellan AIK och Hammarby på Friends Arena. AIK blev tilldelat en straff i mötet, som Henok Goitom sköt utanför mål, men vann ändå efter mål av just Goitom till 1-0. Efteråt var Hammarby-mittfältaren Jiloan Hamad rejält missnöjd med Johannessons insats. 

- Domaren sa att han inte såg den, men jag vet inte. Det är lätt att bara säga så också. Det är dåligt av honom. Det är dåligt av domaren, han är jävligt snabb på att alltid blåsa mot oss. Det känns som att han har något emot oss. Han gillar att dela ut straffar mot oss, jag tror att han njuter av det på något sätt, sa Hamad bland annat efter matchen och syftade på att Johannesson tilldelade AIK en straffspark.

Nu svarar Johannesson åter på Hamads kritik. 

- Jag blir faktiskt ledsen av det. Det ligger ingenting i det. Jag vet inte ens när jag dömde straff emot Hammarby senast, om det ens är i närtid. Det är en sak som jag inte förstår. Om vi ska ta den matchen är det en solklar straff för AIK som jag dömer. Sedan var det en solklar straff som Hammarby skulle ha som jag omöjligen kunde se. Jag har tittat på alla repriser från den situationen, och man måste ju stå bakom mål för att se den handsen. Jag missade den, men jag gör ingen bedömning i den situationen, säger han i podcasten "Lundh".

Ringer du Jiloan Hamad då, eller bara skiter du i det?
- Jag tappar respekten när sådana uttalanden görs. Då finns det inget att säga.

Jag är en faktor som bidrar som media. Vilket ansvar har vi?
- Ett jätteansvar, så klart. Problemet med media är att ni söker rubriker.

Vi söker läsare och tittare.
- Exakt. Klick, som är populärt.

Det låter nedvärderande, men vi vill ju ha läsare.
- Jag fattar den grejen, men det går ut över vårt jobb. Det är sällan eller aldrig det står att en domare har gjort något bra. Det är sällan eller aldrig som en domare blir intervjuad efter match. Det är när man har gjort något som ska diskuteras som anses ha varit dåligt, att man har missat något. Jag söker nyanserna. Ofta när ni intervjuar en spelare tänker jag att reportern kan säga som motfråga: "Du gnäller på domaren - men hur var er prestation, jag tycker inte att ni var speciellt bra i dag?" Ni tillåter dem att säga sin mening, som blir en sanning i allmänhetens ögon. Jag tycker att ni kan ställa frågor tillbaka om deras egen insats.

Vi har den diskussionen själva ibland, om vi pratar för mycket om domarna. Ska vi skippa det helt och bara fokusera på spelet?
- Nej, jag tycker inte det heller. Vi tillhör spelet, så det är klart att vi ska kritiseras lika väl som spelare kritiseras. Det är inga problem med det alls. Men jag tycker att det blir så ensidigt när ni köper spelare eller tränares…

Jo, men vi kan ju också se som när Mohammed Al-Hakim missade en skallning när ni på förbundets hemsida indirekt gick ut och sträckte upp honom när han sade fel i vår intervju. Där gick vi inte på spelaren, där gick vi på vad vi själva såg och ville fråga honom om det.
- Jo, men ofta blir det ensidigt i vad spelare och ledare tycker. Där tycker jag att de har ett ansvar, för det blir sanningen för folk. Där ligger ansvaret hos er journalister, för ni är kunniga fotbollsmänniskor. Om exempelvis Hasse Backe säger något blir det sanningen för hela svenska folket. Då kanske inte Hasse Backe har koll på den regeln där och då. Nu säger jag inte att det är så, men som ett exempel. Ska man säga en sak som rör en regel, då måste man ha koll på den också. Jag kan få höra: "Det gick jättedåligt i går, hörde jag?" Jag kan då svara att jag tyckte att det gick jättebra. Vi har ju folk som kollar på oss varje match. "Jaha, men Hasse sade att det var helt fel." Nu nämner jag bara Hasse som ett exempel. Men absolut, ni har ett jätteansvar.

Lyssna på podden i spelaren nedan och se tv-podden i spelaren ovan. 

208 - Stefan Johannesson

Avsnitt 208 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Stefan Johannesson. Den erfarne domaren som varit Fifa-domare i 15 år är numera även chef för domargruppen och talar om mordhotet mot sin kollega, om hur han själv upplever hat och hot, om det tuffa klimatet för domare som kan få en del att fundera på framtiden och varför han själv aldrig skulle åka en helg till Milano. Dessutom berättar Johannesson att han gärna ser VAR i allsvenskan, att han vill se att SvFF inför konsekvenser för dåligt beteende, att domarna ofta får skit på grund av spelarnas dåliga prestationer och varför han tappar respekt för spelare som anklagar domare felaktigt. Stefan Johannesson är ärlig med att domarna inte varit lika bra som tidigare 2018, vad man ska göra för att det ska bli bättre, att domarkåren befinner sig i en generationsväxling och vilka domare som kan bli framtida svenska representanter i VM och EM.

Publicerad 2018-11-09 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå