Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
40:27

Foto: C More.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden av Lundhs podcast med Bonita Mersiades i spelaren ovan eller lyssna på podden i spelaren nedan.

TV: Mersiades om sexismen bland Fifa-höjdarna: "De är avskyvärda"

Bonita Mersaides har jobbat för Australiens fotbollsförbund.
Hon anser inte att fotbollsvärlden är en trevlig miljö för kvinnor. 
- En väldigt sexistisk miljö, säger hon i Lundhs podcast. 

Bonita Mersiades jobbade för Australiens fotbollsförbund när landet sökte VM 2018 och 2022, men var aldrig i närheten av att få något av mästerskapen. Hon ifrågasatte senare vad Australien gjorde med statliga pengar och fick under 2010 sparken från kampanjen. Därefter följde en tid med hot och en uthängning av Fifa i en rapport om budgivningen. 

ANNONS

När Mersiades får frågan om vad hon känner kring att vara kvinna i fotbollsvärlden, så är hon tydlig med att det inte är en trevlig miljö för kvinnor. 

- Väldigt svårt. Speciellt någon i min ålder för jag är inte ung eller snygg nog för att vara en person som de gillar att umgås med. Jag var inte otrevlig, men det var en väldigt sexistisk miljö, säger hon i Lundhs podcast. 

På vilket sätt?
- Det är precis som metoo-rörelsen har avslöjat. Jag skulle inte ha gillat att vara en ung kvinna och arbeta kring några av de äldre männen som finns inom fotbollen. De är avskyvärda.

Vad kunde de göra?
- De är sexistiska. Du behöver bara kolla på dem när kvinnor tar positioner i ett VM när troféer delas ut, vilken roll de har och så vidare. Det finns för många människor inom fotbollen, och då menar jag inte spelare, som inte vet vad som är rätt eller fel eller tänker att de kan komma undan med det. Eftersom jag var mer mogen och arbetade i en mer erfaren roll och dessutom för Australien som är känt för att vara ganska frispråkiga, så var inte den kombinationen speciellt populär. 

ANNONS

Du blev också sparkad innan budgivningen tog slut. Omkring åtta, nio månader från det australiensiska förbundet?
- Jag tror att det helt enkelt blev för obekvämt för alla att ha mig i närheten. Jag ställde fler och fler frågor om varför vi gjorde saker och inte, varför vi spenderade pengar och inte. Jag klagade på konsulterna att de inte gjorde vad de skulle göra. Jag var väldigt olycklig och trodde inte att vi skulle vinna, och jag hade rätt. Jag tyckte vi tog en risk ryktesmässigt att ha de som konsulter. Det blev så infekterat för alla och det var två månader efter röstningarna, omkring tolv månader efter att jag lämnade som min före detta chef ringde mig. Vi tog en kopp kaffe och han sa förlåt rakt ut, att det var konsulterna som ville ha mig ur vägen.

Varför tror du att du förstörde för dem? För de levererade knappt med tanke på att ni bara fick en röst.

ANNONS
- De levererade inte alls. De använde ursäkter om att jag skulle stå i vägen för att Australien skulle få VM, men så var det inte. Människor som respekterar och har känt till den här Fifa-världen ett tag och har utrett korruption inom Fifa, personer som Andrew Jennings kommer säga rakt ut att jag ställde för många obekväma frågor och de vill inte ha någon som är runt omkring dem, som ställde sådana frågor och gjorde livet surt för dem. 

Se hela tv-podden av Lundhs podcast med Bonita Mersiades i spelaren ovan eller lyssna på podden i spelaren nedan. 

195 - Bonita Mersiades

Avsnitt 195 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Bonita Mersiades. Hon jobbade för Australiens VM-kampanj när man kämpade mot Ryssland, Qatar och en del andra länder om att få arrangera VM 2018 och 2022 och har nu skrivit boken Whatever it takes. I den beskriver hon hur det gick till när man gjorde av med 350 miljoner kronor för att få röster och Mersiades berättar om hur medlemmar i Fifa:s exekutivkommitté ville ha gåvor och pengar, om hur hon fick köpa ett smycke till en medlems hustru, om hur Franz Beckenbauer utlovade en röst i utbyte mot att en närstående till honom fick betalt och hur andra gamla storspelare erbjöd sina tjänster till högstbjudande.

Dessutom beskriver Mersiades hur hon blev utfryst och sparkad när hon ifrågasatte pengarullningen och etiken i Australiens VM-kampanj, hur hon blev hotad med stämning när hon ville skriva en bok, hur Fifa hängde ut henne när hon vittnade i organisationens rapport om hur det gick till när Qatar och Ryssland fick VM och hur hon som visselblåsare blev svartlistad i Australien och haft svårt att få jobb.

Bonita Mersiades förklarar också vilken tur Ryssland haft som sluppit granskning när Qatar fått alla rubriker, om att Qatar-VM blir svårt att flytta, att Fifa inte blivit mycket bättre trots att Sepp Blatter bytts ut mot Gianni Infantino och hur det är att vara kvinna i en oerhört sexistisk miljö.

Publicerad 2018-05-26 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto