Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
29v

TV: Mersiades om VM-arrangörerna: "Ryssland ska vara lyckliga att Qatar vann 2022"

Qatar och Ryssland vann kampen om att få arrangera VM 2022 och 2018 - och har anklagats för att ha köpt mästerskapen.
Turbulensen kring Qatars triumf har gjort det lättare för Ryssland.
- Det Qatar gjorde för att vinna 2022, fick folk att glömma bort hur lätt Ryssland vann, säger Bonita Mersiades som jobbade för Australiens kampanj, till podcasten Lundh.

Under måndagen är Bonita Mersiades gäst i Lundh som sänds i Sportkanalen 21:15 men även finns som podcast i gryningen. Hon jobbade för Australiens fotbollsförbund när landet sökte VM 2018 och 2022 och satsade 350 miljoner kronor för att övertyga medlemmarna i Fifa:s exekutivkommitté att rösta på landet.

Slutresultatet blev en röst och Australien var aldrig nära att få arrangera VM.

När Bonita Mersiades började ifrågasätta vad Australien gjorde med statliga pengar fick hon sparken från kampanjen 2010. Därefter har hon haft det tufft att få jobb, har blivit hotad med stämning av flera inblandade och dessutom uthängd av Fifa i en rapport om budgivningen.

Men i januari 2018 släppte Mersiades till slut boken Whatever it takes som handlar om kampanjen att få arrangera VM och den ger en unik inblick i hur korrupt systemet är, hur det är en hel industri kring att övertyga Fifa-höjdare, hur gamla storspelare säljer sig till högstbjudande och hur utfrusen man blir om man bryter mot tystnadskulturen.

Bonita Mersiades påpekar att sommarens VM-arrangör, Ryssland, kommit undan väldigt lätt.

- Ryssland ska vara väldigt lyckliga att Qatar vann 2022. För det Qatar gjorde för att vinna 2022, fick folk att glömma bort hur lätt Ryssland vann. Ryssland är ett stort land som har varit värdland för OS ett antal gånger, så de har onekligen kapaciteten, men de vann i två röstomgångar. England hoppade av efter den första rundan och då fanns det tre bud kvar. Och de vann direkt, säger Bonita Mersiades i podcasten Lundh.

- För att Qatar skulle vinna krävdes fyra rundor så det var svårare för dem att vinna. Om du sätter ihop det med att jag vet att det fanns en överenskommelse mellan Ryssland och Australien som diskuterades, som inte blev av, så finns det inget tvivel om att de skulle få till en överenskommelse med ett annat land.

- Det gällde bland annat ett ärende när Ryssland hade lånedatorer och företagen som de hade lånat de av hade kastat ut dem. Och ingen ifrågasatte det. Det här är ett land som satte en hund på månen 1959 och de vet ändå inte hur de ska backa upp deras datorer från deras VM-bud på. Dem har inte ifrågasatts och har inte fått stå i skuggan av Qatar. De har haft väldigt tur att det var Qatar som vann 2022 och inte något annat land som alla tänkte borde vinna.

Se ett utklipp ur tv-podden i spelaren ovan.

Lyssna på hela podden med Bonita Mersiades som kommer ut på måndag och se hela tv-podden klockan 21.15 på måndag i Sportkanalen. 

195 - Bonita Mersiades

Avsnitt 195 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Bonita Mersiades. Hon jobbade för Australiens VM-kampanj när man kämpade mot Ryssland, Qatar och en del andra länder om att få arrangera VM 2018 och 2022 och har nu skrivit boken Whatever it takes. I den beskriver hon hur det gick till när man gjorde av med 350 miljoner kronor för att få röster och Mersiades berättar om hur medlemmar i Fifa:s exekutivkommitté ville ha gåvor och pengar, om hur hon fick köpa ett smycke till en medlems hustru, om hur Franz Beckenbauer utlovade en röst i utbyte mot att en närstående till honom fick betalt och hur andra gamla storspelare erbjöd sina tjänster till högstbjudande.

Dessutom beskriver Mersiades hur hon blev utfryst och sparkad när hon ifrågasatte pengarullningen och etiken i Australiens VM-kampanj, hur hon blev hotad med stämning när hon ville skriva en bok, hur Fifa hängde ut henne när hon vittnade i organisationens rapport om hur det gick till när Qatar och Ryssland fick VM och hur hon som visselblåsare blev svartlistad i Australien och haft svårt att få jobb.

Bonita Mersiades förklarar också vilken tur Ryssland haft som sluppit granskning när Qatar fått alla rubriker, om att Qatar-VM blir svårt att flytta, att Fifa inte blivit mycket bättre trots att Sepp Blatter bytts ut mot Gianni Infantino och hur det är att vara kvinna i en oerhört sexistisk miljö.

Publicerad 2018-05-21 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons