POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST

TV: Östersund ger spelarna miljonbonus för Europa-succén: "Hittade en svag punkt"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Östersunds spelare har förhandlat till sig 25 procent av klubbens nettointäkter från Europa League-succén.
Det avslöjar ordföranden Daniel Kindberg i Fotbollskanalens podcast Lundh.
- De hittade en svag punkt hos mig, säger Kindberg.

Den här säsongen har Östersunds FK gjort stor succé i Europa. ÖFK tog sig hela vägen fram till Europa League-gruppspelet, där man inlett med två segrar och ett kryss. Framgångarna ger klubben en ekonomisk skjuts. Hittills har Östersund spelat in omkring 38 miljoner kronor i bara prispengar från Uefa. Lägg därtill minst några miljoner från Uefas "marknadspool" som kommer tillkomma, och de höga publiksiffrorna i Europa-matcherna ger stora intäkter utöver det.

Europa-spelet innebär också extra kostnader, men den ekonomiska vinsten som klubben gör är stor. Nu har ÖFK-spelarna förhandlat till sig att de ska få ta del av vinsten som Östersund gör när det gäller Europa-spelet. Det avslöjar klubbens ordförande Daniel Kindberg i Fotbollskanalens podcast Lundh. Podcasten sänds, från och med nu, också som tv-program i Sportkanalen och släpptes under måndagen.

Kindberg berättar att uppgörelsen kom till efter att spelarna själva sökte upp honom för att meddela att de ansåg sig ha rätt till en Europa-bonus.

- Först var jag djupt skeptisk. Då fick de argumentera för sig och de hittade en svag punkt hos mig, att det var olikheter i våra bonussystem. Spelarna skriver ju olika avtal och vi hade inget reglerat system för det här. För mig kändes det fel, att en del skulle få bra bonusar för att vi gått till gruppspelet medan andra inte skulle få en enda krona. Jag kände att det inte var rätt, säger Kindberg i podcasten Lundh.

Ordföranden förhandlade först med utvalda spelarrepresentanter, och därefter med hela spelargruppen samlad. Resultatet?

- De får 25 procent av nettointäkterna för att vi gick till Europa League. Vi tar nettosumman och sen delar vi det med spelarna. Sen har spelarna kommit på att vissa nyrekryterade spelare ska ha lite mindre än andra.

Får de pengar även för publikintäkter och så?
- Ja.

Så det är räknat på hela nettot ni gör på hela Europa-spelet?
- Ja. 

Hur mycket pengar som i slutändan kommer hamna i spelartruppens fickor kan inte Kindberg svara på, men han meddelar när allt ska vara uträknat och klart.

- I mitten på december ska vi ha det klart och vi ska ha betalt ut pengarna innan nyår. De ska få se hela uträkningen. Där är vi överens, det känns bra. Även om jag tycker vi skulle haft ett system för det innan.

Se tv-avsnittet av "Lundh" i Sportkanalen klockan 21.15 under måndagen.

Lyssna på podcastversionen av intervjun nedan. I spelaren ovan kan du se ett smakprov av tv-avsnittet med Kindberg.

FAKTA

168 - Daniel Kindberg

Avsnitt 168 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Daniel Kindberg. Östersunds ordförande har på sju år tagit ÖFK från division 2 till Europa Leagues gruppspel och målet är att vinna turneringen. I podden berättar ÖFK-basen om alla stolar han sitter på, om att han förstår frågorna som följer men inte ser några problem med det, om den kommunala sponsringen, om att journalister ställer fel frågor, om den effektiva styrelsen med bara tre ledamöter, om synen på 51-procentsregeln, om investeringarna i klubben och att man var nära att sälja 49 procent till en indisk investerare i somras.

Dessutom talar Kindberg om Graham Potters betydelse, om varför han är övertygad om att engelsmannen stannar, om vilken spelare han tror ÖFK säljer i vinter, om hur man fyndar nyförvärv och om att det är fel att påstå att ÖFK betalar höga löner och att man aldrig betalat en enda svart krona under hans tid i klubben. Kindberg berättar även om hur han blivit mottagen i svensk fotboll, om hur alla med makt ser likadana ut, om att han inte är rädd för att andra klubbar ska kopiera ÖFK och vad han såg för brister i svensk fotboll som klubben utnyttjat under sin snabba klättring.

Publicerad 2017-10-23 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå