Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tysk journalist fick visum till Ryssland-VM indraget efter granskning: "Det blev pinsamt för ryssarna"

Lundhs Podcast

Hajo Seppelt har avslöjat dopning i Ryssland.
Det ledde till att han fick sitt visum indraget inför VM 2018. 
- Det var pinsamt för ryssarna, säger han i podcasten "Lundh". 

Foto: TT.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

Tyske journalisten Hajo Seppelt har genom åren skakat om i idrottsvärlden med flera avslöjanden om dopning i bland annat Ryssland, Kenya och Tyskland. Det har inte bara lett till hyllningar, även negativa reaktioner från omvärlden. 

Seppelt berättar nu att han, efter avslöjanden om dopning i Ryssland, först fick sitt visum indraget inför VM 2018 i Ryssland, men att han sedan fick åka ändå, även om turerna var många och han i slutändan stannade hemma. 

- Jag frågade tidigt 2018 på uppdrag av ARD för ett visum, jag fick det. Men i maj 2018, när jag mer eller mindre var redo att åka, ringde de mig och sade att jag inte skulle resa, för de skulle inte låta mig komma in i landet. Det kom från ryska ambassaden i Tyskland, säger han i podcasten "Lundh".

Annons

Seppelt fortsätter:

- De bad mer eller mindre om ursäkt, men sade att vissa hade sagt att mitt visum inte var giltigt längre. Det var början av storyn. Senare kom det fram att de inte ville att jag skulle jobba under VM i Ryssland. Det var pinsamt för ryssarna, för det hade varit två olika parter som hade jobbat samtidigt i olika riktningar. Vissa i Ryssland gillade inte vad jag gjorde, andra visste att det Fifa hade varit tydliga med att alla journalister skulle få åka till VM. I ett senare skede gav de mig mitt visum igen, men sade att det bara var tillfälligt för VM. Men senare beslutade ARD och myndigheter i Tyskland att det inte var en bra idé för mig att åka till Ryssland, av säkerhetsskäl. ARD beslutade att jag inte skulle åka.

I fotbollsvärlden är dopning samtidigt inte lika vanligt som i andra idrotter. Seppelt menar att det finns gott om pengar till bra dopningstester i fotbollen. 

Annons

- Fotboll är en sport med mycket pengar i. Miljarder och åter miljarder dollar och euros cirkulerar i fotbollsvärlden. De har tillräckligt med pengar för att göra bra dopningstester. Fifa har förbättrats, men vi är lång ifrån ett bra dopningskontrollsystem i fotbollen. Ett exempel är de vanliga dopningstesterna i fotbollen betydde i alla fall fram till 2018 att tio procent av de vanliga dopningstesterna har gjorts på IPO. Det betyder att 90 procent av testerna inte görs på IPO. Det är väldigt viktigt för uthålligheten, du behöver det i fotbollen. Det kan förklara att det inte är så många som åker dit. Å andra sidan är fotbollen också en dopingssport. De som hävdar att dopning inte har någon effekt i fotboll har ingen aning om vad de pratar om. 

Vad är fördelarna?
- Det är enkelt: du behöver kraft och uthållighet. Om du exempelvis i minut 90 av en fotbollsmatch måste löpa från mittfältet till straffområdet måste du springa fort. Om du har en puls på 180 är det inte så enkelt som om du hade haft 130. Så med IPO kan du öka din uthållighetskapacitet, det kan spela in. Om du har en lägre puls gör det att du kan hålla fokus och ha mer kraft, du kan dribbla bättre och har större teknisk kapacitet. Det hjälper i alla sporter, även i fotboll. Har du mer kraft kan du hoppa högre. Det är enkelt. Det finns många enkla förklaringar, och historien kring doping inom fotbollen visar att du kan använda det, titta på Juventus och Marseille eller på fallen i Sydamerika. Det finns många fall, men de diskuteras inte så mycket i offentligheten.

Annons

Hur kan fotbollen som industri hållit dopningen på armlängds avstånd?
- Som jag sade: det är inte bra för affärerna. Dopning förstör affärsmodellen i moderna sporter, inte bara fotboll.

Innan VM 2018 testades Sveriges trupp av Fifa. Målvakten som spelade i Frankrike sade att han på två säsonger i den franska högstadivisionen inte varit med om ett enda dopningtest.
- Det är typiskt. Det förklarar mycket.

Men du hade en historia innan VM 2018 om en rysk spelare som sedan inte kom med i truppen.
- Det var ett par.

Hur kom det sig att det inte blev en större grej?
- Som jag sade: att prata för mycket om dopning är inte bra för affärerna. Det är det jag kan säga. Det de vill är att festen fortsätter. Doping sabbar affärerna. Antidopning gör det också, dopning-rubriker ännu mer. Det ligger inte i deras intresse, för de vill styra showen. 

Annons

Hur kommer det sig att Wada och Fifa inte jobbar så bra tillsammans?
- Jag kan bara spekulera, men de kanske inte vill att de tittar för mycket i deras böcker. Men jag vet inte.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

Fakta

247 - Hajo Seppelt

Avsnitt 247 Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Hajo Seppelt. Den tyske journalisten som gästade Stora Journalistpriset är en av världens främsta granskare av idrott och har skakat om en rad länder, förbund och idrottare med avslöjanden om dopning. Han talar om att Ryssland kan förhindras att anordna matcher i EM 2020 efter en ny skandal, om att dopning inom fotboll givetvis ger fördelar, om de ryska hoten efter att han avslöjade dopning bland ryska fotbollsspelare och att han tvivlar på att de stora idrottsorganisationerna verkligen har ett intresse av att stoppa dopning.

Dessutom ger han sin syn på sportjournalistikens brister, om att många journalister är fans som bara vill skildra festen, om medias ansvar att faktiskt visa hela bilden av idrotten, om systemet där alla vinner på att dopningen inte kommer ut och att det blir svårt att få till förändringar om inte yttre krafter kommer in och får påverka idrotten.

Publicerad 2019-11-26 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto