Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Wahlqvist om Norrköpings talangframgångar: ”Vi har inte MFF:s miljoner på kontot”

IFK Norrköping har tagit fram många talanger de senaste åren. En nödvändig väg för klubben att gå menar Linus Wahlqvist.
- Det finns inga Malmö-miljoner på vårt konto. Det har varit den vägen man har varit tvungen att ta, säger backen i podden Lundh.

IFK Norrköpings talangfabrik har producerat fram många lovande unga spelare under de senaste åren. Christoffer Nyman, Alexander Fransson, Tesfaldet Tekie, Christopher Telo, David Mitov Nilsson, Filip Dagerstål och Linus Wahlqvist är exempel på det. Den sistnämnde berättar i podcasten Lundh om hemligheten bakom talangundret.

- Det är lite som det jag har varit inne på med ekonomi och hela den biten, säger Wahlqvist.

Dålig ekonomi?
- Precis. När Janne kom in som tränare var ekonomin dålig. Klubben hade legat i superettan i många år, och då var egentligen det enda sättet att lyfta upp bra egna spelare. Men det handlar inte bara om det, det måste vara bra kvalité med. Men det var vägen man gick, och sedan hade man turen att det kom många bra spelare under tiden. Det är allt från Christopher Telo till David Mitov Nilsson, (Christoffer) Nyman, (Alexander) Fransson och ännu fler. Det har kommit bra spelare i varje år, och man har varit tvungen att satsa eget. Det finns inga Malmö-miljoner på vårt konto. Det har varit den vägen man har varit tvungen att ta. Sedan kan jag inte säga en enda dålig tränare jag har haft i mina ungdomsår i IFK. Jag har fått en fantastisk utbildning. Jag har ingenting att klaga på på den biten. Det är den vägen som har varit.

Utifrån sett kan man uppleva det som att ni är ett skönt kompisgäng, även om jag förstår att man kan luras av det utifrån. Hur är det, är det ett tajt gäng?
- Ja, det skulle jag verkligen säga. De flesta är från stan, och man har sina ungdomspolare också, men eftersom vi är många i samma ålder umgås vi mycket på fritiden också, och åker på semester med varandra. Så vi är väldigt tajta, speciellt Norrköpingskillarna.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson kom till IFK Norrköping 2011 och byggde mycket av sin framgång i klubben på att låta unga spelare få chansen. Linus Wahlqvist menar att det inte fanns så mycket val när Andersson kom till klubben.

- Janne kom in när det inte var speciellt bra och började bygga nytt och se framåt. Det blev mycket på de nya spelarna, och jag var en av dem. Det blev den vägen, och det har gett oss ett SM-guld. Som fansen sjunger: ”grabbarna på plan, hälften är från stan”. Så var det verkligen 2015. Jag tror att vi hade ett snitt på fem-sex spelare i startelvan under den säsongen. Det är Janne som har kommit in under en tid av dålig ekonomi, och så har det blivit på den vägen.

135 - Linus Wahlqvist

Avsnitt 135 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Linus Wahlqvist. IFK Norrköpings 20-årige back har varit given i flera säsonger i klubbens A-lag, var med och tog U21-landslaget till EM i sommar och har börjat närma sig A-landslaget. I podden talar han om Norrköpings-succén på senare år, om vad som förklarar alla talanger i klubben, om hur det var att som junior bli kritiserad av fans på stan och varför han nobbade Sunderland som 15-åring. Wahlqvist berättar om när Sverige tog brons i U17-VM 2013, grunden till succén för laget, varför många spelare från laget haft svårt att lyfta, vad som är viktigast när man är ung spelare, om att han längtar till U21-EM i sommar och om förvåningen över att Håkan Ericson får sluta. Backen erkänner att han är sugen på att testa spel i utlandet, att han tror Norrköping kan utmana om SM-guldet 2017, att det är en fördel att kunna spela på flera positioner och att han förstår frågorna om Janne Andersson tar ut för många spelare från Norrköping.

Publicerad 2017-02-03 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons