Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Wesström avslöjar första klubben som ringde om Isak: ”Bjöd inte en promille av det han såldes för”

Alexander Isak slog igenom med dunder och brak 2016.
I podcasten Lundh berättar AIK:s sportchef Björn Wesström om Isaks utveckling - och om att det var Roma som ringde först om Isak.
- De ville köpa honom, säger Wesström.

Alexander Isak gick år 2016 från att vara en för allmänheten okänd 16-åring till att göra tio mål i sin allsvenska debutsäsong och bli såld till Borussia Dortmund för en rekordsumma.

- Han växte hela tiden med de uppgifter han fick, alltifrån att han kom in mot Tenhult i Jönköpings tipshall på ryamattan de spelar på där och gjorde mål i sitt första inhopp i A-laget i tävlingssammanhang till när han fyllde 17 mot Djurgården på Tele2 Arena och gör två mål. Den resan är så exceptionell att fixa för honom, så då blev allting möjligt efter det, säger AIK:s sportchef Björn Wesström i podcasten Lundh.

ANNONS

Vilken var den första utländska klubb som ringde dig om Isak?
- Roma.

Vad ville de?
- De ville köpa honom. Det de erbjöd var inte ens en promille av det han såldes för.

När var detta?
- Detta var våren 2016.

Hur många klubbar skulle du tro har ringt om Isak?
- Inte så många som man kanske vill tro. Det har mer varit rykten och agentsnack att det har varit så oerhört många intresserade. Sedan är det där så klart en säljprocess, skapar man artiklar om det blir det en vald sanning till slut. Så det finns en viss lobbyism i det också, tror jag (skratt). Men jag skulle säga att det egentligen är fyra klubbar som har varit väldigt direkt och konkreta.

Vilka är de fyra mer än Real Madrid och Borussia Dortmund?
- Det väljer jag att hålla för mig själv.

Varför det?
- Av respekt mot de klubbarna som inte gick i mål med det men som flög under radarn. Det kommer nya affärer och det finns nya intressenter. Om de på något sätt känner att jag säljer ut dem kan det sticka i ögonen. Det behöver jag inte göra.

ANNONS

Hur mycket intresse har det funnits från er sida att också elda på? Det är ju lätt att skylla på agenter, men från er sida finns det också ett intresse för att få ut storys?
- Så är det ju. Det är hela tiden så i den värld vi lever i. Det handlar i slutändan om att kunna ta ansvar för det som man eldar på. Det handlar om att hitta någon slags balans i det. Det är klart att om många vill att det ska driva iväg åt ett håll så blir det kanske vårt ansvar att dra det lite åt det andra hållet så att vi hamnar någonstans där det slutar till slut för att kunna vara trovärdiga hela vägen. Om vi känner att vi kör fast och att det går trögt, då blir det istället vår uppgift att kanske elda på. Där får man dels försöka analysera målet vi ska till och hur det ser ut där man befinner sig.

När det då ett tag i höstas, mot IFK Göteborg borta, sades att det var 90 scouter och liknande från olika klubbar på plats. Hur hanterar man spelaren i det läget, som kanske lätt far iväg med förhoppningar och förväntningar?

ANNONS
- Det är helt riktigt. Med Alexander har det varit en spännande resa för att han har varit så cool utåt i det här hela tiden. Sedan har det kanske inte alltid har varit lika lugnt i magen hos honom. Det där har vi försökt att se på honom, prata med honom och ligga så pass nära som vi kan och som han på något sätt tillåter. Jag upplever att han har haft ett jättefint stöd av sin familj, jag upplever att agenturen har hanterat honom på ett humant och bra sätt. Så omgivningen, de som har varit närmast honom, har hållit honom på den plats han faktiskt befinner sig. Sedan måste man få drömma lite också om man ska nå någonstans, och det tycker jag att han har klarat på ett ruskigt imponerande sätt för att vara så pass oerfaren som han är.

Fakta

136 - Björn Wesström

Avsnitt 136 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Björn Wesström. AIK:s sportchef berättar om försäljningen av Alexander Isak, om att den första klubben som lade ett bud på anfallaren var Roma, om varför köpesumman är hemlig, om att agenten Vlado Lemic har rätt till en bit av köpesumman och att det är en affär i med klausuler och både fasta och rörliga delar. Wesström talar även om jobbet som aldrig vilar, om hur många spelare han jagar, om hur AIK ska kunna utmana om SM-guldet, om stoltheten över att Kristoffer OIsson är värvad och om vikten av att hålla kontakten med gamla AIK:are som spelar ute i världen. Dessutom berättar Wesström om synen på styrelsen som hoppade av före jul, om hur han överlevt alla stormar, om relationen med Rikard Norling, om AIK-hybris och om varför dialog är viktig med alla fansgrupperingar.

Publicerad 2017-02-11 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto