Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Wettergren går igenom - så spelar Sverige taktiskt: "Principerna hela tiden samma"

Lundhs Podcast 2021-06-16 kl 06:30

Sverige fixade kryss mot Spanien i EM-premiären.
Assisterande förbundskapten Peter Wettergren beskriver Sveriges spel.
- Vi vill hålla laget så kompakt som möjligt, säger han i podcasten Lundh.

OBS! Podcasten med Peter Wettergren spelades in innan mästerskapets start.

Sverige inledde sommarens EM-gruppspel med att kryssa mot Spanien, ett resultat som många på förhand hade tagit. Assisterande tränaren Peter Wettergren beskriver i podcasten Lundh hur Sverige spelar.

- Vi utgår från ett 4-4-2. Vi kan variera när vi startar vår press, om vi lägger oss i offensiv cirkelkant eller mittplan. Det är lite olika beroende på vilka vi möter, men principerna är de samma. Vi vill hålla laget så kompakt som möjligt, vi vill att motståndarna ska spela framför och utanför oss, men inte emellan oss eller bakom oss. Det är våra huvudprinciper, säger Wettergren och fortsätter:

ANNONS

- Sedan har vi mängder av principer i de specifika skedena. Hur agerar vi vid spelvändning, vid djupledsspel, när vi har rättvänd spelare mot oss i spelyta två, och så vidare. Det skulle bli en podd bara för att gå igenom alla de principerna. Vi har tjatat ihjäl spelarna om dem. I vårt offensiva spel vill vi oftast gå över på en trebackslinje där vi trycker våra ytterbackar uppåt. Det har oftast varit vår vänsterback där vi har kommit in med vår vänstermittfältare, så att vi får fler centrala spelare.

Han fortsätter med att beskriva hur Blågult vill använda sina forwards:

- Vi vill ha forwards som ligger högt och nära varandra så att de jobbar med samhandlingar och relationer till varandra. Därifrån vill vi variera vårt anfallsspel, korta uppspel, spelyta för spelyta, men vi vill också kunna gå längre upp på våra forwards direkt. Vi pratar mycket om att sätta forwards i spel. Det tror vi gör att motståndaren aldrig kan läsa oss fullt ut, om vi ska spela kort eller långt. Många lag har antingen eller, men vi vill hitta en variation. Vi vill göra båda. Det är i korta drag.

ANNONS

Hur väger man att mata spelarna med teori mot att vara ute på planen och visa?
- Vår pedagogiska ordning har alltid visat hur det teoretiska ska se ut, sedan tar vi det med oss ut på planen. Då har man kunnat göra det i två steg, för alla kanske inte förstår det rent teoretiska, men ute på fotbollsplanen så brukar polletten trilla ner.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

Fakta

315 - Peter Wettergren

Avsnitt 315 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Peter Wettergren. Sveriges assisterande förbundskapten går igenom hur Sverige förbereder sig inför en mästerskapsmatch, om hur man präntat in taktiken, om vad man slipar på under stängda träningar, om hur det är när den svenska startelvan presenteras för spelarna, om hur det är i truppen på matchdagen, om vem som kör Braveheart-snack i omklädningsrummet och om känslan före avspark.

Dessutom talar Wettergren om hur det är på bänken under matchen, om vem som gör vad, om hur man sedan återhämtar sig efter matchen, om hur man blickar fram mot nästa match men även om att ta fram frisparksvarianter, om han och Janne Anderssons ledarskap och om hur man planerat hela vägen fram till EM-finalen 11 juli.

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto