Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST
41v

Wettergren kan tänka sig fråga Zlatan om comeback: ”Välkommen när han är sugen"

Zlatan Ibrahimovic slutade i landslaget efter EM 2016.
Om Sverige når VM 2018 så kan landslagsledningen tänka sig fråga honom om en comeback:
- Det är inte alls omöjligt att man skulle ringa honom i det fallet, säger Peter Wettergren i podcasten Lundh.

I veckan drar Sveriges landslag till Abu Dhabi med framtidens landslagspelare för två träningsmatcher. Även om Peter Wettergren varit med tidigare så är det annat under Janne Andersson då han är assisterande förbundskapten.

Huvudfokus för landslagsåret är givetvis VM-kvalet och att nå mästerskapet i Ryssland 2018.

- Vi har inte allt i egna händer, kan man säga. Eller, på ett sätt har vi det om vi vinner mot Frankrike hemma och vinner alla andra matcher klart och hoppas på att Frankrike kanske tappar poäng någonstans, men när vi inte tog poäng mot Frankrike där nere så har det blivit svårare för oss, helt enkelt. Det är bara att acceptera. Nu har vi satt oss i den situationen, och vi kan bara göra vårt. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Peter Wettergren i podcasten Lundh. 

Är det ett rimligt mål att Sverige ska ta sig till VM i Ryssland? Eller är det att överskatta landslaget?
- Det är klart att det som driver mig och det som driver Janne är att vi ska till Ryssland. Om man sedan ska titta på ranking så ska vi kanske komma trea i vår grupp, för både Frankrike och Holland är klart högre rankade än vi. Så på det sättet ska vi inte ställa de kraven på det här svenska landslaget, att ta sig till VM i Ryssland. Men jag vill vinna allt jag ställer upp i, och det finns inget undantag i det här. 

I somras slutade Zlatan Ibrahimovic i landslaget men anfallaren har imponerat på planen i nya klubblaget Manchester United och knappast gett intryck av att vara 35 år. Ändå har Janne Andersson och Peter Wettergren inte varit nära att ringa för att höra om han inte ångrat sig när det gäller spel i Blågult.

- Janne hade ganska tät kontakt med honom när han blev förbundskapten. Både Janne och jag är sådana människor som känner att har man sagt nej en gång till någonting så ska man inte ringa och tjata såvida man inte öppnar upp för det någonstans själv. Men vi hade också fått nej från Erik Johansson, honom har vi heller inte ringt och frågat. Rasmus Elm är ett annat fall, men han har inte sagt nej till landslaget, han har sagt nej just för tillfället. Det är en annan fråga. 

- Jag tror att Zlatan skulle meddela oss om han var sugen på landslaget igen, men har var ganska tydlig med att han skulle kliva av nu. Det är väldigt tråkigt både för oss och för de svenska fansen. 

Historiskt sett finns det en annan storspelare i Henrik Larsson som slutade ett antal gånger i landslaget och kom tillbaka bland annat inför EM 2004. Säg att ni når VM i Ryssland och Zlatan går fortfarande bra – vad talar för att ni då lyfter luren och ändå bara känner på honom?
- Det skulle väl inte vara omöjligt nu när du ställer en sådan fråga. Men jag tror att vi skulle få reda på om Zlatan var hungrig och sugen på att spela i ett svenskt A-landslag igen. Den kontakten skulle han ha med någon på förbundet. Men det är inte alls omöjligt att man skulle ringa honom i det fallet. Jag menar, han är ändå en av världens bästa fotbollsspelare, så han är välkommen i det svenska A-landslaget när han känner sig sugen och vill bidra. 

Även om inte har jobbat jättenära honom så har du ändå jobbat i landslaget när han har varit med. Vad tror du, finns det någon glipa eller är dörren stängd?
- Jag tror att Zlatan är en sådan människa som när han väl bestämt sig, då är det det som gäller. Det är så jag känner Zlatan. Har han sagt nej så är det nej, och har han sagt ja så är det 100 procent i det.  

Hur tror du Zlatan Ibrahimovic hade ställt sig till Janne Anderssons ledstjärnor?
- Zlatan är för mig en väldigt smart fotbollsspelare, både när det gäller hur man ska vara och hur man ska spela fotboll. Jag tror att alla människor vill ha få men tydliga regler.

131 - Peter Wettergren

Avsnitt 131 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Peter Wettergren. Sveriges assisterande förbundskapten är fortfarande besviken över en tappad poäng i Paris och talar om hur han och Janne Andersson byggde ett nytt landslag på kort tid, om det realistiska i tro på en plats i VM i Ryssland, om vilka spelare som imponerat på honom, om Alexander Isaks framfart, om Lars Lagerbäcks betydelse och att det kan bli ett samtal till Zlatan Ibrahimovic om Sverige ska spela VM 2018. Dessutom berättar Wettergren om jobbet under Erik Hamrén, varför förbundskaptenen var klart godkänd, om att det är lätt att titta i backspegeln och att det är givet att man gjorde missar under EM 2016. Peter Wettergren är öppen om varför han inte vill vara huvudtränare, om de viktiga åren i Elfsborg ihop med Magnus Haglund, om varför han lämnade FC Köpenhamn efter ett år, att han fick gå ner i lön för att börja jobba med Sveriges A-landslag och att han bara ser fördelar med att Malmö FF börjat dominera i svensk fotboll. Peter Wettergren talar även om barndomskompisen Klas Ingesson, om att sorgen över hans bortgång ständigt gör sig påmind och att Ingesson ofta finns i tankarna hos Wettergren.

Publicerad 2017-01-02 kl 14:30
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER