Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Yasin: "Om jag hade varit lika stor i Sverige som i Irak? Då hade ni kanske följt mig som Zlatan"

Han är allsvenskans mest populäre spelare sett till sociala medier.
De flesta av dem kommer från Irak och övriga mellanöstern.
- Om jag hade varit lika stor i Sverige som i Irak, då hade ni kanske följt mig som Zlatan, säger Ahmed Yasin i Lundhs podcast.

Ahmed Yasin har bland annat kallats för "Iraks Ronaldo" och Häcken-spelaren har hundratusentals följare på sociala medier, då främst från mellanöstern. Något han trivs med

- Det är jättekul. Titta bara på statistiken, det visar på ett jobb man har gjort ute på planen som har gjort att folk har valt att följa dig i privata livet också. De är verkligen på och efter mig. Allt man gör blir till värsta hajpen. När jag kom till Danmark så tog de över Århus Facebook-sida, och kommenterade allt man kunde kommentera så fort det var en liten bild på mig. Samma sak med AIK, jag tror att jag gjorde dem till nordens största klubb sett till följare på några timmar efter att jag hade skrivit på. Det är samma sak nu med Häcken. De är inne och kommenterar och gillar varenda bild. Det är roligt, säger Yasin till Lundhs podcast.

Det är aldrig jobbigt?
- Det var jobbigt ett tag, faktiskt. Jag följde några vänner på Instagram, och det är därför jag inte följer någon nu. De började ringa till mina vänner som jag följde mitt i natten: ”Ahmed Yasin följer dig, har du något telefonnummer till honom? Jag behöver nå honom”, eller: ”kan du fixa så att jag kan få ta en bild med honom?” De hittade dem på hitta.se. Det blev jobbigt. Jag tänkte att de kunde ta det till nästa steg, och då slutade jag följa folk. Sedan var det en i Örebro som hette Ahmed Yasin som hade fått 20 samtal per dag under någon månad. Till slut fick han tag i mig och frågade om jag var fotbollsspelaren Ahmed Yasin. Han berättade att det ringde folk till honom dygnet runt för att fråga om han var jag, och bad mig göra något åt det. Då tog jag bort mig helt från hitta.se och eniro och sådana grejer. Man förstod att man hade tagit ett steg till i karriären.

Kollar man så har du fått ganska många olika utmärkelser av Al Jazeera exempelvis som hyllar dig som en av de bästa arabiska spelarna. Kan du känna att det är lite trist att du uppmärksammas i en del av världen som inte får utrymme i Sverige?
- Ja. Det stör mig, faktiskt. Men samtidigt förstår man också att om man hade varit lika stor som jag är i Irak i Sverige, då hade man kanske varit på Zlatans nivå och ni hade följt varje steg man tar. Men det är förståeligt också. Det är klart att jag hoppas att det blir lika stor uppståndelse i Sverige som i Irak, för jag är uppvuxen här och har bott här i hela mitt liv. Det är en liten dröm jag har.

Då blir det ju jobbigt för dig med oss som sitter i tv och skriver?
- Det blir inte jobbigt, det är kul att se sitt namn uppmärksammas som nu. Folk pratar om en och det skrivs om en. Det är något roligt.

Så det är inte bara negativt?
- Det är inte negativt, nej.

Jag såg någon Instagram-bild med en känd läsk. Följer det med att du gör reklamgrejer där nere, eller var det något som var kopplat till landslaget?
- Det här var lite kopplat till landslaget, faktiskt. Jag fick samtalet när vi var i Dubai med AIK på träningsläger. Det var då vi hittade ett utrymma, och jag pratade med Alm och sa att jag skulle göra en Coca Cola-reklam. Efter en träning var vi lediga en eftermiddag, och då fick jag vara med och ta lite bilder och dricka Coca Cola en halv dag.

Just det här med att leta klubbar och liknande – i och med att du är så stor där nere i Mellanöstern där det finns ligor med mycket pengar, men samtidigt håller ligorna kanske inte den kvalitén. Hur har du resonerat kring att du ändå gick dit ett halvår?
- Det var mer för att känna på den fotbollen också, och leva det livet. Att vara där sex månader var inte mycket alls. Jag tänkte att det var bra för cv:t, det var bra att få upp ögonen för det där nere också. Jag gjorde ett väldigt, väldigt bra jobb där. Jag blev uppmärksammad nästan varje match och folk pratade om en och klubbar kom in i bilden. Klubben jag var i hade lagt ett bud till AIK utan att jag visste om det, när det var några matcher kvar på säsongen. Det var en kul upplevelse, det var kul att vara där och få känna på det livet.

Men du ville inte stanna i det här skedet av karriären?
- Nej, inte just nu. När jag var 19-20 år fick jag två bud från Kina, jag bud från Förenade Arabemiraten och Qatar då också. Men det är inget steg som jag vill ta nu. Jag är 26 år nu. Det här kommer finnas längre fram i karriären också. Det är så jag tänker.

Vad vill du ta för steg nu?
- Jag vill satsa på fotbollen och försöka slå igenom i de stora ligorna också. Jag är kapabel till det och vet att jag skulle lyckas om jag bara fick den chansen.

Du gick ju från Örebro till AGF. Vad var det som inte funkade i Århus? Det var ändå en svensk sportchef som tog dit dig och kände till dig väl, Jens T Andersson.
- Det var en speciell stad, Århus. Det var mörkt, jag var helt ensam. Det regnade nästan varje dag.

Det är lite som Göteborg?
- Lite grann. Men jag hade inga kompisar i laget på det sättet. De snackade danska med mig och trodde att jag skulle förstå det. Tränaren också. Men det var en jättebra tränare. Det var mer det sociala livet runtomkring som inte passade. Och de sista tre månaderna som jag var där kom den där grejen in i bilden. Då var tankarna där och inte på fotbollen.

Med familjen, det som gjorde att du ville flytta hem till Sverige?
- Precis. Jag var tvungen att skriva in mig i Sverige och bo här innan 11 januari.

Nu när du tittar framåt vill du helst ut i Europa i januari?
- Så klart. Det är drömmen. Nu har man ändå visat vad man går för här i allsvenskan. När man kommer tillbaka har man sin arbetsgivare där, jag har ett år kvar med dem. Av respekt ska man följa det kontraktet om ingenting annat sägs, men som jag sade till dig, i december-januari får man sätta sig och titta över de olika alternativen.

Vad tror du hade varit en bra liga för dig att ta nästa steg i?
- Jag tror den italienska ligan. Tyskland också. Spanien, och då tänker jag inte på Real Madrid eller Barcelona, utan mer de mindre lagen.

Känner du att du vet hur du ska styra det här med agenter och så sett till den erfarenhet som du har från fotbollsvärlden?
- Man vet vilka som var där för en när det var som värst, och man vet vilka som dyker upp nu när det går bra.

Ringer det mycket folk som vill jobba med dig nu?
- Det ringer många. Det skickas många sms. Men jag har varit med i branschen så länge. Jag har inte haft någon agent på ett år, för jag vet att det är många agenter som snackar skit och vill signa dig, och sedan bara ha dig för att de tror at de kan tjäna pengar på en för att man är stor i Asien. Det gäller att hitta rätt där också.

FAKTA

163 - Ahmed Yasin

Avsnitt 163 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Ahmed Yasin. En av allsvenskans hetaste spelare hösten 2017 förklarar succén i BK Häcken, om behovet att visa tvivlarna vad han går för, om förtroendet för Mikael Stahre, om att vara på lån och om drömmen att lämna allsvenskan i vinter. Dessutom talar Yasin om varför det tog stopp under Rikard Norling, om det korta samtalet de hade i somras, om att han tillhör AIK även 2018 och vad han tror att en återkomst till klubben hade inneburit. Dessutom berättar Yasin om tiden i Forward, om varför han var bättre på ena sidan planen i Örebro SK, om familjens stora betydelse och vad han belönade sina föräldrar med efter sin tid som spelare i Qatar. Yasin talar även om Zlatans insats för alla spelare med invandrarbakgrund i Sverige, om sin egen stjärnstatus i Irak, om frustrationen att folk i Sverige inte förstår hur stor han är, om när han var tvungen att skaffa hemligt nummer och om sin irritation över journalister och tv-experter som inte fattar spelet och haussar fel spelare.

Publicerad 2017-09-21 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons