Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"För 100 år sedan fick vi kvinnor inte spela fotboll - nu hade vi 40 942 personer på läktaren"

Musovics krönikor

Chelsea besegrade Arsenal i FA-cupfinalen inför en storpublik i söndags. 
Exakt hundra år tidigare blev damfotboll olagligt i England. 
Zecira Musovis krönikerar om vägen däremellan - och Chelseas kvadrupel. 

Foto: Bildbyrån

För hundra år sedan, den femte december år 1921, bannlystes fotbollen för damer av FA med den enkla förklaringen att fotbollen inte var en passande sport för damer och därför inte fick uppmuntras vidare. Femtio år senare lyftes förbudet och damerna kunde återigen fortsätta lagligt. Den femte december 2021, exakt hundra år efter bannlysningen, spelade mitt Chelsea FC FA Cup-final mot Arsenal. När de två första lagkaptenerna, Lesley Lloyd och Elsie Cook, från första upplagan av turneringen från 1971 klev in på Wembley arena med pokalen, så kändes det som om att den största vinsten redan var tagen. Tagen för alla de som kämpat och kämpar för sporten och dess rättvisa.

Annons

Det var en speciell match för oss, en final som gav oss möjligheten att vinna den sista av fyra möjliga titlar i England under en säsong. Det skulle komma att bli en stor tillställning; en match som skulle spelas på mäktiga Wembley inför förväntad storpublik. Finaler är alltid något utöver det vanliga för oss spelare, något som vi alla vill vara en del av och framförallt något som vi alla vill vinna. Vår tränare, Emma Hayes adderade ytterligare en krydda inför matchen. Innan avfärd mot arena samlade hon oss för ett lagmöte. Hon läste upp ordalydelsen av förbudet 1921. Då slog det mig, samtidigt som rysningarna gick igenom kroppen. För hundra år sedan fick vi kvinnor inte spela fotboll. Vi var förbjudna till att sparka boll. Hundra år senare skulle vi ha 40 942 personer på läktaren och fira en enorm framgång i sporten.

Annons

Det blev en övertygande match och prestation från vår sida, något som ledde till en vinst med 3-0. Två skickliga lag bjöd på fantastisk fotboll och det blev en match som gjorde sporten rättvisa. Tacklingar, räddningar och snygga fotbollsmål på plan. På läktaren så var stämningen otrolig. Allt från fans som skapade magi på Wembley till duggregnet som fulländande en ikonisk, speciell och mäktig final i engelsk fotboll. Till och med omklädningsrummet höjde upplevelsen för oss spelare. Ett stort rum med våra porträttbilder upphängda, med blått ljus som lyste upp bilderna. Ett stort klubbemblem i mitten av rummet som knöt oss samman och som adderade det där lilla sista. Jag ler när jag blickar tillbaka på vad vi fick vara med om. Jag känner en enorm tacksamhet.

Hundra år av tuff kamp, för att visa att fotbollen visst är lämplig även för kvinnor. Hundra år där avgörande personer banat vägen för oss. Hundra år av tro och passion som tagit sporten till en helt nivå. Den femte december, dagen på året som symboliserar vinsten som tog i matchen både på och utanför plan.

Annons
Publicerad 2021-12-07 kl 19:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto