POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
MUSOVICS KRÖNIKOR
3v

Mušović: "Det mentala spelet blir guld värt"

Foto: Bildbyrån.

Individuellt skickliga spelare och duktiga ledarteam. Taktiskt finslipade lag och fysiskt trimmade kroppar. Det brukar vara viktiga ingredienser.
I år är huvudingrediensen det mentala spelet, annars riskerar laget ett misslyckat slutresultat.

Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge. Nu när vi är inne i premiärveckan för, till en början, herrallsvenskan, så känns vår längtan som vi haft värd på något sätt. Vi har byggt upp rejäla förväntningar, en sorts gemenskap mellan oss fotbollsälskare har vuxit fram på grund av utebliven live-fotboll och inte minst har vi haft extremt mycket tid att spekulera. Vem vinner i år, vilka överraskar och vilka ryker? Lika mycket tid som vi haft för spekulation, lika lite hjälp har vi fått av de olika lagens förberedelser för att komma med en vettig gissning. Knappt med träningsmatcher, i många fall inga sådana och oerhört ovissa förutsättningar. Jag tror att det mentala spelet kommer att ha en avgörande roll. Kanske för att vi inte har någon som helst aning.

Hanna Marklund kommenterade den damallsvenska tabellen om hur hon tror att den kommer till att sluta. Marklunds gissning till vinnare handlade om det lag som mest och bäst lyckas undvika att bli påverkade av sviterna efter corona-pandemin. Ovanliga förberedelser inför säsong är ett argument till varför det mentala kan komma att svikta. Jag håller med Marklund. Jag är helt övertygad om att den mentala biten kommer att vara en avgörande bit i toppen såväl som botten. Hos damerna såväl som hos herrarna.

I Sverige har vi en lång försäsong, kanske känns den ännu längre då de tuffa träningspassen associeras med mörka dagar och kalla temperaturer. Jag är en av de som förespråkar att fotboll ska spelas i kortärmat och när det är varmt, det bör tilläggas. Som tur är så har vi Svenska cupen som räddar oss när vi är påväg att spy av all försäsongsträning där ingen tävlingsmatch varit aktuell på ett långt tag. När vi väl klarat oss till cupen, då känns ligan nära. När ligan känns nära, då är de mörka dagarna och kalla temperaturerna som bortblåsta. I år då? Vi har haft försäsong i sex månader. En gnutta Svenska cupen och någon träningsmatch i början, men sen inga fler matcher. Hur kommer det att påverka oss mentalt? Vi har fått enbart träna i ett halvår, stora delar utan ett datum för matchsspel. Vad kommer det att ge oss för konsekvenser i höst? Det mentala spelet - viktigt.

Vi spelare är vana vid att det skapas intresse kring matcherna, det skapas en hype och adrenalinet pumpar extra när vi hör publiken. Jag personligen älskar att göra en räddning och jag hör publikens jubel. Eller när vi gör mål och våra supportrar exploderar. Vad händer när vi kliver in på plan genom spelargången och det ekar tomt på läktaren? När vi gör mål och det är knäpp tyst, förutom såklart jubel från det egna laget. När den enda röst som hörs över hela Malmö IP är coach Jonas Eidevall som är fly förbannad över att vi inte gör som han vill. Hur kommer utebliven publik att påverka oss? Är vi förberedda på det, att spela inför max femtio personer? Det mentala spelet - extremt viktigt.

Lång försäsong, ingen publik, tight spelschema för att få plats med alla matcher. Som spelare på yttersta nivå, så ställs det höga krav, både från oss själva men även från vår omgivning. Lika trötta som vi kan bli fysiskt, så kan vi bli trötta mentalt. Vad händer när vi börjar bli trötta mentalt? Kommer den mentala återhämtningen som vi spelare fick i mars månad att bli guld värda i oktober månad? Kanske tänkte vi enbart på den fysiska och tekniska biten under vår försäsong och kanske kunde vi överleva på det till en början. Jag är övertygad om att det mentala spelet kan bli både förödande och glädjande i slutet, beroende på hur väl man tog hand om det tidigt på säsongen. Det mentala spelet - helt avgörande.

Publicerad 2020-06-10 kl 13:18
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto