POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
MUSOVICS KRÖNIKOR
2v

Mušović: "Helt plötsligt står vi med ett fotbolls-Sverige som speglar Sverige"

Foto: Bildbyrån.

Ett projekt som gör succé i Sydafrika och bryter barriärer, äntrar snart svensk mark.
Football For Life kommer att rulla igång förändringar i människors oskrivna regler som kommer från den egna kulturen.
Vi kommer att få ett fotbolls-Sverige som speglar vårt samhälle på ett bättre sätt - välkomnande, accepterande och ett mångkulturellt Sverige

Min alldeles första krönika för Fotbollskanalen var tänkt att göra avtryck direkt, på ett bestämt och kanske utstickande sätt. Jag ville att de som läste inlägget skulle bli emotionellt involverade, på gott och ont, att läsarna skulle tycka något om det jag skrivit och i bästa fall även visa reaktioner. Istället blev det ett ödmjukt inlägg som präglades av en enorm stolthet och tacksamhet, som handlade om min resa med FC Rosengård till Sydafrika där vi fick besöka vårt projekt - Fooball For Life.

I dagarna kom beskedet att fritidsnämnden i Malmö beviljar stöd till FC Rosengård för att köra igång Football For Life i Malmö, närmre bestämt ute på Rosengård. Ett projekt som kommer att bli oerhört viktigt i det fortsatta integrationsarbetet som behövs i Sverige för att alla, oavsett kön och bakgrund, ska få lov att hålla på med fotboll. För det är fortfarande inte en självklarhet att alla får lov att spela fotboll, även om året är 2020 och vi tros ha kommit längre i ett land som Sverige. Än en gång visar fotbollen sin kraft i samhället för att föra den utvecklingen framåt.

Sverige är ett land som innehåller invånare från olika kulturer, som är uppväxta på olika sätt och som har sina egna oskrivna regler som en följer. Likaså när det kommer till fotbollen. I vissa kulturer är det fullt naturligt att alla ska hålla på med idrott, medan i andra är det inte lika självklart att fotbollen är för alla. Det räcker att jag kollar tillbaka på min egna barndom för att finna dessa olikheter. I tidig ålder fick jag kämpa mot fördomar som fanns om att enbart killar skulle hålla på med fotboll. Ju mer jag satsade på fotbollen, desto oftare fick jag frågan om när jag skulle sluta från släkten nere på Balkan. Det tog sin tid att förändra deras oskrivna regel och den förändringen kom med ökad förståelse hos dem gentemot min karriär och att de helt plötsligt kunde se mig spela på TV. Det här har jag respekt för, att det kan se olika ut beroende på vart vi kommer ifrån. Men med det sagt, så ska vi inte sluta arbeta för att skapa ännu mer förståelse, bland ännu fler.

Football For Life ämnar att få fler kvinnor till fotbollen, spelare såväl som ledare och domare. Det är ett viktigt projekt som har förändrat många oskrivna regler i Sydafrika för tjejerna där. Om vi har en bit kvar att gå i Sverige, så finns det definitivt mycket kvar att göra i Sydafrika. Där har Football For Life gjort ett otroligt arbete, något som verkligen är motiverande i min egna fotbollskarriär. Att projektet nu ska starta i Malmö, Rosengård tror jag kommer att skapa förutsättningar för att kunna förändra en hel stadsdels kulturella åsikter gällande fotbollsspelande tjejer. Det är en stadsdel i Malmö där det ännu inte är alltför populärt att alla tjejer ska leda ett lag, vara domare eller lira boll. Projektet kommer att skapa förståelse, öppna fler dörrar och ge tjejer nya drömmar. För när väl tjejerna där börjar drömma, är jag övertygad om att det kommer att spridas till andra delar i Sverige med liknande bakgrunder. Helt plötsligt står vi där med ett fotbolls-Sverige som speglar Sverige som land - välkomnande, accepterande och ett mångkulturellt samhälle.

Publicerad 2020-06-19 kl 19:55
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto