Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Mušović: "Hur många gånger orkar vi spelare ladda om?"

Jag förstår att fotbollen, likt andra sporter, är en underhållningssport som behöver komma igång på grund av alla dess intressenter.
Men låt oss inte tro att allt flängande med datum fram och tillbaka inte kommer att leda till biverkningar för spelarna längre fram.

Okej att spela träningsmatcher. Ändring. Inte okej att spela matcher överhuvudtaget. Okej att träna på som vanligt. Ändring. Inte okej att träna med närkontakt. Ändring. Okej att träna fullt ut men inte att spela mot andra lag. Svenska cupen ska spelas innan ligan drar igång. Ändring. Svenska cupen för damer är inställd. Damallsvensk seriepremiär i juni. Ändring. Vi siktar på månadsskiftet maj/juni. Ändring? Hur mycket orkar vi spelare att ladda om egentligen? När säger den psykiska hälsan ifrån?

ANNONS

Ända sedan Corona-krisen äntrade Sveriges gränser har fotbollen påverkats något enormt, som en liten del av samhällets påverkan i sin helhet. Restriktioner har fått göras och vi gick snabbt från att snart vara i tävlingssäsong till att helt plötsligt vara väldigt långt ifrån den. Till en början kändes det som om att det hela skulle vara över så fort värmen började komma, men ju längre tid det har gått, desto mer förvirrade har vi blivit. Att nya bud kring vad som gäller i fotbollen kommer titt som tätt, gör inte saken lättare. Jag ställer mig frågan: Hur många gånger orkar vi spelare ställa om, inför något som inte ens längre känns realistiskt?

Att Svenska Cupen för oss damer ställdes in kom inte riktigt som en chock för mig personligen. Cupen är såklart kul att vinna och det är prestige i den, men den resulterar inte i några Europa-platser så som den gör för herrarna. Logiskt, realistiskt och klokt att ställa in den i år på grund av Covid-19. Startdatum för OBOS Damallsvenskan verkar däremot blivit ett lite mer knepigt ämne för de beslutande organen att hantera. Från ett förslag till ett annat och där jag ställer mig frågandes om de som kommer med förslagen verkligen tar spelarnas mentala välmående i beaktning när diskussioner förs, eller om fotbollen enbart ses som en underhållningssport.

ANNONS

Herrallsvenskan har fått ett förväntat startdatum som ligger den 14:e juni, vilket känns aningen optimistiskt men ändå något som kan fungera om det vill sig väl och inte minst ett officiellt datum. Bra, då startar vi också då tänkte jag. Fel. OBOS Damallsvenskan ska starta på ett annat datum, det jag senast läst mig till så handlar det om månadsskiftet maj/juni. Vad betyder det? 27:e maj? Andra juni? Varför sådan osäkerhet för Damallsvenskan? Är det för lite utrymme på dagordningen som handlar om OBOS Damallsvenskan, eller vad kan det handla om?  Låt oss tillägga; om herrarnas startdatum känns aningen optimistisk, så tycker jag även att en start i månadsskiftet känns superoptimistiskt, nästan ett drömscenario. Nog med drömmar och önsketänk, vi behöver realister.

Hade detta förslaget varit ett förstaförslag som kommit upp, så hade jag haft förståelse. Vi var optimistiska, vi försökte men vi tänkte lite för naivt. Fine, alla hamnar vi där ibland. Nu har det gått så långt att det känns som om att det senaste förslaget är ett i mängden, som återigen kommer att rasa ju närmre datumet vi kommer. Hade satta datum handlat om något som inte påverkat oss spelare eller vår träning något nämnvärt, byt och ändra hur mycket som helst. Nu är ett datum ett slags huvudmål för oss spelare. Datumet ligger som en morot som gör att vi orkar spela det mentala spelet som krävs för att prestera på yttersta elitnivå. Vi planerar, strukturerar och anpassar oss. Men lägg gärna lite vikt på att spelare inte är robotar som oberört orkar agera utifrån ändrade ordrar hur länge som helst. Det ligger ett psykiskt välmående bakom.

ANNONS

Jag förstår att fotbollen, likt andra sporter, är en underhållningssport som behöver komma igång på grund av alla dess intressenter. Men låt oss inte tro att allt flängande med datum fram och tillbaka inte kommer att leda till biverkningar för spelarna längre fram, när matcherna ligger tätt och kravställningar blir högre. Jag ser hellre att det kommer fram ett konkret startdatum som är längre fram, likt för herrarna, som utifrån hur det ser ut i nuläget är mer realistiskt och som inte innebär en första bortamatch i Norrland. Är tanken att vi i FC Rosengård ska ta oss dit med häst och vagn?

Publicerad 2020-04-25 kl 10:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto