POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
MUSOVICS KRÖNIKOR
3v

Mušović: "Länge leve makroekonomin"

Foto: Bildbyrån.

Låt fotbollen vara det bästa genom att ha något annat som tar fokus, när toppen blir för hög och botten tar emot.

Den ovissheten som corona skapar har gjort att många börjat fundera ifall det kanske är läge att komplettera sitt nuvarande yrke med något annat, för att kanske säkra upp framtiden och kanske för att fylla igen de tomrum som viruset skapar i vår vardag. Inte minst skrivs det alltmer kring att vi fotbollsspelare helt plötsligt blivit mer sugna på att börja studera.

Jag är uppväxt i en familj där studier stått högt på agendan från mina föräldrars sida. För att få gå till träningen och få fortsätta med fotbollen, var kravet glasklart; skolan behövde ligga på förstaplats. Funkade inte den, så kunde jag glömma allt annat. Jag lärde mig planera och strukturera och att de två delarna gick hand i hand utan problem, blev snabbt en självklarhet. Så fortsatte det. Direkt efter gymnasiet hoppade jag på ekonomprogrammet via Lunds Universitet, därefter har jag läst några strökurser och fortsätter än idag att vid varje ansökningsfönster ha några kurs- och programalternativ, om tiden skulle räcka till för att hoppa på något nytt.

Jag ser stora fördelar med att studera vid sidan om sin karriär. Som proffs tränar vi otroligt mycket. Många av oss spelare hamnar i ett ekorrhjul, där allting till slut känns likadant och där vi riskerar att hamna i att vi tar våra karriärer för givet. Vår vardag fylls enbart med fotboll och det finns inte riktigt något som bryter av. Här anser jag att studier vid sidan om gör otroligt mycket för att inte hamna i den fällan. Har ni testat att plugga en hel dag till en slö tenta, för att efter snöra på sig fotbollsskorna och springa efter en boll med sina lagkamrater? Jag har. Plötsligt slås du av hur mycket du älskar din sport. Eventuellt även hur mycket du hatar ämnet du pluggar till, men det är en annan story. Nu ska jag sälja in fördelar med studier.

Upp- och nedgångar är signifikanta för en elitkarriär och vägen fram är långt ifrån spikrak för dem flesta. Lika underbart som det är att fly från plugget till fotbollen, är det att kunna fly från fotbollen till något annat. Ibland tar det emot och det går inte riktigt som vi vill. Tänk er en dålig träning eller match, när vi känner att vi bara vill försvinna. Vi spelare är experter på att sönderanalysera sämre prestationer. I sådana stunder tror jag det är bättre med en tillflyktsort än att vara kvar och gnaga, som tillåter oss att skifta fokus för att hämta ny, positiv energi när vi återgår till fotbollen. Vi behöver bryta av vår vardag med andra inslag, särskilt när det går sämre. Jag lovar dig, sätt dig med en bok som handlar om makroekonomi och om hur konjunktursvängningarna påverkar samhället, så kommer du längta tillbaka till fotbollen. Den dåliga prestationen? Bortblåst.

Att ibland skifta fokus från något för att kunna komma tillbaka till det med ännu starkare koncentration, anser jag är en vinnare i längden. För mig har studierna varit ett bra sätt som jag är nöjd över, för någon annan kanske det finns något annat som motiverar ännu bättre. Oavsett vad, så tror jag att det är nyttigt för en fotbollsspelare att ha något annat än fotboll i sin vardag för att klara av kurvorna längst med vägen. Se bara hur det här viruset påverkar oss. Helt plötsligt är plugg ett alternativ för många. Länge leve makroekonomin. 

Publicerad 2020-05-02 kl 12:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto