Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Mušović: "Stolt över att vara en del av damlandslaget - en grupp som står för något”

4v

Vi fotbollsspelare är människor som brinner för mer än enbart fotboll.
Att vara fotbollsproffs har gett oss en plattform där vår röst kan bli hörd på riktigt.
Varför ska vi då vara tysta?

En del väljer att yttra sina ståndpunkter, andra väljer att hålla åsikterna lågt utåt sett. En del ser sig själv som viktiga förebilder och agerar utifrån det, andra är bara och gör sitt för att vara den bästa versionen av sig själva. Oavsett vilket förhållningssätt en väljer och hur vi agerar, så kommer vi fotbollsspelare på yttersta elitnivå inte ifrån det faktum att vi har en otrolig plattform att göra vår röst hörd på, att kämpa för det vi brinner för och att inspirera kommande generation till att ta efter.

Innan avspark i vår landskamp mot Ungern hemma på Gamla Ullevi i Göteborg, valde vi i damlandslaget att knäböja för att vi står för mänskliga rättigheter. Vi står för rättvisa och att alla är lika mycket värda oavsett vilken exempelvis bakgrund, kön, hudfärg en person har. Det blev en hel del reaktioner, precis som det brukar bli i dagens samhälle när någon tar tydlig ställning för något. God respons som mindre god. Den större skaran hyllade oss och visade sin stöttning. De förstod grejen med vår aktion. Ni betyder mycket för oss, det ska ni veta. Den lite mindre skaran, men kanske den mest högljudda, valde att vända handlingen till något negativt, mer nedbrytande. Politik, trots att valet för vår handling inte alls grundade sig i någon politisk åsikt, blandades in, YouTube-klipp kommenterades och helt plötsligt stod vi där igen, damlandslaget som är ett gäng kossor på grönbete. Snark. Kom på något nytt era troll.

Jag är stolt över att få vara en del av det svenska damlandslaget. Dels för att det är ett lag som är uppbyggt av Sveriges bästa fotbollsspelare, men även för att jag är så otroligt tacksam över att få representera mitt land. Mitt land som räddade mina föräldrar och syskon från kriget på Balkan under nittiotalet, landet som har gett mig förutsättningar att kunna bli en bra version av mig själv och landet som ger mig möjligheter till att bli ännu bättre. Men jag är även stolt över att vara en del av det svenska damlandslaget för att vi är en grupp som står för något, som är så mycket mer än ”enbart” fotbollsspelare som ska spela nittio minuter match då och då. Jag är stolt över att vi delar gemensamma värderingar kring mänskliga rättigheter och att rättvisa ska prägla det arbetet vi håller på med oavsett vem du är. Vi står upp för varandra, vi backar varandras ryggar och när det blåser som hårdast, då vet vi precis vart vi står som grupp. Oavsett vad som sägs och vad det pratas om utanför vår ring.

Ja, vi är fotbollsspelare som förväntas prestera match efter match på planen. Det är även just fotbollen som är det primära i ett fotbollslag. Men vi är också människor, som brinner och står för frågor i samhället. Frågor som berör både oss själva men även de runtomkring oss. Vi är förebilder, oavsett om vi har insett det eller inte. En hel yngre generation ser på oss, följer noggrant det vi gör och det vi säger. Vi har en plattform, en viktig sådan. Ska vi se på samhällets orättvisor och vara tysta i de frågor som berör oss? Ska vi låta de som följer oss tro att vi inte bryr oss om det onda som händer i världen? Nej, det ska vi inte. Vi vill bidra till att vinna matchen utanför plan också. För tro det eller ej, fotboll är inte det enda vi älskar och kämpar för. Vi älskar mänskligheten och dess godhet och kämpar mot dess orättvisor.

Publicerad 2020-09-29 kl 13:06
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto