POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EREDIVISIE
1v

Efter tuffa starten – Asoro tvåmålsskytt för FC Groningen: "Jag skrek av glädje"

Foto: Bildbyrån.

Joel Asoro ser ut att vara på väg att lämna bänken i FC Groningen.
20-åringen fick under fredagen andra chansen från start – och svarade med att sänka Vitesse med två mål.
- Jag ville bara att bollen skulle in, jag skrek av glädje, säger Asoro till Fotbollskanalen.

I somras lämnade Joel Asoro Swansea för FC Groningen. Anfallaren gick till den nederländska klubben på ett säsongslångt lån, där det även finns en option som säger att Groningen kan köpa loss svensken.

Men den första tiden i Nederländerna har inte bjudit på mycket speltid för Asoro. I Eredivisie fick svensken se de fyra första matcherna från bänken, innan han fick tre minuters speltid i mötet med PSV Eindhoven. Därefter följde ytterligare tre matcher där han satt kvar på bänken, innan speltiden till slut kom.

I mötet med Heerenveen i slutet av oktober fick svensken 45 minuter – och i de två senaste matcherna har Asoro funnits med i startelvan. I fredagens match tackade svensken för förtroendet genom att sänka Vitesse med två mål.

- Det första målet brukar man alltid säga är det svåraste målet, det var en skön känsla. Jag ville bara att bollen skulle in, det spelade ingen roll hur den gick in. Jag skrek av glädje. Vid det andra målet tänkte jag att jag skulle vara lugn när jag kom med målvakten och bara försöka göra det bästa av situationen. Det kändes skönt att få göra de här två första målen, både för självförtroendet och för att få spela igen, säger Asoro till Fotbollskanalen.

Hur har första tiden varit i klubben då, du har fått se mycket av matcherna från bänken.
- I början av säsongen spelade jag ingenting, de sa bara att jag behövde träna på och visa upp mig så mycket som möjligt. Sen började jag komma in i det. Först spelade de mig som ytter och jag känner mig inte så bekväm som det, sen såg de min vanliga position som forward. De tyckte jag gjorde det bra i en reservmatch och de ville ge mig chansen mot Heerenveen och i den matchen tyckte de att jag spelade bra.

- Därefter spelade vi mot Willem och då berättade tränaren att jag skulle starta. Jag var glad och förvånad och samtidigt lite nervös för det var ett tag sedan jag spelade från start. Men jag kom in i det efter de första fem minuterna, därefter kändes allt som vanligt och jag fick jag en assist i den matchen också vilket jag tror hjälpte mig till att göra mål i matchen i går.

Vad tror du det är som gör att du har fått vänta så länge på chansen?
- Det har varit en tuff start. Jag har inte varit ledsen eller så, det är mer att jag kom mest hit för att visa att jag kan spela. Man får slåss för sin plats, man kan inte komma hursomhelst och säga att man ska spela. Sen lyssnade jag på dem ordentligt och de förklarade hur jag skulle spela. Sen kom chansen och då tänkte jag att jag måste göra det bästa av situationen.

Du är här på lån, hur tänker du kring framtiden, kring Swansea?
- För mig handlar det bara om att jag vill få tillbaka mitt självförtroende. Jag vill bara försöka hitta mig själv. Jag kände mig lost den sista tiden i Swansea och var inte mig själv.

Hur menar du med lost?
- Det är klart att det är en fin klubb och en fin stad. Men jag kände efter ett tag, när jag inte fick spela så mycket men även på träningarna, att jag inte trivdes så bra. Det blev lite tråkigare. Sen förstår man att alla konkurrerar mot varandra, men så fort man inte får spela blir man inte glad. Jag bodde ändå ganska fint, men sådana småsaker hjälper inte, man måste verkligen få spela för att vara glad.

Hur var din relation med Graham Potter i Swansea?
- Vi hade en bra relation. Men det blev inte riktigt som vi hade planerat. Det kan inte alltid gå ens väg, det blev som det blev.

Det låter som att du har fått tillbaka spelglädjen nu.
- Den senaste tiden känns det som att allt har varit på rätt väg. Även spelarna säger det till mig, att jag ska ta det lugnt på planen och bara vara mig själv.

I Groningen är Asoro lagkamrat med två andra svenskar – Ramon Pascal Lundqvist och Gabriel Gudmundsson.

- Gabriel och Pascal tog hand om mig innan första träningen, visade mig runt och sånt. Jag känner Gabriel sen tidigare, det är såklart att det påverkade att allt underlättade.

Känner du att du är på rätt plats nu?
- Jag känner att det är en bra plats. Nederländerna är ett bra ställe för unga spelare överhuvudtaget, jag skulle lätt kunna säga till folk att de ska åka till Nederländerna, för det är bra för unga spelare. De tar in unga spelare och låter dem spela.

Innan valet föll på Groningen, hade du kontakt med andra svenskar som har varit i ligan?
- Jag hade kontakt med Simon Tibbling, vi har känt varandra sen BP-tiden och sen vi var yngre. Vi har alltid lirat fotboll vid Grimsta IP och jag frågade honom, han sa att det var ett riktigt bra ställe. Det är fortfarande jättemånga fans här som tycker om Simon.

Hur trivs du annars i Nederländerna, hur skiljer sig livet där jämfört med Wales?
- Det är lite likt Stockholm, svenska färger, IKEA och rätt så mycket sådana svenska grejer. Det är inte så stor skillnad från Sverige. Jag kände mig bekväm här på en gång. Staden är fin och allting känns bra. Det som har varit skönast är att jag har varit mig själv för första gången på länge. Det känns som den här platsen är riktigt bra för mig.  

Publicerad 2019-11-09 kl 18:21
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå