Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
NORGE
30v

Brobergs revansch - leder poängligan i Norge: "Ett finger med i spelet i allt"

Foto: Bildbyrån.

Martin Broberg gjorde i fjol ett mål i Tippeligan.
Nu leder han poängligan efter tio omgångar i Norge. 
- Jag har nästan alltid haft ett finger med i spelet, säger han till Fotbollskanalen. 

Den tidigare Djurgården- och Örebro-mittfältaren Martin Broberg, 27, skrev vintern 2017 på för Odds BK i Tippeligan. Han hade ett tufft första år i grannlandet i väst med en knäskada i inledningen av säsongen och därefter fortsatta skadeproblem. Det var därför först under hösten, som han slog sig in i startelvan och till slut landade på ett mål och en assist på 19 matcher i den norska högstaligan. 

- Jag startade någon match i början av säsongen, men skadade sedan knät i tredje eller fjärde matchen och var sedan borta hela våren. Det var långdraget innan jag kom tillbaka i full träning igen i slutet av juni. Då var det även fullt med matcher och jag kom igång, men skadade mig sedan igen och var borta i fyra veckor. Sedan höll det på så där, det var bara de sista två månaderna som var helt skadefria, berättar han för Fotbollskanalen. 

- Jag kände mig väldigt stark efter en bra försäsong, så det var helt hopplöst att gå sönder där. Det var lite som i Örebro 2016, när jag drog baksidan direkt mot Djurgården. Det är alltid trist med skador och särskilt när man kommer till en ny klubb i början av säsongen. Det var såklart extremt tråkigt, fortsätter han.

Men i år har det varit annorlunda för svensken. Broberg inledde säsongen på avbytarbänken, men slog sig efter fem matcher in i startelvan och står efter tio omgångar på fyra mål och fyra assist på åtta matcher, varav fyra från start i ligan. 

 - Det är kul att fotbollen flyter på igen efter ett knackigt fjolår, där jag var mycket skadad. Nu har jag fått det att stämma igen, även om jag i början av säsongen missade lite träningar inför seriestarten. Det var även begränsat med speltid, då jag slet med en fot. Det har dock släppt nu, så det är skönt att komma igång med poängproduktionen tidigt. Det känns väldigt bra för egen del, säger han. 

Broberg leder därmed även poängligan ihop med tidigare Djurgården- och numera Vålerenga-anfallaren Sam Johnson och Branns Marcus Pedersen på åtta poäng. 

- Jag har även spelat lite färre matcher än de andra som ligger där uppe. Det är kul och det är klart att det är roligt när man får göra poäng, mål och hjälpa laget på det sättet, säger han. 

Bakom framgången ligger ett positionsbyte. Han spelade i fjol främst på en kant, men har under inledningen av den här säsongen använts som både anfallare och som en av tre innermittfältare i klubbens 4-3-3-system. 

- Jag är mycket, mycket mer inblandad i vårt offensiva spel och har betydligt större ansvar i vårt anfallsspel. Det känns som att jag varit inblandad i nästan alla mål som vi gjort. Jag har nästan alltid haft ett finger med i spelet, så det har känts väldigt bra att spela som forward. Jag har dock även gjort ett par matcher som innermittfältare, som en av de två offensiva på mitten. Det har varit väldigt bra också. Jag droppar lite ibland, lite friare med löpningar och hittar luckor och tar egna beslut. Jag får använda min fotbollshjärna lite mer. 

Hur är det att äntligen få det att lossna efter skadorna i fjol?
- Jag har snackat med min tränare, som sa att han bara väntade på att jag skulle få lite mer speltid och kontinuitet, samtidigt som han tror att det finns ytterligare en nivå att plocka fram ur mig. Jag tror att de har vetat hela tiden vad de kan få ut av mig. Det är mer alla runt omkring i Norge, som inte har så stor koll på fotbollen i Sverige. Det är heller inte lika stort här med publiksiffror och intresse som i Sverige, så det har väl skapat mer utropstecken på deras fotbollsradar och sådär, att en svensk kommit hit och gjort fyra mål och fyra assist på fem starter. Det är väl mer rubriker på det sättet, säger han. 

Broberg har kontrakt över den här säsongen, men förhandlar ännu inte om ett nytt kontrakt med Odd. Han är både öppen för att stanna, men även för att söka sig vidare. 

- Vi har inte pratat om det (nytt kontrakt). Vi har bara kört på och sedan får vi se om det tas någon kontakt i början av sommaren. Vi har inte inlett några nya kontraktsförhandlingar, säger han. 

Vad känner du kring en kontraktsförlängning?
- Nu känns det bra på fotbollsplanen och som lag, så jag försöker leva lite här och nu. Jag är dock öppen för allt, vad som kan dyka upp och komma upp. Om det är här eller någon annanstans återstår att se. Just nu trivs jag väldigt bra med fotbollen här, men jag är öppen för allt, säger han. 

Är allsvenskan ett alternativ?
- Om det skulle dyka upp ett alternativ som är bättre än de andra alternativen som jag får eller har, så är det absolut en möjlighet. Det handlar till slut om att se vilka jobbalternativ man står med, säger han. 

Odd är placerat på åttondeplats i den norska ligan och ställs härnäst på måndag mot Stabaek på Nadderud. Odd slutade i fjol på sjätteplats i Tippeligan. 

Publicerad 2018-05-20 kl 10:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons