POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ELITESERIEN
5v

Dorsin om Prica, Islamovic-köpet och nya jobbet: "Alltid tänkt att det skulle kunna passa mig"

Foto: Bildbyrån.

Mikael Dorsin blev sportchef i Rosenborg i december.
I en längre intervju med Fotbollskanalen berättar han om första tiden på posten, värvningen av Dino Islamovic - och Tim Prica-uppgifterna.
- Han är en stor talang, säger Dorsin.

Stig Inge Bjørnebye lämnade i november sitt uppdrag som sportchef i Rosenborg, en dag efter Fotbollskanalens och Adresseavisens avslöjande kring Kian Karams olika roller runt spelaraffärer med klubben.

- Fem år med ett så här intensivt jobb är nog, sa Bjørnebye på en presskonferens.

Därefter bollade Adresseavisens podcast ”Rasmus & Saga” upp att Hammarbys sportchef Jesper Jansson och klubbikonen Mikael Dorsin kunde vara aktuella för att ta över posten. En av dem fick också jobbet.

På en presskonferens i december presenterade Rosenborg Mikael Dorsin som ny sportchef.

- Det är en fantastisk klubb och jag längtade tillbaka. Jag har varit borta några år. Jag har saknat att vara i klubben och att vara i ett lag och kämpa mot ett mål. Vinna titlar och utveckla spelare, sa han i en kommentar.

Det var knappast en främmande klubb som Dorsin kom till. Eller snarare kom tillbaka till. 38-åringen lade skorna på hyllan 2016. Då hade han spelat i Rosenborg 2008-2016 och fyra år dessförinnan.

Nu har han varit sportchef i Rosenborg i ungefär ett halvår. Men varför hoppade Dorsin överhuvudtaget på uppdraget? Han ger sin förklaring.

- För det första spelade jag länge i Rosenborg och det är en fin klubb. Jag är också bosatt i Trondheim, så det gjorde valet också ännu enklare. Jag kände att det var en fin möjlighet att få och en tung roll som passade mig. Jag har alltid tänkt att sportchefsrollen skulle kunna passa mig med tanke på hur min karriär var här och hur jag var som spelartyp. Utbildning och yrket (agent) jag hade tidigare gjorde att jag tyckte att det passade ganska bra, säger Rosenborg-sportchefen till Fotbollskanalen.

Har du blivit varm i kläderna?
- Det är klart att man har vant sig, men samtidigt har jag inte tänkt så mycket på det. Det har gått fort, det har gått i ett sedan jag började precis för jul. Samtidigt har jag bott i Trondheim och jag känner klubben sedan tidigare. På så sätt var det lätt att komma in i det, man känner folk och vet hur allt fungerar. På ett sätt kändes det ganska naturligt, men sedan är det en del nya och ovana uppgifter som man inte jobbade med tidigare. Under vägen lär man sig också och många jobbar inom klubben, så man får mycket hjälp.

Du känner inte att du riskerar någon form av eftermäle med att du har en så stark koppling till klubben?
- Nej, det vet jag inte. Många bryr sig och det är bara bra. Jag ska jobba hårt och göra mitt bästa. Man får göra det man tror på. Sedan kan man inte begära mer av sig själv och man får hoppas att det uppskattas. Det är lite likadant som från tiden när man var spelare. Spelar du dåligt får du skit och spelar du bra säger folk: ”Fan vad bra”. Om vi förlorar vi matcher är vi ändå ett lag och det kunde jag också sakna lite, att man är ett team som tränat mot ett mål. Vi vinner och förlorar tillsammans.

Hur vill du leda?
- Man försöker vara närvarande bland spelargruppen och de andra ledarna, att man finns där och att de har tillgång till en om de vill veta saker eller prata med en. Klubben har en sportslig plan, filosofi och den ska jag försöka ta vara på, göra det bästa av den och försöka hitta spelare och ledare som passar in i den när man pratar om exempelvis press. Jag ska försöka hitta karaktärer som klarar av det och att vara i Rosenborg. Jag hoppas att jag är bra på att hitta och skapa de typerna.

Efter sin aktiva karriär och före sportchefsjobbet arbetade Dorsin som agent. Från den tiden tror 38-åringen att han skaffade sig kontakter som kan vara nyttiga nu.

- Du jobbar mycket med och mot andra klubbar, sportchefer, andra agenter, spelarlogistik, kontraktsförhandlingar som agent och det är ganska likt på den fronten. Det är mycket prat med andra rådgivare och förmedlare och dialogen med andra klubbar. Jag har byggt upp ett stort kontaktnätverk där så man kan få referenser på spelare och ledare. Samtidigt har man suttit i många förhandlingar och jobbat nära spelare, så det är ganska likt på den biten. Men sedan är det andra uppgifter som inte är så lika. Men en av de huvudsakliga uppgifterna som sportchef är spelarlogistiken och jag tror att den branschen jag var i innan är en ganska bra skola.

Om du får jämföra, agent eller sportchef?
- (Skratt) Jag trivs med båda två faktiskt. Men jag måste väl säga sportchef nu.

Rosenborg har vunnit 26 ligatitlar och med det är klubben framgångsrikast i Norge. Men i fjol slutade laget trea, Molde vann. Är det krav på att ligatiteln ska tillbaka till? Nej.

- Klubben har en fantastisk historia och framför allt från början av 1990-talet med spel i Champions League och många vunna ligatitlar och då skapades det en form av förväntningar på vad som krävs, samtidigt som man vill spela en fin fotboll. Det är en målsättning, vision och ambition att alltid komma till gruppspel i Europa. För att komma dit måste man sluta i toppen varje år, helst vinna. Men sedan handlar det också om att spela en viss form av fotboll och vinna på ett särskilt sätt. Det ska gå fort och det ska gå framåt. Det ska vara en kul och det ska anfallas. Det är inte alltid det funkar, men det är det man arbetar utefter. Det är klart att det är höga krav, men de kraven har också gjort att klubben är där den är.

Dorsin fortsätter:

- Det var också därför jag var så länge i den här klubben, man fick uppleva mycket och det fanns en press och ett tryck. Man kämpade om titlar, fick lyfta pokaler och uppleva Europacupmatcher. Det är fint att jobba i en sådan klubb och sträva efter det. Men det är höga krav och ibland kan man verkligen känna av det, men det är också en viktig erfarenhet att få. Det är det man också triggas av.

Du känner ändå av pressen?
- Nja. Jag har varit med så länge. Jag spelade där så länge och det var också press, men på ett annat sätt. Då skulle man göra sitt jobb på träning och match varje dag. Nu är det lite mer kortsiktigt, det handlar om att leverera på topp varje dag. Men det är också den långsiktiga bilden som man bygger upp, hur man planlägger för både det långsiktiga och kortsiktiga. Jag tror det ska vara lite press, för det är då man levererar, men det är inte jobbigt. Det är mer åt det inspirerande hållet, det triggar.

I vintras verkade det som att Rosenborg ville föryngra sin trupp lite grand. Bland annat försvann 32-åringen Alexander Søderlund till Häcken och 31-årige Mike Jensen skrev på för Apoel. Samtidigt värvade Rosenborg danske Carlo Hose, 21, från Köpenhamn och Dino Islamovic, 26, från Östersunds FK.

- Det har varit en väldigt bra generation som vann (ligan) 2015, 2016, 2017 och 2018. Men sedan kom vi till en punkt där vi inte vann förra året och det var ett lag som hade varit med under en ganska lång tid. Några stack till utlandet och några lade av, men - som i alla lag - behöver man se över om det kanske behövs ett generationsskifte för att gå vidare i sin egen utveckling. Kanske behöver man släppa fram någon för att bli bättre eller hitta någon utifrån på en position för att laget ska bli bättre. Det kanske var fallet lite nu i vintras, att vi kanske behövde lite mer energi in, säger Dorsin.

Han fortsätter:

- Det har ingenting att göra med att vissa spelare inte har gjort ett fantastiskt jobb, men samtidigt kanske man behöver någonting nytt för att utvecklas. Det kan vara bra både för spelarna och klubben ibland. Sådana saker får man känna på när det är läge liksom. Det är lite det jag pratar om, att fotboll är både på kort och lång sikt. Det tar ett tag att bygga upp det som man ser som det optimala, det kan ta några fönster eller ett par år. Sedan kan man inte styra allting själv. Har du de bästa spelarna så blir de attraktiva för andra klubbar och kan försvinna. Då får man börja om, så är det alltid. Det gäller att vara ”go” och veta att det kan hända.

Dino Islamovic var en bland dina första värvningar, vad såg du hos honom?
- Han är en ”flink” relationsspelare, en linkspelare. Han har den där funktionella tekniken och när vi spelar som vi gör, 4-3-3, är det viktigt att han klarar av att hålla i bollen, att han kan förvalta den, så att vi kan komma upp med resten av laget och sedan fördela den. Det enkla spelet, att kunna ”linka” med sina medspelare. Det tyckte jag att vi saknade lite grand och det var det vi ville få in med honom. Sedan har han kommit lite längre ned i planen i sina i tidigare klubbar och här kommer han att vara lite högre upp. Vi hoppas och tror att han kommer att vara mycket mer inne i boxen och komma till fler lägen. Han har visat att när han är inne i boxen så kan han göra mål. I Östersund hade han en lite djupare roll och här hoppas vi att han ska komma högre upp och då ska han förhoppningsvis göra ännu fler än vad han har gjort. Vi tror att han har den potentialen.

Han ska alltså utveckla målskyttet helt enkelt?
- Nja, jag tror att han har det i sig, men om han kommer lite högre upp så kommer han göra mycket mål. Men samtidigt är det en duktig spelare som är duktig i relationerna, link, så att man får upp ett lag. Han är bra på att hitta sina medspelare, det är han väldigt bra på.

Håller du ett extra öga på allsvenskan?
- Vi har en filosofi att vi helst vill ha fram sina egna spelare från närområdet, precis som egentligen alla klubbar har. Är det någon som är bäst där är det viktigast att få fram dem. Sedan är Norge och Skandinavien nästa steg vi tittar på och därefter resten av världen. Då är det klart att Sverige och Danmark är nära. Jag vågar väl säga att vi är en bland de största klubbarna i Skandinavien och då kan vi vara ett bra steg och aktuella för många av de bästa skandinaviska spelarna som kommer fram. Vi kan vara ett bra steg, många som har kommit hit har sedan hittat många bra klubbar efter oss. Om man spelar här är det ett bra skyltfönster och det är en fin klubb och en bra plats att bo på. Då är det klart att det kan vara intressant för många skandinaviska spelare.

Samtidigt har en annan allsvensk spelare ihärdigt kopplats ihop med Rosenborg - MFF:s Tim Prica. Forwarden sitter på utgående avtal med Skåneklubben och enligt uppgifter till Fotbollskanalen jobbar den norska klubben på att få till en värvning av 18-åringen. Hur stort intresset är? I Dorsins ögon är det en spännande spelare som Rosenborg följer.

- Som jag har sagt någon tidigare så känner vi till Tim och han är en stor talang. Men vi gillar inte att kommentera spelare i en annan klubb. Men det är dumt att säga att vi inte vet någonting om honom, för det vet vi. Mer än så kan jag inte säga. Fotbollen är sådan, att man följer många spelare. Men av respekt vill man inte kommentera klubbar eller namn.

Det är med andra ord inga kommentarer om han är på väg till Rosenborg eller inte?
- Precis.

Tim Prica är son till Rade Prica, som tidigare har spelat tillsammans med Mikael Dorsin i Rosenborg. Pappa Prica och Dorsin har även jobbat för samma agentur (Nordic Sky). 

Publicerad 2020-06-03 kl 10:28
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto